Hirdetés

Egy szivárgás szerint már készül az RTX 3090 Ti



|

Bár a jelenlegi kártyákat sem lehet kapni, az Nvidia újabb és újabb modelleket igyekszik piacra dobni.

Hirdetés

Generációváltást vártunk, generációvárás lett belőle, hiszen hiába jelentek meg új hardverek 2020 végén, továbbra is csak nagyon limitált számban, az eredeti ár sokszorosáért lehet hozzájutni a videokártyákhoz és konzolokhoz. A helyzet sajnos aligha fog javulni a következő néhány hónapban, de ez nem akadályozza meg az Nvidia mérnökeit abban, hogy újabb modellekkel álljanak elő.

Bár hivatalos bejelentés még nem történt, a ZOTAC kiadta a kártyák tuningolásához és finomhangolásához készült szoftvere, a Firestorm legújabb verzióját, ami a leírás szerint már támogatja az RTX 3090 Ti-t is. Mi mondjuk sokkal jobban örülnénk, ha nem szegmentálnák tovább a piacot, eléggé megbonyolították már így is a dolgokat azzal, hogy a 3060, 3070 és 3080 kártyákból is készült Ti kiadás.

Hirdetés

Az új GPU hardveres specifikációi egyelőre nem ismertek, de minden bizonnyal kimaxolják majd a 8 nm-es GA102 chipben rejlő ponteciált. A 3090-ben megtalálható 42 TPC-ből (Texture Processor Cluster) a kártya egyet nem használ, ezt aktiválva újabb 256 CUDA magot lehet működésbe hozni, amivel így 10752-re nőne azok száma. Emellett bizonyára húznak egy kicsit az órajelen, az viszont kérdés, hogy a memóriát akarják-e tovább fokozni. Már a 3090-ben is 24 GB GDDR6X dolgozik, a 19,5 Gbps-es modulok pedig egy 384 bites buszon kommunikálnak. Nem biztos, hogy ennél több VRAM-ra bármikor is szüksége lenne bárkinek.

És hogy mennyibe fog kerülni a 3090 Ti? Erre még csak gondolni sem akarunk. Az eredetileg 1500 dolláros ajánlott fogyasztói áron meghirdetett 3090-ből is legfeljebb egy maréknyi van az országban, amiken másfél millió forint körüli összegért próbálnak túladni a kereskedők.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.