Hirdetés

Elkészült az oroszok 48 magos processzora, de a teljesítményétől nem estünk hanyatt



|

A Baikal-S az első tesztek alapján nem hoz hatalmas áttörést a számítástechnikában.

Hirdetés

Még 2021. decemberében számoltunk be róla, hogy az orosz Baikal Electronics szerverprocesszort fejleszt. 2022. elején aztán kirobbant a háború, amely még fontosabbá tette, hogy az ország ezen a téren is önellátóvá váljon, hiszen a nyugati szankciók hatására rengeteg cég vonult ki az országból, így a számítástechnikai eszközök beszerzése is problémássá válhat hosszútávon, különösen ami az állami, vállalati környezeteket érinti.

Ahogy azt korábban is sejteni lehetett, 16 nm-es csíkszélességgel készülő, 48 Arm Cortex-A75 maggal dolgozó chipet az Intel Xeon Gold 6230 és a Huawei Kunpeng 920 kihívójának szánja a vállalat.

Hirdetés

A 2 GHz-es alap és 2,5 GHz-es boost órajellel dolgozó chipet most több benchmark segítségével próbálták a megfelelő helyre pozicionálni, de ahogy a táblázatból is látszik, az eredmény nem lett lenyűgöző.

Azt nem tudjuk, hogy pontosan milyen hardverrel végezték a teszteket, ahogy az is érthetetlen, miért maradtak ki bizonyos szoftvereknél egyes processzorok, vagy az AMD Zen 1 úgy általában. A Huawei chipje rendre megveri az oroszok megoldását, de még a 2019-es Intel processzor is számos alkalommal hozott jobb számokat, miközben fele annyi maggal dolgozik.

Mindeközben a Baikal Electronics mérnökei állítólag már a következő generáción dolgoznak, ami 2025 második felében jelenhet meg, és akár 6-szoros teljesítménybeli javulást is hozhat, köszönhetően a 6 nm-es csíkszélességnek és a 28 Arm Neoverse-N2 magnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.