Hirdetés

Elképesztően gyors PCI 5.0-s SSD-t villantott a Samsung



|

Az új technológia megduplázza a PCI 4.0-s tárolók sávszélességét.

Hirdetés

Az utóbbi években hatalmas előrelépést hoztak a számítógépek sebességében az SSD-k, a fejlődés pedig nem áll meg, hiszen ezekből is egyre gyorsabb megoldásokat kapunk.

A Samsung nemrég a hivatalos oldalán leplezte le az első, PCI Express 5.0 szabványt használó SSD-jét, amely komoly előrelépést hoz a PCIe 4.0-s technológiához képest.

Hirdetés

A koreaiak újdonsága a nem túl szexi PM1743 néven fut (de ez illik a korábban megkezdett elnevezési sémába), és kifejezetten vállalati szerverekbe szánják. A speciális kialakítású, 2,5" méretű, alu házzal hűtött SSD akár a 13 000 MB/s-os olvasási sebességet is képes elérni, továbbá másodpercenként 2,5 millió input/output műveletet (IOPS) végezhet. A PCIe 5.0 maximális adatátviteli sebessége 32 GT/s, ami a duplája a PCIe 4.0 teljesítményének. Ennek kihasználására a Samsung egy saját vezérlővel állt elő, melyet az Intellel közösen fejlesztettek ki.

"Együtt képesek voltunk megoldani a PCIe 5.0-val kapcsolatos bonyolult műszaki problémákat a kezdeti értékelési időszak során."

- mondta Jim Pappas, az Intel technológiai kezdeményezésekért felelős igazgatója. A Samsung új SSD-je 6600 MB/s-os szekvenciális írási sebességet biztosít 250 000 IOPS random 4K írási tempó mellett. A PM1743 további előnye, hogy 30%-kal jobb az energiahatékonysága, így a gyártó szerint jelentősen csökkenthetők vele a vállalati szerverek üzemeltetésének költségei.

A Samsung jelenleg kiválasztott ügyfelekkel teszteli az adattárolót, és ha minden rendben megy, már 2022 első negyedévében megindulhat a tömeges gyártása, 1,92-15,36 TB-os kivitelekben. Egyben ez lehet az első PCIe 5.0-s SSD, ami dupla porttal működik, melynek köszönhetően akkor is életben tartja a szervereket, ha az egyik port meghibásodik.

A végfelhasználóknak mindez annyiban jelent reménysugarat, hogy a vezérlő módosított verzióját remélhetőleg hamarosan a konzumer termékek világában is beveti a Samsung, így a 2022-es platformok (például Intel LGA 1700) nyújtotta PCIe 5.0 sebessége teljes mértékben kihasználható lesz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.