Hirdetés

CES 2020: most mutatják be Vegasban, amire idén vágyni fogsz



|

Még hivatalosan el sem indult a tech-évet szokásosan bevezető CES kiállítás Las Vegasban, de már záporoznak az újdonságok és egy csomó minden várható még a héten. Összeszedtük az idei trendeket.

Hirdetés

Eléggé húzós lehet egy tech-nagyvállalat marketingeseként vagy termékfelelőseként megélni a szilvesztert, hiszen a legtöbbjüknek nagyjából annyi ideje van az ünneplésre, hogy gyorsan végigkoccint minden poharat egy gyerekpezsgővel, aztán rohan csomagolni a ruháit, no meg a bemutatandó legfrissebb termékeit. Az év első napjaiban már Las Vegasban csinosítgatja a cég standját, telepíti a demógépeket és írja a keynote beszédet. Volt már, amikor konkrétan január negyedikén elstartolt a CES, ott lehetett igazán durva az évkezdés, ehhez képest idén még talán aludni is tudtak egyet a pezsgőzés után, hiszen úgy jött ki a naptár, hogy csak 7-ére, keddre esik a hivatalos megnyitó. De persze ez nem gátolja meg a legnagyobbakat, hogy egymásra időben rálicitálva már most hétvégén, valamint a hétfői nulladik napon bejelentsenek egy csomó mindent, hogy akár egy órával is megelőzzék a versenytársakat.

Hirdetés

A PC Worldön folyamatosan írjuk az érkező újdonságok híreit, ehhez érdemes a CES 2020 aloldalunkat böngészni. Már most is jöttek hírek, hiszen többen a nulladik napra időzítettek bejelentéseket, de már előre látszik több olyan trend is, amely az idei CES, de egyúttal az idei év meghatározó divatjává válhat. Ugorjunk is az újdonságokba!

Origami tech-módra

A Samsung Galaxy Fold tavalyi indulása ugyan nem volt zökkenőmentes, de az tény, hogy sokan vérszemet kaptak a hajtogatható kijelzős technológiával kapcsolatban. Ez valahol nem csoda, hiszen a mobilokon túl a laptopok világát is alaposan felrázhatja ez a módszer. Gondoljunk csak bele, hogy tavaly már többen próbálkoztak kétkijelzős laptopokkal is, így az ASUS a Zephyrus prémium kiadásában már bárki által megvásárolható formában adott ki ilyen modellt, a Microsoft pedig a Surface sorozat egyik tagjaként jelentett be egyet, amely idén kerülhet boltokba.

De még egy ilyen eszköznél is ott az a két vékony keret, valamint a felső kijelzőt tartó zsanér a két panel között, és mennyivel stílusosabb lenne már ezt úgy megvalósítani, hogy a laptopot kinyitva alul-felül egy folyamatos kijelző állna rendelkezésünkre? Másik oldalról a laptop-tablet hibridek megújítása lehet ez a módszer, hiszen összehajtva egy átlagos tablet méretű eszközt kellene csak magunkkal vinni, viszont széthajtva máris kapunk egy teljes értékű laptop-kijelzőt, csak a billentyűzet dizájnját kell ügyesen megoldani. Innen üzenjük a gyártóknak, az alsó kijelzőre biggyesztett virtuális billentyűzet mutatós, de kevéssé használható alternatíva, szóval reméljük, a hajtogatható kijelzős laptopok valamilyen fizikai beviteli módszert is kapnak.

Hogy ki jelentkezhet ilyesmivel? Szinte biztos, hogy a Lenovo bemutat majd valamit ebben a kategóriában, hiszen amolyan teaser formájában már a tavalyi Computexen is utaltak arra, hogy készül a hajtogatható hibridjük, amelyet remélhetőleg idénre már véglegesre faragtak. A többi gyártó kiléte még ködös, de várjuk szeretettel a bejelentéseket.

A 4K már nem elég

Már tavaly is előrukkolt több gyártó 8K-s tévékkel, de az előzetes bejelentések alapján az idei CES konzumer szórakoztatóelektronikai szinten a 8K televíziók dömpingjét hozhatja. És igen, lehet rögtön arról beszélni, hogy a) tök felesleges még a 8K-s hardver, ha nincs rá tartalom, valamint b) egyelőre úgyis olyan méregdrága egy ilyen tévé, hogy csak a korrupt banánköztársaságok maffiózó-politikusai engedhetnek meg maguknak egyet-egyet a színarany trónussal szemben, de tessék visszagondolni, hogy ugyanez volt a 4K tévékkel is mindössze néhány évvel ezelőtt, aztán meg tessék megnézni, azóta két liter tej és egy kiló kenyér mellé már ilyet vesz az átlagpolgár is áruhitelre. Szóval inkább úgy nézzünk majd az idei bejelentésekre, hogy pár éven belül ezeket tolja haza boldog-boldogtalan kiskocsin a Black Friday akciókban, és közben az új bejelentések már 12K, vagy 16K tévékről szólnak majd, ez a világ rendje.

A Samsung és az LG egyértelműen dominálja az idei kiállítást ezen a téren, de mivel maga a technológia már nem új, és 8K panelt bárki vásárolhat, esélyesen felbukkannak majd másodvonalbeli gyártók is 8K-s modellekkel, bár azt azért még ne várjuk, hogy a noname szegmensben is különféle Yamakawa és Technotron fantázianevű gyártók dobálnak utánunk óriáspanellel szerelt készülékeket. Az majd jövőre lesz.

Játékosoknak, komolyan

Néhány évvel ezelőttig gyakran bukkantak elő olyan cikkek és elemzések, hogy a PC-piac haldoklik, kinyírták a mobileszközök, az újabb és újabb laptopok már csak lassítják a visszaesést, mert úgyis mindenki a végkimerülésig használja az aktuális gépét, ami simán bírja akár 6-8 évig is az Excel táblák bizgetését és a Facebookozást. Szerencsére az elmúlt években lassan megállt a lejtmenet, és az egyik legfontosabb terület, amely ezért felelős, a gamer PC-ké.

Ez valahol nem is csoda, hiszen a játékok évről évre egyre részletgazdagabbak, bonyolultabbak és hardveréhségük is folyamatosan nő, tehát akik követni szeretnék az új megjelenéseket, igenis gyakran cserélik majd számítógépüket, vagy annak főbb komponenseit. Épp ezért egyre több hangsúlyt fektetnek a gyártók is a gaming piacra szánt eszközökre, és száz százalék, hogy az idei CES-en is tonnányi olyan laptop, monitor, grafikus vezérlő, RAM és egyéb bejelentés érkezik, amelyek a játékosokat célozzák meg. Az egyetlen kérésünk, hogy ha lehetséges, most már ne az legyen a legfontosabb újítás egy egéren, billentyűzeten, vagy processzorhűtőn, hogy nyolcmillió színárnyalatból képes pulzáló diszkófényeket villantani a szemünkbe - oké, az RGB-nek is megvan a létjogosultsága, de azért kezeljük szépen a helyén.

Gamer laptopok terén a legfontosabb gyártók most már arra is figyelni fognak, hogy ne böhöm óriásokat, hanem a hardveres erőmű belsőségek ellenére is vékony, hordozható(bb) modelleket mutassanak be. Monitorok, valamint a gamer laptopok kijelzői terén várhatóan a képfrissítési számokkal kardoznak majd, a 144 Hz már szinte az új alapszintnek számít; előre a 360 Hz-es szörnyekért!

Félig-meddig ide kívánkozik az is, hogy a tavalyi év erős AMD visszatérést jelentett főként a processzorpiacon, az évek óta egyre szerényebb részesedést villantó gyártó végre új erőre kapott, szóval míg 2019-ben még óvatosan kellett rákérdeznünk a kiállítóknál, hogy "ugye azért lesz egy-két AMD-s gépetek is", idén nagy eséllyel majdnem ugyanolyan számban találunk majd ilyen megoldásokat, mint az Intel Core processzorokra épülő modelleket.

Apu, mi az a biorobot?

Na, azt nem tudom, kislányom, szóval most beszéljünk az igazi robotokról, pontosabban a mesterséges intelligenciáról, amit manapság már minden technológia mellé oda KELL írni. A legújabb webkamerák fókuszát, a monitor dőlésszögét, a billentyűzet háttérvilágítását, de talán még a termék dobozának ragasztását is mesterséges intelligencia segíti, mert anélkül lótrottyot sem ér, legalábbis a marketingesek szerint. Épp ezért az idei felhozatal átnézésekor arra érdemes figyelni, hogy a sok MI-s reklámszövegen túl milyen újításokban van tényleg értelme a gépi tanulásnak és a különféle kapcsolódó megoldásoknak.

Azért ilyenből is lesz bőven, és nem csak olyan helyeken, ahol várjuk. Több gyártó kezdett például olyan fejlesztésekbe, ahol a laptopok és egyéb eszközök hűtésében és az energiamenedzsment-sémák változtatásában használnak MI-alapú segédet, amely figyeli, éppen milyen hardverigényes feladatokat futtatunk, és ennek, valamint a használat során szép lassan megtanult felhasználói szokások mentén automatikusan váltogatja a gépek energiafelhasználási beállításait.

De persze biztosan lesz kismillió olyan eszköz és szoftveres megoldás, amely valamelyik létező MI-inasra, például az Alexára vagy a Google Asszisztensre támaszkodva nyújt valami extrát, és most érjük el azt is, hogy boldog-boldogtalan okoshangszórókat és egyéb MI-képes okosotthon-kütyüket dob piacra. És igen, már láttunk olyat, hogy mesterséges intelligenciával segített virtuális jógainstruktor, ami a jógamatrac szenzorait figyelve közli, ha rosszul támasztjuk a szívcsakrát... vagy mit.

VR The Champions... vagy mégsem?

Ejtsünk szót pár olyan területről is, amelyek az eddigieknél várhatóan kissé visszafogottabban szerepelnek majd az idei kiállításon. Az látható, hogy a korábbi show-sztárnak számító VR szép lassan betagozódott az alig növekedő, speciális kisebbség által életben tartott piacok közé, és ez mindaddig így is marad, amíg a mostani technológiánál valami sokkal felhasználóbarátabb, kompaktabb és elérhetőbb megoldást nem mutat be valaki. A böhöm headsetek és a gépből körénk kuszálódó vezetékek csak a gamerek egy kis részét csábították el, és ugyan vannak üdítő kivételek (helló, Half-Life: Alyx), azért egyelőre a játékok és egyéb tartalmak terén sincs olyan hatalmas dömping, amitől hirtelen új rajongók milliói követelnének friss VR eszközöket.

A Facebook által terelgetett Oculus tavaly év végén már megmutatta újdonságait, a HTC úgyszintén, szóval ugyan biztos lesz néhány próbálkozó a virtuális valóság területén, de az idei CES nem erről fog szólni. Majd, ha a Facebook beindítja a Mátrixba épített csillámpónis közösségi játszóterét, biztos új erőre kap a dolog, de most be kell érnünk ennyivel.

Esélyesen telefonból sem a CES lesz a legnagyobb év eleji durranások helyszíne, de persze nem azért, mert idén nincs hová fejlődnie a gyártóknak, ennek oka egyszerűen annyi, hogy február végén szokás szerint jön a Barcelonában megrendezett Mobile World Congress, és a legtöbben ott mutogatják majd az idei első félévre várható modelljeiket. Sőt, a Samsung már jó ideje külön utakon jár saját mobilos rendezvényeivel, az Apple pedig hagyományosan nem vesz részt a CES-en, és az iPhone-ok megjelenése is más időzítést követ.

Nos, ennyit a jóslatokról, most pedig mindenki belevetheti magát a folyamatosan érkező CES hírekbe, kommentben pedig jöhetnek az idei várakozások, kedvenc újdonságok, és minden egyéb, amivel meg szoktatok örvendeztetni minket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.