Hirdetés

Bekebelezett egy chipgyártót az Intel



|

1,7 billió forintért vásárolta fel az Intel a Tower Semiconductor nevű gyártót, így még több ügyfélnek tud chipeket készíteni.

Hirdetés

Az Intel csúcstechnológiás, végfelhasználóknak szánt processzorai (legyen szó CPU-ról, vagy hamarosan érkező diszkrét GPU-król) nem házon belül készülnek, hanem az árat emelő TSMC-nél gyártatnak elsősorban. Így ezeket a termékeket nem érinti, hogy a cég felvásárolja a Tower Semiconductor nevű chipgyártót, ezzel a lépéssel ugyanis egy másik iparágának szeretne lendületet adni.

Hirdetés

A felvásárlás tárgyát képező vállalat értékét 3,6 milliárd dollárra (1,125 billió forintra) becsülik, és hét chipgyára van Izraelben, Olaszországban, az Egyesült Államokban, illetve Japánban. A piacon elérhető legújabb PC-alkatrészeknél viszont kevésbé fejlett eszközökhöz gyártanak chipeket, vásárlóik számos ágazatban, például az autóiparban, valamint ipari és orvosi eszközök gyártásában érdekeltek. Ezért, amint a felvásárlást bejelentő közleményben is fogalmazott az Intel ügyvezetője, Pat Gelsinger, már meglévő ügyfélkörnek adhatnak el alkatrészeket a világ számos táján, ezzel komoly előrelépést hozva az amerikai vállalat gyártással foglalkozó részlegének.

Ebbe az iparágba komoly összegeket fektet az akvizíción kívül is az Intel, tavaly két gyár építését jelentették be az Egyesült Államokon belül Arizonában, amire húszmilliárd dollárt költenek, ezeken felül pedig egy ohiói gyár felállítását is megerősítették idén. Ez utóbbiról azt állítja az Intel, hogy "a világ legnagyobb szilíciumgyártó helyszíne" lehet majd. Viszont a Tower Semiconductor felvásárlása azt jelenti, hogy hamarabb belevághatnak az üzletbe ebben a szegmensben, ennek érdekében pedig a vállalat becsült értékénél többet, 5,4 milliárd dollárt (kb. 1,690 billió forintot) költenek az összes részvény megszerzésére. Ennek kapcsán korábban azt is pletykálták, hogy az AMD-ből kivált GlogalFoundries gyártót szeretnék felvásárolni 30 milliárd dollárért, ám úgy tűnik, ez az üzlet nem valósult meg.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.