Hirdetés

Csődközelbe került Oroszország legnépszerűbb keresőmotorja



|

Oroszországban a Yandex a legnépszerűbb keresőmotor, a holland székhelyű cég azonban nagy bajba került a példátlan nyugati szankciók miatt.

Hirdetés

Míg a világ legtöbb pontján a Google-höz fordulnak az emberek, ha keresni szeretnének, addig Oroszországban egy alternatív megoldás, a Yandex a piacvezető, ami az ország online kereséseinek mintegy 60%-át kezeli. A vállalat most csődközelbe került, miután Oroszországra korábban sosem látott szankciókat szabtak ki a nyugati államok, aminek következtében például az orosz tőzsde is legalább keddig zárva tart.

Hirdetés

Ugyan a Yandex egy holland székhelyű cég, a részvényeit a Nasdaq-on és az orosz tőzsdén is jegyzik. Utóbbi a héten felfüggesztésre került, miután az USA és az Európai Unió több országa is komoly szankciókat fogalmazott meg és léptetett hatályba Oroszország ellen.

A Yandexet közvetlenül nem érte semmilyen büntetés, ettől függetlenül azonban úgy tűnik, hogy fizetésképtelenné válhat, mivel az 1,25 milliárd dollárnál több Yandex részvénnyel rendelkezőknek teljes kifizetést plusz kamatot van jogunk kivenni, amennyiben a részvények kereskedése valamiért 5 napnál tovább szünetel. A cég a közleményében így fogalmaztak:

"A Yandex csoport egésze nem rendelkezik jelenleg elegendő forrással ahhoz, hogy teljes egészében beváltsa a részvényeket"

A cég helyzetét az is nehezíti, hogy Oroszország is bevezetett bizonyos korlátozásokat, amiknek épp az a célja, hogy a nyugati vállalatok ne tudjanak kivonulni az országból, ami rendszerint hatalmas pénzügyi veszteséget is jelent az országnak.

‎A Yandex, melynek piaci értéke február elején mintegy 17,4 milliárd dollár volt, 2021-ben 356 milliárd rubel bevételről számolt be, ami most alig több mint 3 milliárd dollárnak felel meg az orosz valuta összeomlása után.‎

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.