Hirdetés

Egy öregebb PC-n is elfut a Windows 10 speciális, „könnyített” verziója



|

A Tiny10 végre 64-bites verzióban is elérhető.

Hirdetés

Korábban írtunk már a Tiny11, lecsupaszított Windows 11-verzióról, sőt, arról is, hogy a Microsoft operációs rendszerének speciális, kicsontozott változata akár 196 MB memóriával is elfut. Most pedig az NTDEV fejlesztői elkészítették a nagy előd pehelykönnyű verziójából, a Tiny10-ből is a 64-bites installáló csomagját.

A Tiny10-ből már eddig is létezett az x86-os verzió, amely azonban csak egy 32 bites Windows 10 telepítését tette lehetővé. A most közzétett Tiny10 x64 azonban már a 64-bites szoftverek futtatását is biztosítja, emellett lényegesen gyorsabb és biztonságosabb is, mint az x86-os változat. Az egyetlen megkötés, hogy 64-bites CPU kell hozzá, ez azonban talán még az öregebb, még működő PC-k esetében is adott.

Hirdetés

Az úgynevezett component store integrálásával a Tiny10 már képes fogadni a különféle Windows-frissítéseket, ami nélkülözhetetlen az operációs rendszer biztonságát tekintve.

Fontos, hogy a Tiny10 x64-es változatát 23H1 jelöléssel tették elérhetővé, ami pusztán annyit jelent, hogy 2023 első felében jelent meg, semmi köze a Windows 10 jelenlegi build-számához, a WIndows 10 LTSC 21H2-höz.

A Tiny10-et arra tervezték, hogy öregebb gépeken is elfusson, így rendesen lefaragták róla a zsírt, azaz a sokszor teljesen felesleges, memória-, és HDD-zabáló funkciókat. Ez annyit tesz, hogy a könnyített Windows 10 már egy 2GB RAM-mal és 16GB háttértárral szerelt PC-n is teljesen korrekt sebességgel elfut, sőt, még akkor sem esik kétségbe, ha mindössze 1 GB RAM dolgozik a gépünkben.

A Tiny10 használatához ugyanúgy szükség van aktiváló kulcs használatára, mint a hagyományos Windows 10 esetében, azonban egy érvényes Windows 7 vagy Windows 8 licensz már elegendő lehet a telepítéshez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.