Hirdetés

Még vékonyabb lett a Lenovo ThinkPad X1



|

Úgy tűnik, laptop-fronton a vékonyítás és a kávák szinte teljes eltüntetése az idei CES divatja: a Lenovo is így faragta át csúcsmodelljeit.

Hirdetés

A Consumer Electronic Show újdonságai között már mindenkinek feltűnhetett, hogy a laptopgyártók idei vezényszava a vékonyság. Mármint nem a dolgok body positivity értelmében, hanem úgy, hogy a friss hardveres felépítés szerencsére lehetővé teszi a minden eddiginél vékonyabb és könnyebb gépházak építését, és ugyanez érvényes a kijelzők körüli káva minimalizálására is. Csodálkoztunk is volna, ha pont a Lenovo marad ki a sorból, akik több termékcsaládjukkal eddig is az ultrahordozhatóságra építettek. Emellett persze jöttek új Legion eszközök is játékosoknak, de itt más irányban folyt a fejlesztés, ezért ezeket külön cikkben foglaljuk össze. Maradjunk most a fogyókúrás-erős (mondhatni, szálkás izomzatú) vonalon!

Hirdetés

X1 tesók fogyókúrán

A minden szinten prémium kategóriás ThinkPad X1 első generációját még 2011-ben mutatták be, akkor 13,3 hüvelykes kijelzővel rendelkezett és 1,7 kilót nyomott. Egy évvel később jött az első X1 Carbon, így az idén megjelenő sorozat már a hetedik generáció. A 2019-es X1 Carbon formavilágában persze még mindig a visszafogott üzleti eleganciát sugárzó ThinkPad dizájnt mutatja (és igen, mielőtt bárki megkérdezné, még mindig ott a pöcökegér középen), viszont most már egy 14,95 mm vékony, valamint 1,13 kilós eszköztől beszélünk, amely 14 hüvelykes kijelzőt kapott.

A gyártó ezen kívül a Dolby Atmos hangrendszert emeli ki, valamint a négy mikrofont, amely egyrészt konferenciabeszélgetéseken, távoli meetingeken lehet nagyon hasznos, de mivel a gép Cortana és Alexa kompatibilis, ezért a digitális asszisztensek is jobban megértik a felhasználóikat. Amit pedig mindenképpen ki akarunk majd próbálni, az a 15 órás akkumulátoros üzemidő - ha ehhez tényleg nem kell a végletekig lesötétíteni a kijelzőt és csak a Windows beépített számológépét futtatni, akkor ez a gép bizony a világ legszebb igáslova lesz. A bemutatón kiemelték az Cat 16 LTE-A vezeték nélküli opciót is, valamint azt, hogy különféle felhasználásra többféle kijelzővel választható az új X1 Carbon: a 400 nites full HD helyett akár 500 nites, 10 bites, Dolby Vision kompatibilis 4K panelt is kérhetünk.

Zanzásítva íme a "belsőségek": 8. generációs Core processzorok, max. 16 GB LPDDR3 RAM, Intel UHD grafika, max. 2TB PCIe SSD, 2x USB 3.1; 2x Thunderbolt 3; 3.5mm audio jack, Windows 10 Pro. Kijelző opciók: FHD (400 nit), FHD touchscreen (300 nit), FHD ePrivacy (400 nit), WQHD (300 nit), HDR UHD (500 nit) 10 bit. Elérhető 2019 júniusától, kezdő ár: 1710 dollár.

Jött szép, új X1 Yoga is, a csavargatós-hátrahajtós hibrid első szériája még 2016-os, a mostani tehát a 4. generáció. A tömeg és a vastagság itt is csökkent, az 1,35 kiló mellé 15,2 mm vékony felépítés jár, ezzel 11 százalékkal sikerült karcsúsítani a tavalyi modellhez képest. 17 százalékkal keskenyebbek a kijelző körüli kávák is, miközben tovább erősítettek a vasszürke alumínium vázon. Jó hír, hogy az X1 Yoga is támogatja mostantól az összes dokkoló megoldást, így a ThinkPad Mechanical Dock-ot is, tehát ha valaki üzleti-professzionális felhasználásra csak ezért nem vett eddig Yogát, már megteheti. A többfunkciós érintőtoll is az alapkiépítés része.

További speckók: 8. generációs Core processzorok, max. 16 GB LPDDR3 RAM, Intel UHD grafika, max. 2TB PCIe SSD, 1x USB 3.1 Gen 1; 1x USB 3.1 Gen 2; 2x Thunderbolt 3; 3.5mm audio jack, Windows 10 Pro. Kijelző opciók: Full HD IPS touchscreen (300 nit), FHD ePrivacy, WQHD IPS touchscreen (300 nit), HDR UHD IPS (500 nit). Elérhető 2019 júniusától, kezdő ár: 1930 dollár.

Széles látókör és egyéb csodák

Kiegészítőkből és perifériákból is villantott rendesen a Lenovo. A ThinkVision P44w kódjában a w természetesen wide, de nem is akármilyen. A 43,4 hüvelykes kijelző ultra-széles 32:10 képarányt nyújt, 3840x1200 felbontással, amelyet két 24 hüvelykes 16:10 képarányú egyenértékű képernyő biztosít. A kettős integrált USB-C portok két videó bemenetet kínálnak, amelyek egyidejűleg képesek az adat-, video- és audiojelek átvitelére, valamint akár 90 W-os töltési teljesítmény biztosítására.

Szóval igazából két monitort kapunk egybegyúrva, meghajlítva, és persze középső káva nélkül. Ettől még például válthatunk két külön forrásból érkező megjelenítésre, amit intelligens asztali felügyeleti szoftver is segít. A két HDMI 2.0 és egy DisplayPort 1.4 mellett két USB-C 3.1 is felfért a monitorra, amely nem mellesleg VESA Certified DisplayHDR 400 kompatibilis, tehát 450 nit fényerő mellett maximális színhűséget ad.

Emellett jött még jó néhány apróság, például az új ThinkPad Thunderbolt 3 Dock Gen 2, ami segít rendet tartani az asztalon és megszüntetni a kábeldzsungelt. Kettős UHD megjelenítési képesség, Thunderbolt 3 kompatibilitás, Wake-on LAN-nal felszerelt Ethernet, PXE rendszerintítás támogatása - professzionális felhasználóknak ezek mind jól hangzanak, így akár a rendszergazdák távolról is kezelhetik, frissíthetik a gépeket.

Sztereó USB headset is érkezett szimplán Lenovo Pro néven, ebben a zajszűrős mikrofon segíti azt, hogy még egy zajos, egylégterű irodában se kelljen háromszor beleordítani ugyanazt az infót, hogy a beszélgetőpartner megérthesse. A VOIP 360 Camera hasonlóképpen hasznos, a beépített hangszórója visszhang-törlést és háttérzaj-elnyomást kínál, valamint 360 fokos videót négy különböző megjelenítési lehetőséggel. Kompatibilis a Skype, a Jabber, a Cisco Webex, a Google Hangouts és a Tencent QQ platformokkal, és hamarosan érkezik az Alexa és Chime kompatibilitás is.

A Lenovo 700 Ultraportable a gyártó szerint a világ legvékonyabb Bluetooth hangszórója, mindössze 11 milliméteres, és akár 8 órán keresztül is harsoghat négy különálló hangszóróján. Két óra alatt teljesen feltölt, a vezetéknélküliség mellett USB-C csatlakozóval is használható, ráadásul cseppálló kialakítást kapott, szóval a fürdőszobába is magunkkal vihetjük (vagy izzasztó meetingekre, khm, khm). A csatlakozóhiányban szenvedőknek érkezett új Powered USB-C Hub, a sokat utazóknak pedig a vízlepergető burkolattal, 25 literes kapacitással rendelkező Commuter hátizsák lehet vonzó.

A kiegészítők árairól és megjelenési dátumairól még nincs pontos információ, szóval erre még visszatérünk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.