Hirdetés

Bemutatkoztak az Apple első saját chipes Mac gépei



|

Az M1 névre keresztelt chipet a Macbook Air, a 13-as MacBook Pro és a Mac Mini kapja meg első körben.

Hirdetés

Az Apple még nyáron jelentette be, hogy néhány éven belül áttér az Intel chipjeiről a saját, ARM-alapú megoldására, és még idén megjelenhetnek az első ezt használó gépek. A mai eseményen a cég be is mutatta a vadonatúj masináit, amik az ígéretek szerint a korábbinál CPU tekintetében 3,5-szer, GPU tekintetében 6-szor, gépi tanulás terén pedig 15-ször olyan erősek lesznek, mint az előző generáció Macjei, és még az akkumulátor üzemideje is a duplájára nő.

A MacBook Airben egy 8-magos CPU és akár 8-magos GPU is helyet kaphat, amiknek köszönhetően még az erőforrásigényes játékok is magasabb framerate-tel futhatnak; azért még megvárjuk a teszteket, mielőtt gamer laptopnak kiáltanánk ki. Mivel nincsenek benne ventilátorok, zajtalan a működése. Az SSD teljesítménye is duplázódik, az akksi pedig 15 órán át bírja böngészéssel, és 18 órán át videólejátszással. Az M1 állítólag gyorsabb, mint az elmúlt egy évben eladott gépek 98%-ában található chipek. 

Az M1 továbbá javítja a kamera képminőségét, a biztonsági megoldásokat, a Wi-Fi 6 pedig a nethasználatot teszi kényelmesebbé. A gépre két Thunderbolt port kerül, amik támogatják az USB 4-et, és marad a jack is. November 17-étől lesz kapható, 429 990 Ft-os indulóáron.

Hirdetés

Aki többre vágyik, annak a MacBook Pro 13" való, ami elődjéhez képest 2,8-szor gyorsabb, legyen szó képszerkesztésről, videovágásról vagy programozásról. A 8-magos GPU teljesítménye ötszöröse a korábbinak. Az Apple azt állítja, hogy ez "a világ legyorsabb kompakt profi notebookja", ami tágan értelmezhető, de cáfolni is nehéz. 17 órán át böngészhetünk vele, 20 órán át nézhetünk videót, de összességében is kétszer annyi ideig marad ébren, mint az előző modell.

A mikrofonok stúdió minőségűek, a kamera élesebb, részletesebb képet mutat videohivások során, és ugyancsak két USB 4-es Thunderbolt port és egy jack került rá. Ezért 549 990 Ft-ot kell kiadnunk alsó hangon, szintén november 17-étől csaphatunk le rá.

Az új iMac-ekre ugyan még várnunk kell, de egy Mac minivel az asztali gépeket preferálók is kipróbálhatják, mit tud az M1. A 8-magos CPU-ja háromszor gyorsabb az előző generációhoz képest, a 8-magos GPU-ja pedig 6-szoros teljesítményre képes, még a 3D-s renderelés sem fogja meg. A gépi tanulás sebessége 15-szörösére nő. A hűtési megoldása miatt csendes és hűvös marad, miközben akár két 6K-s kijelzőt is csatlakoztathatunk rá. Ugyancsak november 17-én jön, az ára pedig mindössze 309 990 Ft.

Bejelentették továbbá azt is, hogy a macOS Big Sur november 12-én válik elérhetővé. Az operációs rendszerrel teljes mértékben kihasználhatók az M1 képességei, de azok is érezni fogják a különbséget, akik korábbi Mac-eket használnak. Futtathatók lesznek iOS-es és iPadOS-es appok is minden probléma nélkül.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.