Hirdetés

Egy tonna játék fér a Samsung 30 TB-os SSD-jére



|

Sorozatgyártásban a világ legnagyobb kapacitású 2,5 hüvelykes SSD-meghajtója.

Hirdetés

A modern játékok tárhelyigénye jóval nagyobb, mint sok évvel ezelőtt. Éppen emiatt nem mindig megoldható, hogy minden elférjen egy SSD-n. Szerencsére az effajta adattárolók kapacitása folyamatosan emelkedik. Most pedig megérkezett a világ legnagyobb kapacitású 2,5 hüvelykes SSD-je, a Samsung jóvoltából. 

Hirdetés

Az újdonság 30 TB tárhelyet garantál: a Samsung elindította a 30,72 TB kapacitású PM1643 sorozatgyártását. Jelenleg ez elképesztőnek tűnik, de könnyen lehet, hogy néhány év múlva már nem ámulunk akkorát, és sokak otthoni gépében lesz hasonló. Elvégre nem is olyan régen még egy 128 GB-os SSD is luxusnak számított. Az újdonság ugyanakkor jóval nagyobb tárhelyet ad a mostani legnagyobb, 12 TB-os merevlemezeknél is. 

Az új meghajtó 64-rétegű, 512 gigabites V-NAND TLC flash memóriachipeket használ. Összesen 16 réteg 512 gigabites V-NAND chip alkot egy 1 TB-os NAND flash csomagot, ebből pedig 32-t rakott össze a Samsung, és így ráduplázott a nagyjából két éve érkezett, 15,36 TB-os meghajtójára. 

Természetesen első körben nem a gamereknek szánja a Samsung ezt az SSD-t, hanem az üzleti szektornak. Ha minden jól megy, akkor idővel az átlagfelhasználókhoz is eljut majd valami hasonló. A 12 Gbps-os SAS csatolófelületen kommunikáló PM1643 egyébként 2100 és 1700 MB per másodperces szekvenciális olvasási és írási sebességekre képes. A véletlenszerű I/O-műveletek száma másodpercenként 400 000 és 50 000. 

Elvileg ez a meghajtó később lesz 15,36; 7,68; 3,84; 1,92 TB-os, 960 és 800 GB-os verziókban is. Az árak nem derültek ki. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.