Hirdetés

Eltűnnek a gagyi chipek a mobilpiacról



|

Egyre csak zuhan a kereslet, ezért a gyártók kénytelenek a nagyobb teljesítményre és a mesterséges intelligenciára koncentrálni.

Hirdetés

Az utóbbi időben elkezdett zuhanni a kereslet a belépőkategóriás okostelefonokba rakott chipek iránt. A gyártók azzal igyekeznek nagyobb nyereséget elérni, hogy drágább készülékekre koncentrálnak, magasabb haszonkulcs mellett. Ebbe a stratégiába nem fér bele a belépőszintű processzor. Nem mellesleg a gagyi chip a felhasználóknak sem jó, hiszen éppen a gyenge erőforrások miatt fordul elő olyan gyakran, hogy néhány hónap után kukába való az olcsó (több tízezer forintos) okostelefon. 

Hirdetés

A legfrissebb jelentések szerint immáron a Qualcomm és a MediaTek is az erőteljesebb lapkákra és az AI-alapú chipekre koncentrálnak, ezekkel nyernék el a gyártók figyelmét. Mindez magasabb árakkal jár természetesen. 

A Qualcomm szeretné továbbá áthidalni a prémium és a középkategória közötti szakadékot. Mindennek hála olyan okostelefonok érkezhetnek, amelyek csak hajszállal maradnak el a zászlóshajóktól. Ennek az első eszköze a Snapdragon 710-es SoC. A MediaTek nagyteljesítményű chipjeire a jelek szerint nem sokan tartottak igényt, ezért a cég az erőforrásokat inkább a középkategóriára koncentrálja - itt remek eredményeket ért el. 

Az olcsó okostelefonok persze nem tűnnek el, azonban a teljesítményük fokozódik. A Snapdragon 200-as chipek helyét a Snapdragon 429 és 439 vehetik át, ezek kerülhetnek az Android Go-alapú eszközökbe is. Mindezek ellenére a legtöbb gyártó továbbra is a prémium, magas haszonkulcs mellett értékesített drága okostelefonokra hajt majd. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.