Hirdetés

Ezek voltak az idei CES legjobb újdonságai



|

A 2020-as évet megnyitó tech-kiállításon megint mindenki igyekezett valami nagyot, csillogót, még jobbat, még ügyesebbet villantani. Szubjektív listánkban ezekből szemezgettük ki a szerintünk legjobbakat.

Hirdetés

Mint minden évben, idén is a Las Vegasban megrendezett CES kiállítás vezette fel az évet tech-szempontból, és ilyenkor azt is próbálja kitalálni mindenki, hogy az itt bemutatott újdonságok alapján vajon merrefelé halad a világ, mik lesznek a követendő tech-divatok. Ha itt valaki valamilyen új, formabontó, és közönségkedvenc prototípussal vagy ötlettel jelenik meg, esélyesen nemsokára mindenki más is ugyanilyet villant majd, csak háromszög alakban, kékben, vagy arany borítással. És persze jövőre meg jönnek belőle a filléres, műanyag kínai másolatok. Talán pont ezért volt furcsa, hogy olyan egetrengetően újszerű nem jutott idén egyik standra sem, szinte minden bejelentett termék vagy szolgáltatás valami meglévőnek a kicsinosított folyománya. De azért persze akadtak bőven olyasmik, amiket akár már holnap széles vigyorral nyúznánk a tesztpadon, ezért most teljesen szubjektív tízes listánk következik, melyben igyekeztünk mindenféle szegmensből válogatni érdekességeket.

Hirdetés

1. Hajtogatós kijelző laptop-testben

A Lenovo egyébként is kifejezetten erős palettát villantott idén, de tech-trend szempontjából mindenképp a ThinkPad X1 Fold laptop-tablet hibridet kell kiemelnünk, amely meglepően gyorsan átemelte a hajtogatós kijelző fogalmát a laptopok közé. Persze egyelőre azért az ára és a kísérleti kialakítása miatt sem gondoljuk, hogy azonnal tömegtermék lesz belőle, de nagyon kíváncsiak vagyunk arra, hogy éles használat közben tényleg annyira menő-e, mint amilyennek látszik.

Mert túltolt hajtogatós hype ide vagy oda, azért az elég szuper, amikor mondjuk a kijelző felső részén megy egy videókonferencia, mi pedig az érintőtollal az alsó részen kézírással jegyzetelünk, vagy épp kis bikákat rajzolunk apró kupaccal a hátsójuk alatt (amit e sorok írója soha, de soha nem csinált még sok bullshitet tartalmazó sajtótájékoztatókon). Az X1 Fold mellett egyébként tényleg egy csomó érdekes Lenovo újdonság érkezett, legalább ennyire kíváncsiak vagyunk, mennyire hasznos a valóságban a ThinkBook Plus, amelynek lecsukott fedelén egy második, e-tintás kijelző figyel, ami képes például a legfontosabb üzeneteket akkor is átadni, ha a munka nagyját a nagyobb kijelzővel együtt épp lecsuktuk.

2. A kijelző, aminek a másik fele is fontos

Az a nagyszerű eset történt, hogy miközben a CES legtöbb látogatója csak kordon mögül nézegethette a legújabb ASUS újdonságokat, mi már rövid időre ki is próbálhattunk közülük néhányat. A Zephyrus G14 gamerlaptop pedig azzal együtt a kedvencünk lett, hogy gátlástalan bling-bling faktorral fűszerezte meg az amúgy teljesen korrekt összképet. Ez pedig a LED fedlap, vagyis a mérnökök több mint 1000 LED-et rejtettek a 6536 helyen átfúrt fedlap mögé, így sikerült egy mátrix kijelzőt kreálniuk. Ez a G14 fedlapjának kb. felét foglalja el és animációk, egyedi logók, szövegek, képek is megjeleníthetők rajta. A hozzá tartozó programmal emellett időjárás-előrejelzést, üzeneteket, akku-töltöttséget és akár zene equalizert is kipakolhatsz a fedlapodra. A LED-ek egyszínűek és a fényerejük tetszőlegesen változtatható, ami jelentősen csökkenti fogyasztásukat is.

Egyébként azért nem csak ez az extra az új Zephyrusban, hanem egyfajta állásfoglalás is, amiről trendként épp nemrég írtunk, de nem hittük volna, hogy ilyen gyorsan ekkora foganatja lesz. Az AMD hihetetlen megerősödéséről van szó a processzorpiacon (amit persze jó részben az Intel bénázása is elősegített), a Zephyrus esetében ugyanis úgy döntöttek a tajvani mérnökök, hogy 4. generációs Ryzenre építik a csúcs gamer laptopjukat.

3. Ultrabook AMD-vel, elérhető áron

Na, és ha már az újra kiegyenlítettebb processzoros hidegháborúnál tartunk, az Acer középkategóriás laptopjait is érdemes szemügyre venni, ugyanis ezek esetében még az Ultrabook kategóriában is kiskakukkot játszik az AMD, és elkezdi kitúrni az Intelt a fészekből. A Swift 3 családban van Intel alapú gép is, ám ne szépítsük a dolgot: a Ryzen 7-tel szerelt verzió egyszerre olcsóbb és erősebb lett. Alig várjuk, hogy lehetőségünk legyen összeereszteni a két új modellt és megnézni, valóban hogyan teljesítenek egymáshoz képest, de elég, ha az eredmény döntetlen környékén alakul, akkor is az AMD-s modell mellett szól a 100 dollárral kisebb összeget mutató árcímke.

4. Pörgetős nagykijelző

Következő jelöltünk nem feltétlenül azért került a válogatásba, mert a legszebb tévé a világon - erről a mostanában felbukkanó 8K-s készülékek gondoskodnak. Azonban a Samsung Sero TV egyfajta trendjelző, ezt ugyanis elforgathatjuk akár álló pozícióba is, ha mondjuk okostelefonos tartalmakat szeretnénk rá tükrözni, és mondjuk nagy képernyőn pörgetnénk az Instagramot vagy itt bámulnánk napestig az őrült TikTok videókat. Azért vagyunk annyira régivágásúak, hogy örülnénk, ha ez csak extra lenne a jövőben is, és a nagykijelzős trend továbbra is a fekvő formátum maradhatna, de érdekességnek valóban megteszi. Kíváncsiak vagyunk, hányan kattannak rá.

5. Mini füles Alma nélkül

Sok esetben egy meglévő piacot is elkezdenek uralni olyan cégek, amelyek addig nem is ezen a területen jeleskedtek. Ilyen az Apple is, amely az AirPods fülesekkel gyorsan letarolta a fülbedugós, utazós mini-fülhallgatók piacát. Szóval itt volt már az ideje annak, hogy az eredetileg is audióban erős szereplők közül valaki felvegye a kesztyűt. Szerencsére a JBL végre megtette, és egy fajsúlyos bejelentés-csomag közepén megvillantotta a LIVE 300TWS nevű apróságokat.

Az új gombfüles 150 dolláros ára jóval az AirPods alatt marad, ellenben sokat tud. IPX5 vízállóság, Google Asszisztens és Amazon Alexa támogatás, és néhány kifejezetten jól használható extra üzemmód, az egyikkel a füles kivétele nélkül hallhatjuk, mit mond nekünk valaki, a másikkal pedig a környezeti zajok erősödnek aktív használat közben is, így például nyugodtabban bringázhatunk úgy, hogy közben a fülünkben szól a zene, esélyesebben halljuk a közeledő veszélyeket.

6. Analógnak látszó digitális tünemény

Tudjuk, ízlések és pofonok, de a szerkesztőségben is több olyan illetőről tudunk (beleértve a cikk íróját), akik számára egy óra legyen már óra alakú, és ne nézzen ki úgy, mint egy gagyi pántos gyerekjáték és egy mini szappantartó szerelemgyereke. A Withings ScanWatch szerencsére pont az ellenkező dizájnt választotta, a hagyományos órák eleganciáját követi, pedig egy csomó igazán hasznos funkcióval látták el.

A gyártó korábban is az egészségügyi tech-kütyüiről volt híres, így nem csoda, hogy ebbe az órába egy abnormális aktivitásra utaló jeleket azonnal felismerő szívritmus-szenzor, valamint egy alvási apnoét figyelő SpO2 szenzor is került. Ráadásul egyetlen feltöltéssel akár 30 napig is bírja, szóval végre itt egy olyan eszköz, amely azok számára is vonzó lehet, akik az okosóra szó hallatán magzatpózba gurnyadnak és hajnalig zokognak.

7. Nem állunk át a sötét oldalra

Következő versenyzőnk nem kézzel fogható termék, ellenben igenis szemrevaló. A Dolby Vision IQ előnyeit leginkább azon sorstársaknak küldenénk, akik szintén nem láttak egy kukkot sem a Trónok harca utolsó évadának legendás, kukksötétben játszódó csatajelenetéből. A Dolby Vision HDR formátum kiterjesztéseként bemutatkozó Dolby Vision IQ a szoba fényerejéhez mérten automatikusan állítja a képet, jobban elkülöníthetővé teszi a sötétebb jelenetekben is a részleteket. Szóval ha veszünk egy méregdrága 4K tévét, ami még HDR-t is tud (ezért még egy fokkal méregdrágább), akkor illene látnunk is rajta mindent, nem csak a rommá világított nappali jeleneteket - mostantól az új technológiát használó tévéken ez sem lesz gond.

8. Mobilos játék mesterfokon

Újabb gamer mobil helyett a Razer most egy olyan kiegészítővel érkezett, amely minden mobilból játékra alkalmas kézikonzolt farag, ráadásul ötletesen és stílusosan. A Kishi gamepad egyrészt Android és iOS kompatibilis, ami máris jó pont, emellett pedig a telefon USB-C vagy Lightning portjára csatlakozik, így mivel nem Bluetooth kapcsolaton kommunikál, gyorsabb válaszidőt, kevesebb akadást ígér. Ráadásul ugyebár szép lassan jönnek a streamelt játékok, amelyek többek között azt tudják, hogy akár egy középkategóriás mobilon is PC-s élményt ígérnek - nos, ezeket most már irányítani sem lesz nehéz. A bemutatón konkrétan Xcloudon keresztül futott Gears 5 a mobilokon, ami jó referencia.

9. Vezettél már médialejátszót?

Mindenki az érkező PlayStation 5 miatt várta a Sony sajtóeseményét, ehhez képest a színpadra begurult egy meglepetés. A Sony Vision-S egyelőre prototípus, de sokat mond, hogy egy médiacég prezentálta a következő okosautót. A műszerfal egész szélességében egy óriási kijelző található, de az első ülések háttámláján is két hatalmas kijelző figyel, a Sony amúgy is erős szenzoros technológiáit pedig 33 érzékelő demonstrálja, amelyek az autonóm vezetési segédfunkciók mellett az utasokra is figyelnek. Jó kérdés persze, hogy mikor, milyen formában, és főleg mennyiért lehet majd ténylegesen beszerezni a Vision-S modelleket, ezekről ugyanis semmilyen konkrétum nem hangzott el.

10. Kerüld el az apokalipszist!

Mivel egyre több szó esik (végre) arról, hogy ténylegesen milyen közel járunk a klímakatasztrófához, most már a közvélemény nagyobb része is odafigyel a fenntarthatóság fontosságára, és szerencsére a CES-en is megjelentek ezzel kapcsolatos fejlesztések. Ilyen a Hydraloop is, amelyet egy nagyon ígéretes startup vitt a kiállításra. Az eszköz lényegében egy olyan "okos víz-recikláló", amely képes a háztartásban használt vizet összesen hatféle eljárással sterilizálni és újrafelhasználhatóvá tenni - így akár a mosogatóvízből vagy a használt fürdővízből is lehet akár mosógépben, mosogatógépben, medencében és sok egyéb területen használható, tiszta vizet nyerni. A fejlesztők szerint egy átlagos életvitelű, négytagú család egy év alatt akár 40-80 ezer liternyi vizet spórolhat meg, ami döbbenetes szám. Ugyan az ára elsőre húzós, a 4000 dolláros kütyüt elég egyszer megvenni és beszerelni, onnantól önműködően teszi a dolgát és "nem kér többet enni", a spórolás pedig mind pénzügyileg, mind pedig a fenyegető vízhiányok tükrében kiemelkedő.

Most pedig jöhetnek a ti kedvenceitek is: milyen eszközöket, kütyüket, új megoldásokat láttatok a CES-ről érkező hírekben, amelyeket már legszívesebben holnap megkaparintanátok? Mik lesznek ezek alapján a 2020-as év tech-trendjei? Várjuk a hozzászólásaitokat!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.