Hirdetés

Ma talán megmenekül Európa internete



|

Ma szavaznak az Európai Unió döntéshozói a régóta húzódó internetes szerzői jogi szabályozásokról, de úgy tűnik, egyelőre megússzuk a nagy káoszt.

Hirdetés

Még tavaly szeptemberben szavaztak meg egy olyan irányelv-csomagot az Európai Parlamentben, amely alapvetően jó szándékkal született, de a nehéz értelmezhetőség és a lehetetlen betarthatóság miatt végül a legtöbben arra jutottak, hogy a szabályozás bevezetése konkrétan kinyírná a mostani formájában ismert internetet Európában. Nos, ma érkezett el a szavazás napja, de a jelek szerint időközben sok tagország gondolta meg magát, ezért esélyes, hogy (legalábbis egyelőre) leszavazzák a változásokat.

Hirdetés

De miről is van szó? Az internet és a szerzői jogok kérdéskörében irányadó jelenleg hatályos törvényeket lassan 18 éve fogadták el, amikor a web még sokkal inkább szólt arról, hogy egy kisebb kör "gyártotta" a tartalmakat, és a nagy többség inkább csak "fogyasztotta" azokat. Azóta viszont a közösségi médiának, a könnyen elérhető eszközöknek és a digitális írástudás terjedésének köszönhetően már szinte minden internet-fogyasztó egyben tartalmat is állít elő - megosztja mások fotóit, videóit Facebookon és egyéb helyeken, a mások által készített tartalmakat felhasználva és módosítva készít mémeket, gifeket, videórészleteket, és így tovább. És persze ilyenkor az eredeti kép, videó, zene, írás szerzője ebből nem kap egy megveszekedett fityinget sem. Ebből a szempontból tehát valóban nem ártana valahogy szabályozni a dolgot, de a tavaly benyújtott javaslatok túl durván nyúltak hozzá.

A javaslat-csomag 11. és 13. cikkelye szerint konkrétan az internet- és tartalomszolgáltatóknak tennék kötelezővé azt, hogy a náluk, vagy rajtuk keresztül közzétett tartalmakból kimagozzák és letiltsák azokat, amelyek mások szellemi jogait sérthetik. Ráadásul ezt mindenféle kivétel és engedmények nélkül kellene végrehajtani, amihez vagy olyan mindentudó és mindenható, mesterséges intelligencián alapuló automatizmusok kellenek, amelyeket a jelenlegi szinten képtelenség alkalmazni, vagy pedig ezek hiányában szimplán mindent, ami egy pixelnyit vagy egy bitnyit tartalmaz mások szellemi termékéből, azonnal le kéne tiltani.

Mit jelent ez? Egyrészt nézzük meg ezt a képet, amit a Google készített azt érzékelve, milyen lenne az új törvényeknek megfelelő találati oldala. Ugye, milyen szép és hasznos?

Példákat említve pedig mondjuk képzeljük el, hogy ha valaki egy híres és jogvédett festményből készít egy 300x300 pixeles, vicces animált gifet, a festmény főalakjának fejét kicserélve mondjuk egy politikuséra, arra is le kéne csapni, mert a mém alapja más szellemi tulajdona. Vagy mondjuk ha egy YouTube-influenszer a beszélgetős vlogjában eldúdol egy világslágert, akkor az még mehet, vagy már az is jogdíjköteles? És ugye innen jön az az örökérvényű dilemma, hogy meddig számít "lopásnak" egy mű felhasználása, és honnantól tekinthető jóhiszemű, jogok sértése nélküli megosztásnak. A 11. és 13. cikkely nem hagy kétséget: vagy tökéletesen pontosan kell kezelni mindezt, vagy a gyökerénél kivágni az összes kísérletet. Hogy ennek milyen katasztrofális eredménye lenne, az nagyjából egyértelmű.

Most viszont úgy tűnik, van remény, még ha időleges is. EP-képviselőktől és lapértesülésekből ugyanis olyan hírek érkeznek, hogy közvetlenül a szavazás előtt 11 tagország, köztük Magyarország sem támogatja, hogy a tervezet jelenlegi formában lépjen érvénybe. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy innentől a javaslatot egy az egyben feladnák, vagy a vitatott cikkelyeket radíroznák ki belőle, de az újabb szavazáshoz teljesen át kellene dolgozni ezeket. Erre viszont májusig van idő, akkor ugyanis Európa Parlamenti választásokat tartanak, ezért az új szervezetnek nulláról kellene kezdenie a teljes kidolgozást. Szóval meglátjuk, mi lesz a mai szavazás eredménye, írjuk is rögtön, ha kiderül. Addig meg ujjakat keresztbe!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.