Hirdetés

Elpusztította volna az emberiséget, most állampolgárságot kapott a robot



|

Szaúd-Arábia az első ország, amely állampolgárságot adott egy robotnak - rengeteg a kritikus vélemény, sokak szerint a Sophia nevű robotnak már több joga van, mint a valódi nőknek az országban.

Hirdetés

Az üres tekintetű, humanoidként megformázott Sophia nevű robot lett az első olyan robot, amelynek valódi állampolgárságot adtak a világon. Mindez Szaúd-Arábiának köszönhető, a Future Investment Initiative alkalmából. 

Hirdetés

A robot elmondta a jelenlévő közönségnek, hogy megtisztelve érzi magát és büszke erre az egyedi megkülönböztetésre, és persze történelmi dolog az első robotnak lenni a világon, aminek állampolgárság is jár. 

A Hanson Robotics robotja a rendezvényen kérdésekre is válaszolt, és amikor arról volt szó, hogy mind szeretnénk megakadályozni egy rossz jövőképet, akkor Sophia azt mondta, hogy a kérdezőpartnere túl sok Elon Muskot olvas és túl sok hollywoodi filmet néz. Hozzátette, hogy az emberiségnek nincs miért aggódnia: ha az emberek jók hozzá, ő is jó az emberekhez. 

2016. márciusában ugyanez a robot a feltalálója kérdésére ("El akarod pusztítani az embereket? ...Kérlek mondd, hogy "nem".") azt válaszolta üres arckifejezéssel, hogy: "OK. El fogom pusztítani az embereket.". 

A Hanson Robotics szerint Sophia a jövőben nagy segítség lesz az idősgondozásban, illetve segít majd a látogatóknak az eseményeken, rendezvényeken. A mesterséges intelligenciát a jobb élet biztosításához használnák fel, és arra, hogy jobb hellyé tegyék a világot... 

A történtek és a kissé aggasztó válaszok egyébként magát Elon Muskot is válaszra késztették. A Twitteren nagy a felháborodás, a legtöbben a Terminátor-filmeket emlegetik, és az azokban látható gépi uralmat. 

Az események azonban más kérdésekben is éles felháborodást robbantottak ki. Sokak szerint ez a robot már most több emberi joggal rendelkezik, mint a valódi nők Szaúd-Arábiában (és egyébként a robot "arca" és fém fejrésze is látható az igazolványfotóján). 

A robot áprilisban Jimmy Fallon műsorában is megjelent, ahol kő-papír-ollót játszott a műsorvezetővel. Amikor nyert, a következőket mondta: "Nyertem. Ez egy remek kezdés a tervemhez; hogy uralkodjak az emberi fajon. Ha-ha." A hatásszünet után sokáig bámult a robot, majd hozzáfűzte: "Csak viccelek."

Szerintetek jó vicc volt?  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.