Hirdetés

Erős két évre készül az AMD: érkeznek az új Ryzen és Radeon hardverek



|

A gyártó legfrissebb ütemterve alapján a processzorok és grafikus kártyák is alaposan megújulnak.

Hirdetés

Az idei Computex egyik nagy bejelentésének tekinthető az AMD Ryzen 7000-es processzorcsaládjának bemutatója, ami egyúttal a "Zen4" architektúra piaci megjelenését jelenti. Az újdonságok kiskereskedelmi forgalomban történő megjelenése ugyan még odébb van, de a gyártó és az alaplapgyártó partnerei nem fukarkodtak a specifikációs adatok részletezésével. Egy-két ponton még picit ködösített az AMD, de most ezekre is választ kaptunk, sőt, a "Zen4" utáni jövőbe is betekintést nyerhetünk.

Ha pedig kizárólag arra fókuszálunk, hogy mivel készülnek a mérnökök a versenytársak ellenében, akkor tulajdonképpen igen pontos képet kaphatunk a friss ütemterv alapján. Nagyon szép gondolat és stratégiai cél a kínai Loongson részéről a "Zen3"-alapú processzorok szintjének elérése, ám az a helyzet, hogy mire elérnek erre a pontra, a "Zen5" architektúra újdonságaira készülhetünk.

Hirdetés

A nemrég megtartott AMD Finance Analyst Day online konferencia az első alkalom, ahol megjelent a "Zen4" utáni élet, az ötödik generációs fejlesztés várhatóan komolyabb változtatásokat hoz a számítási végrehajtások kapcsán, az architektúra egyes pontjai új alapokon folytatják tovább. Az erre épülő processzorokat a gyártó tervei szerint 3 vagy 4 nm-es csíkszélességű gyártósorokon készítik, ami inkább csak egy biztonsági játéknak tűnik; később dőlhet el, hogy mely TSMC-technológia lesz a végleges választás.

Izgalmas, és a részünkről abszolút üdvözlendő döntés, hogy a Ryzen 7 5800X3D-vel bevezetett "3D V-Cache" a Ryzen 7000-es sorozatban is alkalmazva lesz, illetve a 2024-es generációváltás (feltételezhetően Ryzen 8000) során sem maradhat el, mint speciális technológiai kiadás. A CPU-tokozáson belüli gyorsítótár egyébként rendszeres eleme lesz a szerverpiacra szánt Epyc központi egységeknek is, ennél a termékportfóliónál azonban most csak egy ötödik generációs elemet közölt a gyártó; alapból más a termék életgörbe és a portfólió, ezért az AMD egyelőre a "Zen4" alapú Epyc egységek csoportjait fejtette ki részletesebben az ütemtervben.

Páraknak kisebb meglepetést okozhatott a grafikus lapkák jövőbeni terveit bemutató prezentációs dia, amin most először jelent meg az "RDNA4" architektúra, ami a "Navi4x" kódnevű Radeon GPU-k alapja lesz. A kódneveken túl most még nem is lehet sokkal többet tudni, a gyártást várhatóan a TSMC 3nm-es gyártósorára hangolják, illetve továbbra is kiemelt cél a teljesítmény/energiafelhasználás arányának javítása a korábbi generációkhoz képest. Ebben konkrétumot az idei év második felében érkező "RDNA3" alapú Radeonok mutatnak fel, a gyártó állítása szerint több mint 50%-kal sikerült ezen a paraméterek javítani; körülbelül ekkora volt a fejlődés a Radeon RX5000 és RX6000 sorozat között.

Ez pedig jót sejtet a várható teljesítményről, amihez minden bizonnyal az 5nm-es gyártástechnológia és a "chiplet" dizájn is hozzájárul majd. Utóbbit pont úgy kell elképzelni, ahogy a Ryzen processzoroknál már évek óta látható: kisméretű (ezáltal gazdaságosabban gyártható) lapkák többszöröse adja a kellő számítási kapacitást. Ahelyett tehát, hogy a csúcsmodell, a középkategória és a belépőszintű videokártyák külön-külön vezérlőket kapnak, a "chipletek" száma fogja meghatározni az egyes modellek erejét. Ezt pedig eddig videokártyáknál még nem láttuk, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogyan kell majd elképzelni pl. a lapkák közötti kapcsolatot, az Infinity Cache méretének és működésének fejlődését, illetve a ray-tracing teljesítmény alakulását.

Az őszi időszakban piacra érkező Ryzen 7000 mellé tehát kicsivel később befut az új Radeon generáció is, így aki még asztali PC-t használ, új AMD technológiákkal vághat neki az év végi játékáradatnak. A notebookot használóknak picit várniuk kell, az ütemterv szerint a "Zen4" alapú fejlesztésekre csak 2023-tól épülhetnek új gépek, míg a "Zen5" 2024 év végére várható; de talán ekkor már inkább a 2025-ös januári CES adhat nagyobb láthatóságot a friss fejlesztésű laptopok számára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.