Hirdetés

Képeken a teljesen újrafaragott Edge böngésző



|

A Microsoft épp azon dolgozik, hogy az alapoktól újraépítse böngészőjét: a Chromium alapú újdonságról megérkeztek az első képernyőfotók.

Hirdetés

Bár a "mumus" Internet Explorer már a múlté, a Microsoft az Edge böngészővel sem tudta igazán megszorongatni a Google Chrome részesedését. Végül házon belül úgy döntöttek, hogy merész húzással a legalsó téglától építik újra az Edge-et, amelyhez nagy meglepetésre a nyílt forráskódú Chromium szolgáltatja az alapot. Az új böngészőt már hónapok óta fejlesztik, és most már látni is lehet belőle valamit.

Hirdetés

A jelenlegi információk szerint két csatornán folyik a fejlesztés, egy hetente frissülő Dev kiadás mellett egy naponta frissülő Canary buildet is tesztelnek. Az még kicsit távolabb van, hogy működő tesztverzióra a nyilvánosság is ráugorhasson, de képernyőfotók már kiszivárogtak a (természetesen félkész) új Edge felületéről és a Microsoft Edge Store nevű kiegészítő-táráról is, ahol egy csomó új beépülő lesz elérhető annak köszönhetően, hogy az EdgeHTML motor helyett a Chromium szolgáltatja majd az új browser motorját.

Az mindenesetre látható, hogy a dizájnnyelven nem változtattak, az ikonok és elrendezések hasonlóak, mint amit a jelenlegi Edge-ben láthatunk, bár egyelőre néhány opció hiányzik a képekről - ez viszont lehet, hogy csak a félkész állapot miatt van így.

A címsáv mellett jobb oldalon találjuk a kiegészítőket, valamint a profilképünket, pont úgy, ahogy a Chrome-ban megszokhattuk. Természetesen az új Edge alapértelmezett keresője is a Bing lesz, az új böngészőlapokon pedig szintén a Bingen szereplő nap képe lesz a háttér. Lejjebb görgetve egy személyre szabott hírfolyam lesz az alapértelmezett, ezt a Microsoft News szolgáltatja a jelenlegi Edge-hez hasonlóan. A hírfolyam összeállítását mi magunk is szabályozhatjuk több opció segítségével.

Annak ellenére, hogy a Chromium alapok miatt az új böngésző megnyílik a kompatibilis kiegészítők előtt, a Microsoft mindenképpen saját app store-t is létrehoz ezeknek. Ebben már most is több kiegészítő is látható, ezek állítólag nem teljesen azonosak a Chrome Web Store-ban találhatókkal, hanem az új Edge-hez hangolják őket. Mire az átdolgozott böngésző hivatalosan is megjelenik, a jelenlegi pár tucatnál jóval több lehet belőlük. De emellett a Chrome kiegészítőket is támogatja majd az új Edge, és jelenleg simán meg lehet tenni vele azt, hogy a Chrome Web Store-ból pakoljuk fel a nekünk tetsző beépülőket.

Megváltoztak a beállítások is: jelenleg egy kinyíló menüként érhetjük el ezeket a jobb oldalon, de az átépített Edge egy új böngészőlapon nyitja majd meg ezt a menüt, ahogy jelenleg a Chrome-ban is használjuk. A szokásos kapcsolók mellett a Microsoft fiókunkat is megmutatja majd ez a lap.

Ti adtok majd egy esélyt az újrafaragott Edge böngészőnek, vagy jó nektek a Chrome, Firefox, Opera vagy bármi más, amit most használtok? Jöhetnek a vélemények kommentben!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.