Hirdetés

Érdekesek lesznek az Intel Alder Lake processzorai



|

Izgalmas információk szivárogtak ki az Intel tizenkettedik-generációs asztali és mobilos processzorairól.

Hirdetés

A jelentések szerint három vonalon érkeznek az Intel tizenkettedik-generációs Alder Lake processzorai. Az Alder Lake-S képviseli az asztali, az Alder Lake-M a mobilos (laptop), az Alder Lake-P pedig a szerveres vonalat, és ennek megfelelően konfigurálják majd a chipeket. Alapvetően két fő konfiguráció lesz, az egyiknél 8 nagy és 8 kicsi mag, továbbá a GT1 GPU adódik össze, míg a másiknál 6 nagy és 0 kicsi mag kíséri a GT1 GPU-t. Az Intel a Hybrid technológiáját is beveti, ami hasonló koncepció az ARM big.LITTLE architektúrájához, ahol nagy fogyasztású magokat alacsony fogyasztásúakkal kombinálnak. A TDP maximum 125 watt lehet ezúttal. 

Hirdetés

A mobilos Alder Lake-M elvileg 2 nagy és 8 kicsi maghoz GT2-es GPU-t társít, a terv az, hogy a munka nagyját a kis fogyasztású magok végzik, ez pedig jól jöhet üzemidő terén. Az új konfiguráció tehát nagyon előnyös lehet a laptopok világában, főleg töltő nélküli környezetben. Egyelőre azonban lehetetlen megmondani, hogy a hibrid megoldás a gyakorlatban mennyire lesz jó. 

Többen aggódnak amiatt, hogy 2021 végén vagy 2022 elején miként veszi majd fel  a versenyt az Intel a 16 nagy maggal dolgozó Ryzen processzorokkal . Az integrált grafika egyébként ugyanaz a 14 nm-es Gen12-es Xe lehet, amit a Rocket Lake-nél vetnek be. Sok a bizonytalanság, de az már látszik, hogy az Alder Lake nagy váltást jelent majd az Intelnél. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.