Hirdetés

Megfékezi a Chrome akku-éhségét... a Microsoft



|

Bizony, jó dolgok is kisülnek abból, ha a Microsoft is Chromium alapú böngészőre vált, így ugyanis Windows 10 alatt a Google Chrome egyik átkos tulajdonsága is megjavulhat.

Hirdetés

Hogy az Edge szempontjából, vagy úgy egyáltalán a Microsoft böngészőpiaci szereplésével kapcsolatban milyen hatása lesz annak, hogy a vállalat véglegesen lecserélte az Edge alatt futó motort Chromiumra, még nem tudni. De az biztos, hogy egy jótékony hatása már van az összebútorozásnak, mégpedig az, hogy a redmondi cég a Chromium és az erre épülő többi böngésző működését is javítani tudja azáltal, hogy saját operációs rendszereihez jobban illeszkedővé teszi azokat. Bár a Google Chrome jelenleg toronymagasan a legnépszerűbb desktop böngésző, egyáltalán nem hibátlan. Sokan ismerik két igen bosszantú tulajdonságát, egyrészt képes embertelen mértékben megzabálni a számítógép memóriáját, másrészt pedig bizonyos esetekben a gépek áramfelvételét is erősen az egekig srófolja. Most ez utóbbi téren látszik némi fény az alagút végén.

Hirdetés

A Microsoft ugyanis, miközben saját böngészőjét állította át Chromium alapokra, megtalálta a böngészőmotorban azt a funkciót, amely például videók és más multimédiás tartalmak lejátszása közben dinamikus pufferezéssel segíti a folyamatos adatátvitelt. Ez ugyebár azt jelenti, hogy miközben mondjuk egy YouTube videót nézünk, a böngésző folyamatosan előre dolgozik és az adott tartalom később érkező adatait a merevlemezre pörgeti át, hogy az internet-kapcsolat lassulása vagy esetleges megszakadása esetén is zökkenőmentesen folytatódjon a lejátszás. Ez viszont folyamatosan aktív állapotban tartja a merevlemezt, ezáltal jóval több energiát igényel.

A Microsoft épp ezért egy olyan módosítási javaslatot küldött be a Chromium fejlesztőinek online együttműködési rendszerébe, amely Windows 10-zel együttműködve figyelné, mikor van a gép külső áramforrásra kapcsolva és mikor működik akkumulátorról - utóbbi esetben pedig letiltaná az előre cache-elést a fenti esetekben. Ez tehát azt jelenti, hogy a lejátszás pufferelését csak akkuról működő állapotban kapcsolná ki a böngésző. Ugyanígy egy olyan tweaket is keresztülvitt a fejlesztőkön a Microsoft, amely előre bekéri a http kapcsolatok esetén a várható tartalmak méretét, és ha ez meghaladja a memóriában kezelhető maximum méretet, akkor akkus üzemmódban szintén leállítaná a pufferelést.

A legjobb az egészben az, hogy a Chromium motort fejlesztők meggyőzése után már a Google Chrome-ért felelős mérnökök is jelezték, hogy jónak találják a megoldást, ezért dolgoznak azon, hogy saját böngészőjükben is működjenek ezek az újítások. Azt persze még nem tudni, melyik frissítés tartalmazza majd ezeket a tweakeket, de már az iránynak is örülünk. Mármint annak, hogy a Microsoft és a Google, ha nem is teljesen közösen, de közös alapokon dolgoznak a böngészők esetében, ami mindenképpen jó eredményeket hozhat. Csak a Chromium motorral kapcsolatban egyébként 1600-nál is több újítást dobott be tavaly a Microsoft, szóval a jelek szerint komolyan gondolják, hogy a számukra még új motort már magukénak is érzik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.