Hirdetés

Linuxos játékosok, figyelem: elfordul a Steam az Ubuntutól



|

Az Ubuntu a jövőben nem támogatja a 32 bites appokat és játékokat, emiatt viszont a Steam is megvonja a támogatást a népszerű Linux-disztribúciótól.

Hirdetés

Bár azt évek, sőt évtizedek óta hangoztatják a hívek, hogy "az idei már biztosan a desktop Linux éve lesz", az otthoni PC-k legnagyobb részén még mindig Windows fut, a linuxosok tábora egyelőre a Mac OS-t sem tudja megelőzni. Ennek ellenére vannak azért sokan, akik valamiért leváltották a Microsoft operációs rendszerét, vagy sosem rajongtak érte igazán és valamilyen Linux disztribúcióra alapozzák a gépüket.

A Canonical által fejlesztett Ubuntu operációs rendszer az egyik legnépszerűbb ezek közül, azonban ha valaki a jövőben PC-s játékot szeretne játszani Linuxon úgy, hogy az egyik legnagyobb játékáruházban szokott vásárolni, akkor bizony ideje elkezdenie egy másik rendszert keresnie. 

Hirdetés

Steve Langasek, az Ubuntu egyik fejlesztője már korábban elárulta, hogy az októberben érkező Ubuntu 19.10-zel kezdődően megszűnik 32 bites alkalmazások és játékok támogatása. Természetesen azért vannak a szigorítást megkerülő trükkök, de azért sok létező app nem működik majd alapértelmezésben. 

Azt már kipróbálták, hogy a leginkább retró és indie játékokra specializálódott GOG.com-tól származó játékok jó része egyáltalán nem telepíthető az Ubuntu 19.10 kiadás előtti verziójára. Emiatt nem meglepő, hogy a Valve egyik fejlesztője elárulta: a Canonical döntése nyomán a Valve Steam kliense megvonja a támogatást az Ubuntutól. 

A linuxos gamereknek persze nem kell azonnal váltaniuk, a Valve az Ubuntu 18.04 LTS-t például tovább támogatja. Mivel LTS verzió, ezért ez a rendszer még további négy év támogatást élvez. A Valve minimalizálná a meglévő felhasználókat érintő hatást, ugyanakkor azt tervezi, hogy a jövőben az Ubuntu helyett más linuxos rendszert támogat majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.