Hirdetés

Erről se feledkezz meg, ha nem tölt a laptop akkuja



|

Nem tölt a notebook akkuja? A leggyakoribb szoftveres okok után most a lehetséges hardveres gondokra világítunk rá.

Hirdetés

Nagyon kellemetlen, ha a laptopot már csatlakoztattuk a töltőhöz, azonban a Windows ezt felismerve sem hajlandó tölteni az akkumulátort. A hibaüzenet egyértelmű, a mögötte húzódó ok már annál kevésbé. Két részes sorozatunk első felében a lehetséges szoftveres hibákra világítottunk rá, most következzenek a leggyakoribb hardveres okok. 

Hirdetés

Hibás tápegység

Első körben érdemes megvizsgálnunk a töltőadaptert, egy hibás vagy nem kompatibilis tápegység ugyanis egyértelmű, hogy nem lesz képes feltölteni a laptop akkumulátorát. 

Ellenőrizzük le, hogy a tápegység megfelelően van-e csatlakoztatva a laptophoz és a konnektorhoz, hosszabbítóhoz. Ez utóbbiakat is teszteljük, hátha a fali aljzat vagy a hosszabbító a rossz. Próbáljunk ki más konnektort is, illetve közvetlen csatlakozást válasszunk, iktassuk ki a szünetmentes tápegységet a sorból, ha van. 

A legjobb az, ha a laptophoz gyárilag kapott töltőt használjuk. Egyes gyártók nem engedik, hogy harmadik felek adaptereivel töltsük a termékeiket. Ezen felül nem minden töltő egyforma, nem biztos, hogy mind teljesíti a laptop töltéséhez szükséges előírásokat. Egy olcsó laptop töltője biztos, hogy problémákat okoz majd egy drága notebooknál. 

Néha segít, ha mindent kihúzunk és ismét csatlakoztatunk, de egy másik töltő is beválhat, persze csak ha minden tekintetben kompatibilis a PC-vel. 

Haldokló akkumulátor

Az akkumulátorok sajnos nem bírják örökké, ha pedig a meleg autóban hagytuk izzadni a PC-t, akkor biztos, hogy előbb dől ki az energiaforrás, mint utóbb. Ha nem tettünk ilyet, és a laptop új, akkor persze ennek alacsony az esélye, azonban egy néhány éves laptopnál már gondolni kell erre az eshetőségre is. Minél öregebb és gyengébb egy laptop akkuja, annál kisebb üzemidőt biztosít. A haldoklás vége felé már tölteni sem hajlandó - ilyenkor eljött a csere ideje. Az akkuk nem drágák, azonban a megfelelőt megtalálni már annál nehezebb feladvány. 

Csak néha tölt

Amennyiben a hibaüzenet hol megjelenik, hol nem, és a szoftveres problémákat kizártuk, akkor a háttérben a haldokló akku és a rossz tápegység egyaránt húzódhat. Proaktív módon érdemes kezelni a helyzetet, és a két fenti pont alapján eljárni, ugyanis jobb megelőzni az akku halálát és az esetleges adatvesztést, ha épp nem hálózatról ment a gép. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.