Hirdetés

Egy unatkozó fejlesztő összerakta a Linux DOS-os alrendszerét



|

Integrált linuxos környezetet hozott össze a DOS-os felhasználók számára egy unatkozó fejlesztő, a dolog a Windows 10-ből lehet ismerős.

Hirdetés

Adott egy ausztrál szoftverfejlesztő, aki a világjárvány miatt bevezetett korlátozások miatt az eddiginél jóval többet unatkozik. Az illető Charlie Somerville, akit egyébként lenyűgözött korábban a Microsoft Linuxhoz készített windowsos alrendszere.

El is gondolkozott rajta, hogy mi lenne, ha a DOS-os felhasználók is kapnának a Windows 10 mintájára egy integrált környezetet, de a Linuxban. 

Eleinte csak arra volt kíváncsi, hogy rá tudja-e venni bootolásra a Linuxot a DOS-os parancssorból, és mivel ez könnyen ment, meg akarta nézni, hogy tudja-e tovább használni a DOS-t, ha már fut a Linux. Ő maga is meglepődött, milyen jól boldogult a helyzettel. 

Hirdetés

A Linux DOS-os alrendszere egy valódi MS-DOS-t futtat a QEMU virtuális gép segítségével. Minderre azért van lehetőség, mert a Linux a bootolása során szabadon hagyja a DOS számára szükséges első MB memóriát.

Arra is emlékeztetett a fejlesztő, hogy a korai Windows is hasonlóan működött, mint a DOS a vm8086 alatt. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.