Hirdetés

Belassulnak a Lenovo laptopok, ha Linux fut rajtuk



|

A Lenovo megerősítette, hogy visszafogja magát a processzor a ThinkPadekben, ha valaki Linuxot futtat. Dolgoznak a megoldáson.

Hirdetés

Manapság nehéz pontosan lemérni egy-egy CPU teljesítményét, ugyanis ugyanaz a modell más-más eredményt ad attól függően, hogy milyen környezetben és hűtéssel használják. A Lenovo legutóbbi ThinkPad laptopjai például az Intel Dynamic Platform and Thermal Frameworköt használva szabályozzák a CPU teljesítményét: ha az asztalon van a laptop, magasabb órajelekkel dolgozik, magasabb hőmérsékletek mellett. Ha ölben tartják, az alap TDP-re korlátozza magát a CPU, a hőmérsékletek pedig csökkennek. 

Hirdetés

Bár ez hasznos dolognak hangzik, a probléma az, hogy csak Windows mellett működik, mert számos driver kell hozzá. Más rendszereken, például Linux mellett a megoldás nem működik, és mivel a rendszer nem ismeri fel, hogy mit kellene tennie, ezért ölben tartott módra korlátozza a CPU-t. 

Emiatt van, hogy sok olyan ThinkPad-használó panaszkodik gyenge teljesítményre, aki Linuxot telepített a laptopjára. Több mint egy év után a probléma létezését a Lenovo is elismerte, és megoldást ígér. Készül a firmware az utóbbi idők ThinkPadjeihez, amely Linuxra is emulálja az Intel DPTF funkciót. 

Az érintett laptopok közé tartozik többek között a TihknPad T480, T490, P53, de a 2019-es X1 Carbon is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.