Hirdetés

Bemutatkozott az AMD Zen 2 és az első 7 nm-es GPU



|

2019-ben startolnak a 7 nm-es, Zen 2 architektúrára építő chipek. A Radeon Instinct MI60 a világ első 7 nm-es GPU-ja, de csak Linuxot támogat.

Hirdetés

Az AMD mindent megtesz, hogy egy lépéssel (vagy többel) az Intel előtt maradjon, ezért a Next Horizon rendezvényén hivatalosan is bemutatta az első 7 nm-es chipeket, amelyek már az új, 2019-ben startoló Zen 2 architektúrára épülnek. 

Hirdetés

Az is hivatalos, hogy 2020-ban a 7 nm+ gyártástechnológiával készülő Zen 3 chipekre számíthatunk, 2021-ben pedig érkezik a Zen 4, amelynek már most tart a fejlesztése

Az első Zen 2-es processzor mindenesetre Rome kódnév alatt fut, és adatközpontokba szánja az AMD. Valószínűleg a következő-generációs EPYC szerverprocesszorok felhozatalát erősíti majd. 

Komoly teljesítménybeli növekedésre lehet számítani, akár 52 százalékosra, miközben a fogyasztás csökken. Az adatok titkosítása a memóriába történő átvitel során teljes mértékben támogatott. A moduláris dizájn keretében pedig a Rome processzorok 4-8 darab 7 nm-es chipletet kínálnak, amelyeknél a processzormagok 14 nm-es "I/O die" kombinálásában, memóriakontrollerrel vannak jelen. 

Azt sajnos nem tudni, hogy a fogyasztói piacra mikor érkeznek meg a Zen 2 chipek, de az biztos, hogy elsőként a szerverpiac lehetőségeit aknázza ki az AMD. 

Ezzel párhuzamosan egyébként az első 7 nm-es GPU is bemutatkozott: itt a Radeon Instinct MI50 és MI60. Az érdekesebb természetesen ez utóbbi, ami egy GPU-alapú számítási feladatokra összerakott processzor, adatközpontokba, hardveres virtualizációs funkciókkal. Immáron a Vega 20 GPU specifikációi is hivatalosak, hiszen a termék erre épül: 4096 stream processzorral, 4096-bites HBM2 memóriainterfésszel és 1800 MHz-es órajellel, 1 TB per másodperces sávszélességgel és 7,4 TFLOP/másodperces FP64 teljesítménnyel van dolgunk. 

Sajnos a gyorsítóegység kizárólag Linux-támogatást kap, és kijelzőcsatlakozó sincs rajta, vagyis ez a legdrágább videokártya, amin nem fut a Crysis. A Vega 20-ra mindenesetre később Radeon Pro grafikus vezérlők is épülhetnek, amelyek már a Windowst és a macOS-t is támogatják. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.