Hirdetés

Célegyenesbe ér a DDR5 memóriák fejlesztése



|

Bár az asztali és mobil platformoknál a DDR4 szabványú modulok kínálják a leggyorsabb megoldást, még az idén megérkezik az új szabvány.

Hirdetés

Miután a JEDEC tavaly véglegesítette a DDR5-memóriaszabványt, nemcsak a memóriachipek gyártói kezdték el a felkészülést az idei startra, hanem a modulokat készítő vállalatok is felpörgették a DDR5-re való átállást.

A TeamGroupot követően most egy, a nemzetközi piacon kevésbé ismert kínai gyártó, az Asgard (igazi Thor-rajongók lehetnek) jelentette be az első DDR5 moduljait, ráadásul a vállalat képviselője azt is elárulta, hogy milyen platformokhoz készítették a terméküket.

Hirdetés

Nagy meglepetésekre természetesen nem kell számítani, az idei év második felében, jellemzően az ünnepi szezon előtt várható az Intel Alder Lake nevű architektúrájáról, valamint az AMD Zen3+ fejlesztésére épülő processzorairól már korábban tudni lehetett, hogy támogatni fogják az új, gyorsabb és nagyobb kapacitású modulokat megengedő DDR5-öt.

Az Asgard egyelőre csak a JEDEC-szabvány szerinti minimummal készült el, avagy a bejelentett modulja a 4800 MHz-es üzemfrekvenciát támogatja 1,1 V-os alapfeszültség mellett. A nyomtatott áramkörre szerelt lapkák gyártója nem ismert, ugyanakkor a késleltetési idő a 40-40-40-es értékekre lett beállítva.

A kapacitás tekintetében viszont mindenképp jó hírrel szolgálhatunk; a DDR5 szabványnak és gyártástechnológiai jellemzőinek köszönhetően az alapméret 32 GB-ról indul egy modul esetén, és 64, valamint 128 GB-os lépcsőkből áll az Asgard kínálatában jelenleg. A képről feltűnhet a nyomtatott áramkör közepe, ahol az A-DATA-hoz hasonlóan hardveres hibajavítást lehetővé tevő ECC-modul kapott helyet.

Terméknév, azonosítószám, vonalkód; minden készen áll a piaci startra

Az első DDR5 RAM-ok megjelenésére az Intel és AMD platformjainak időzített piaci startja miatt még várnunk kell, de egyrészt az már látható, mik lehetnek az alap kiszerelések, másrészt az új specifikációkról kiszivárgott adatok alapján a 8400 MHz-es órajel is elérhető lesz az új szabványnál. Ez pedig jelentős plusz a DDR4 maximumához képest, így kíváncsian várjuk, milyen megoldásokkal jelentkeznek majd az ismertebb (Kingston, Corsair, G.Skill stb.) memóriagyártók.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.