Hirdetés

Egy hónap alatt összeszerelte az NVIDIA a világ hetedik leggyorsabb szuperszámítógépét



|

Hat ember és egy robot három és fél hét alatt rakta össze a Selene szuperszámítógépet, ami júniusban a hetedik leggyorsabbnak bizonyult.

Hirdetés

Az NVIDIA úgy döntött, hogy részletezi annak Selene szuperszámítógépnek a megépítési munkálatait, amelyet még júniusban értékeltek a világ hetedik leggyorsabbjának. Az NVIDIA kereskedelmi forgalomban is elérhető, GPU-gyorsított DGX SuprerPOD architektúrára építő gép a második leghatékonyabb szuperszámítógép a Green500 listáján. 560 AMD Epyc 7742 processzort használ 2240 NVIDIA A100-as GPU-val, az elméleti teljesítménye kicsit kevesebb, mint 35 000 teraflops. 

Hirdetés

A korábbi NVIDIA szuperszámítógépek megépítése hónapokba telt, a karban tartás és frissítés extrém nehéz volt. A Selene esetében a cél az egyszerű és moduláris vonalakon volt, ezért is más ezúttal minden. A homogén felépítésnek hála 3,5 hét alatt 6 munkás és 1 robot rakta össze, gyakorlatilag csak a megfelelő DGX podokat kellett jól elhelyezni, bekötni és ellenőrizni. A kábelmennyiséget a Mellanox InfiniBand switch-ekkel minimalizálták, valamint növelték a sávszélességet is. 

Minden egyes SuperPOD egy klimatizált önálló házban van, és meg is emelték a talajszinthez képest ezeket. A távolról vezérelhető Trip robot ezután Selene belsejében körözve ellenőrzi, hogy minden rendben van-e. Ha egy kábel kilazult vagy egy hardver rosszul működik, a robot Slacken szól az embereknek egy jelzés formájában. A Selene szuperszámítógép főleg a mesterséges intelligencia és a neurális hálózatok fejlesztésével foglalkozik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.