Hirdetés

Elképesztő húzásra kényszerült az Intel a processzorhiány miatt



|

Még a TSMC segítsége is kevés. A H310-es lapkakészlet gyártását nagy erőfeszítések mellett visszaállítják 22 nm-es technológiára.

Hirdetés

Egy ideje már tudjuk, hogy nagy a baj az Intelnél. A cég hosszú időre 14 nm-en ragadt, miközben a mobilos piac már 7 nm-en hasít, és igazi újdonságokat kínál. Egyes elemzők már eltemették az Intelt, mint chipgyártót, majd nem sokkal később készlethiány adódott a népszerűbb Intel processzorokból. Ez aztán hazánkba is begyűrűzött, elképesztő felárral érhetőek csak el az Intel CPU-k, ha egyáltalán lehet belőlük találni a boltokban.  

Hirdetés

A gondot nem csak az jelenti, hogy állandóan sérülékenységek kerülnek elő a processzorokkal kapcsolatban, hanem az is, hogy az Intel 14 nm-es gyártósorai nem győzik a termelést, pedig minden maximumon üzemel. Miközben az Intel processzorok ára kilőtt, az óriás megállapodott a TSMC-vel arról, hogy a termékek egy részét már a nagy chipgyártó készíti, 14 nm-es technológiával. Ilyenre soha nem volt még példa, mióta az Intel maga végzi a tervezést és a gyártást. 

A jelek szerint mindez nem elég. Az Intel emiatt egyes lapkakészleteket kénytelen visszatenni a 22 nm-es technológiára azért, hogy helyet csináljon a 14 nm-es gyártósorokon. 

Régebben az Intel lapkakészletek le voltak maradva a processzorokhoz mérten (generációs szinten), de mivel a 10 nm-es technológiára nem tud átállni az Intel, a 14 nm-es pedig túlterhelt, ezért ismét ilyen stratégia vált szükségessé. 

Az Intel konkrétan a H310-es lapkakészletet gyártja tovább 22 nm-es technológiával. Ez nem túl könnyű feladat, ugyanis architektúra szinten kell újratervezni mindent. Az új megoldás H310C vagy H310 R2.0 jelzővel jelenik majd meg, és értelemszerűen fizikailag is nagyobb lesz. Kevésbé lesz energiatakarékos az új lapkakészlet, és furcsa módon a Windows 7-et is támogatja. Az alaplapgyártókhoz már úton vannak az új lapkakészletek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.