Hirdetés

Corsair K100 RGB teszt - a világ leggyorsabb gamer billentyűzete



|

A késleltetés megöli a játékélményt és itt milliszekundumok is számítanak. A Corsair új billentyűzete éppen ezért mindent a sebességre tett fel - na meg a látványra.

Hirdetés

Pillanatok alatt óriási biznisz lett a gamer kiegészítő-gyártás, ám vannak cégek, akik már akkor készítettek ilyen hardvereket, amikor még csak egy kisebb közönség volt vevő a prémium perifériákra. A Corsair is ilyen vállalat, ami azt is jól mutatja, hogy nagy tapasztalata van a valóban hasznos és minőségi gaming eszközök tervezésében és gyártásában.

Az is igaz, hogy a cég aktívan figyeli, éppen mitől jönnek lázba leginkább a gamerek, ez pedig jelenleg egyértelműen a késleltetés eltörlése a föld színéről - na meg persze a mindennél több LED. A K100 mindkettőt a kezed alá teszi.

 

Hirdetés

A késleltetés vajon mi?

Az október elsején debütált Corsair K100 RGB a cég legújabb csúcsbillentyűzete, és ehhez méltón a mérnökök igyekeztek minden földi jót belepakolni. Ám nem csupán ráncfelvarrásról és újraértékesítésről van szó, az előd K95-nél sokkal többre képes az új modell.

A tesztlaborunkba is eljutott billentyűzetbe a Cherry MX Speed RGB Silver kapcsolói kerültek, azokból is az RGB-változatok. Ma már boldog-boldogtalan gyárt mechanikus kapcsolókat, de azért azzal szinte mindenki egyetért (vagy legalábbis csendben belátja), hogy

még mindig a Cherry MX-ek a legjobb mechanikus kapcsolók.

A Speed Silver lineáris és 1,2 mm-nél kapcsol 45g-s visszaható erő mellett (a teljes út 3,4 mm), emellett viszonylag halk, nincsen az a hangos, mechanikus kattanáshang, viszont a puha ütközéstől sem kell tartanod - miután ez a cikk is ezen a billentyűzeten készült, garantálhatom, hogy igazán gyorsan lehet rajta gépelni nagyon kevés félreütés mellett (de ez persze javarészt felhasználótól is függ).

A gombsapkák minimálisan érdesített felületűek és homorúak, így az ujjbegyeid nem csúsznak le róluk, az elrendezés és méret pedig abszolút szabvány, hogy a betanulástól, megszokástól ne kelljen tartanod. A WASD, illetve QWERFD gombsapkákat cserélheted is kevlárhatású, ezüst sapkákra, ami egyrészt jól néz ki, másrészt a játékban is segít (odapillantás nélkül is könnyebben megtalálod őket az ujjaiddal és a csúszást teljesen elfelejtheted).

A kapcsolók egyébként extra-strapabírók, akár 100 millió leütést is elviselnek (ki nem próbáltunk ennyi leütést, de a Cherry gyártónak azért ezt el lehet hinni). Szintén meg kell említenünk a PBT gombsapkákat, amelyek 1,5 mm vastagok, nem deformálódnak és ellenállnak a kopásnak, fakulásnak, kifényesedésnek.

A sebesség nem csupán kapcsolón múlik. Egyrészt a masszív ház is fontos, ami a K100-nál műanyag alsó részt és alumínium felső borítást jelent, másrészt a feldolgozó chip típusa sem mindegy. A nagy újdonság egy egyedi Corsair fejlesztés, mégpedig az Axon Hyper-Processing Technológia, ami az eddig használt jelfeldolgozó chipeknél sokkal erősebb processzort jelent.

Ez a manapság elérhető gaming  billentyűzeteknél megszokott 1000 lekérdezés / másodperc (1000 Hz polling) helyett 4 ezer lekérdezést hajt végre. Egyszerre többszálon dolgozik és így a Corsair állítása szerint az átlagos gaming billentyűzetek 10 ms-os, illetve prémium modellek 3 ms-os késleltetését (gomblenyomás-érzékelését) 1 ms-ra csökkenti. Emellett 8 MB fedélzeti tárral is gazdálkodik az Axon SoC, amely 200-nál is több profilt képes tárolni és kezelni teljesen hardveresen.

A beállításhoz az iCue szoftvert vetheted be, amelynek irányítása elsőre talán nem lesz egyértelmű, ám némi ismerkedés után már könnyedén kezelhető és rengeteg szolgáltatást kínál. Erre nagy szükség is van, ugyanis a hagyományos kiosztás mellett a K100 bal oldalán hat darab G makrógombot is találsz, amelyek tetszőlegesen felprogramozhatók.

Érdekes módon ezeknek a gomboknak a felső sapkarésze meredeken befelé ívelt, így könnyen és gyorsan kinyúlhatsz értük akár a kisujjaddal is - persze megfelelő betanulást követően.

Szintén a prémium mivoltát erősíti a K100-nak a bal felső tekerőgomb. Ez az érdesített oldalú gomb nem csupán dísz, számtalan funkciót ráprogramozhatsz, sőt, az egyes üzemmódok között egy pillantás alatt, a tekerő közepén található belső gombot megnyomva válthatsz is. A módokhoz különböző színárnyalatokat is felprogramozhatsz, így láthatod, mikor melyik funkció aktív. Emellett profilváltást és teljes lezárást aktiváló gombot is találsz.

A két darab USB-n kapcsolódó K100 RGB-ről a passthrough USB port sem hiányzik (USB 2.0), a jobb sarokban pedig görgős, gyorsan és könnyen kezelhető hangerőszabályzó, valamint dedikált multimédia-gombok is helyet kaptak. A kényelemet a fel- és lepattintható, párnázott, kissé érdesített felületű csuklótámasz koronázza meg, amely elengedhetetlen kiegészítője egy csúcsminőségű gaming billentyűzetnek.

LED-parádé a felsőligában

A világítás nem maradhatott le és a Corsair tényleg mindent megtett, hogy teljes szolgáltatáscsomagot kapj. A K100 RGB természetesen gombonkénti RGB-világítást kapott, ám emellett egy 44-zónás oldalsó világítása is van. A világítás minden extra gombra is igaz (A G makrógombok is Cherry MX Silver Speed kapcsolók), beleértve a multimédiavezérlőket, sőt, az iCue Control Wheel tekerőn 8-szegmensre osztott körvilágítás is van.

Ezeket a zónákat, ahogy a többi, csatlakoztatott eszközt is kezeli a Corsair saját iCUe szoftvere, így a világítás összehangolása sem okozhat gondot. Ha nem szeretnél sokat szöszölni a világítással, előre leprogramozott világítási effektek közül is választhatsz, sőt, az iCue szoftver futása nélkül, hardveresen is válthatsz többféle, előre feltöltött effekt közül.

Verdikt

Vita nélkül az abszolút csúcsligában a helye a Corsair K100 RGB billentyűzetnek. A Cherry MX Silver Speed kapcsolók kiválók, jól egyesítik a sebességet, a visszafogott zajszintet és a prémium taktilis tulajdonságokat. A készülékház és a gombsapkák minőségére sem lehet panasz, a csuklótámasz pedig kifejezetten luxus kategóriába tartozik puha párnázásával.

A K100 RGB kapcsolói, SoC-je, valamint hardveres szolgáltatási abszolút prémiumnak számítanak, amit itt nem találsz meg, azt talán még fel sem fedezték. Ezen az iCue szoftver is sokat dob, bár a kiismerésére kell szánni egy kis időt. Szintén szokni kell a baloldali G-gombokat, amelyek kimagasodnak és idővel biztosan kényelmes és természetes lesz használatuk, de ez nálunk 1-2 nap alatt nem történt meg.

A felső, iCue Control Wheel tekerőgomb ötletes és sok funkciót kényelmesen elérsz vele, de például görgetéshez, gyors navigáláshoz, ablakváltáshoz túl messze van.

Végül még a K100 RGB árával kell egy kicsit foglalkoznunk. Az senki számára nem meglepő, hogy egy neves gyártó prémium terméke nem olcsó, no de a K100 RGB 250 Eurón nyit. Itthon az előd modell szintén Cherry MX Silver Speed kapcsolókkal jelenleg nagyjából 75 ezer forintba kerül, a K100 RGB pedig várhatóan 100 ezer forint környékén indul majd és magyar szitázásról ne is álmodj.

Ez még egy luxusbillentyűzetért is roppant sok pénz, ezért vagy nagyon-nagyon kell, hogy bosszantson mostani, prémium billentyűzeted 3-5 ms-os késleltetése, vagy megengedheted, hogy ne nézd az árcímkét. Akárhogy is, ha egyszer megvásároltad, garantáltan az egyik legjobb, minden hájjal megkent gamer billentyűzeted lesz, aminél bűn, ha nem használod ki minél több extra szolgáltatását.

Corsair K100 RGB

Ár: 95 000 Ft
Ha egyszer megvásároltad, garantáltan az egyik legjobb, minden hájjal megkent gamer billentyűzeted lesz, aminél bűn, ha nem használod ki minél több extra szolgáltatását.
  • Axon SoC
  • 1 ms válaszidő
  • 4000 Hz-es lekérdezés
  • gombonkénti RGB-világítás
  • dedikált multimédia-vezérlők
  • hangerőszabályzó görgő
  • többfunkciós iCue Control Wheel
  • teljes makrózhatóság
  • 6 darab makrógomb
  • USB 2.0 csatlakozás
  • akár 200 hardveres profil
  • 44 zónás RGB hangulatvilágítás
  • 470×166×38 mm
  • 1,35 kg
PRO
  • villámgyors
  • kiváló ergonómia
  • rengeteg extra
  • látványos világítás
  • jó szoftver
Kontra
  • a G-gombok használata tanulást igényel
  • a görgő kissé messze van
  • nagyon drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7181
    [topic] => 1
    [group] => 2
    [gameinfo_name] => Corsair K100 RGB
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 59
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2020-09-30 17:38:04
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/15922
    [gameinfo_tags] => Corsair, K100, RGB, billentyűzet, Cherry MX, Silver, Speed, mechanikus, ARGB, gaming, gamer, teszt, LED, Axon,
    [gameinfo_url] => corsair-k100-rgb
    [gameinfo_pro] => villámgyors
kiváló ergonómia
rengeteg extra
látványos világítás
jó szoftver
    [gameinfo_kontra] => a G-gombok használata tanulást igényel
a görgő kissé messze van
nagyon drága
    [gameinfo_data] => Axon SoC
1 ms válaszidő
4000 Hz-es lekérdezés
gombonkénti RGB-világítás
dedikált multimédia-vezérlők
hangerőszabályzó görgő
többfunkciós iCue Control Wheel
teljes makrózhatóság
6 darab makrógomb
USB 2.0 csatlakozás
akár 200 hardveres profil
44 zónás RGB hangulatvilágítás
470×166×38 mm
1,35 kg
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 9
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 3
            [1] => 13
        )

    [gameinfo_price] => 95 000
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => Ha egyszer megvásároltad, garantáltan az egyik legjobb, minden hájjal megkent gamer billentyűzeted lesz, aminél bűn, ha nem használod ki minél több extra szolgáltatását.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 59
            [manufacturer_name] => Corsair
            [manufacturer_url] => corsair
            [manufacturer_link] => www.corsair.com
            [link] => /gyarto/corsair
        )

    [link] => /termekinfo/corsair-k100-rgb-7181.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => villámgyors
            [1] => kiváló ergonómia
            [2] => rengeteg extra
            [3] => látványos világítás
            [4] => jó szoftver
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => a G-gombok használata tanulást igényel
            [1] => a görgő kissé messze van
            [2] => nagyon drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 9.3
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    8

  • Anyagminőség:

    9

  • Extra funkciók:

    10

  • Szoftver:

    9

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.