Hirdetés

Egy teljesen offline PC-ből is ki tudnak már erőszakolni Wi-Fi-jelet



|

Tudósok szerint a hálózatba egyáltalán nem kötött PC-kről is lehet Wi-Fi-jellel adatokat továbbítani, ha meghackelik a memóriát.

Hirdetés

A Ben-Gurion Egyetem tudósai Mordechai Guri vezetésével felfedeztek egy Air-Fi névre keresztelt sérülékenységet. Ennek a lényege, hogy egy teljesen offline, hálózatba egyáltalán nem kötött számítógépből is tudnak a DDR SDRAM-ok meghackelésével 2,4 GHz-es Wi-Fi-jeladót készíteni, amin keresztül ki lehet szivárogtatni bizalmas adatokat, a bináris adatok titkosítása után. 

A szakértők elismerték, hogy ehhez elképesztően képzett támadóra van szükség, ennél sokkal egyszerűbb módszerek is vannak az IT-s környezetek támadására. Ez viszont akkor is működik, ha egy gép el van vágva a hálózatoktól, és más módszerek csődöt mondtak. 

Hirdetés

Az adás ráadásul más készülékek számára nem látható, csak a hacker tudja befogni a jeleket speciális szoftverrel és hardverrel. A projekt vezető tudósa elismert szakember az offline gépek elleni támadások terén, így biztos, hogy a most felfedezett sérülékenység is valódi, nem mesébe illő elmélet. 

A demók során DDR4-es és DDR3-as RAM-okkal szerelt, Ubuntut futtató munkaállomásokat hackelt meg, majd a RAM-on keresztül sugárzott adatokat WiFi-képes laptopokra és mobilokra. A rendszerhez viszont hozzá kellett férjen, mielőtt adatot tudott volna küldeni, és a fogadó eszköznek is a közelben kell lennie - tehát az egész rés inkább érdekes, mint veszélyes. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.