Hirdetés

Évek óta nem frissítette a Windows tiltólistáját a Microsoft, rengeteg a veszélyes driver



|

A vállalatnál ugyan vezetnek egy listát a biztonsági rést tartalmazó driverekről, de ez nem védi meg a felhasználókat.

Hirdetés

Itt a PC World hasábjain is hétről hétre számolunk be különböző sebezhetőségekről és támadásokról, a hackerek és biztonsági szakemberek macska-egér harcában egyelőre egyértelműen a rosszfiúk állnak nyerésre. Ráadásul gyakran még a tapasztaltabb felhasználókat is képesek átverni: tavaly például a teljesítményőrültek egyik kedvenc szoftverével, az MSI Afterburner feltört változatával jutottak be gépekbe.

A driverek, vagyis különböző vezérlőprogramok általában kernel-szintű hozzáféréssel rendelkeznek, ezért az itt keletkező biztonsági rések különösen veszélyesek. A Microsoft nyilvánvalóan el is várja, hogy minden ilyen programot digitális aláírással lásson el a készítője, így garantálva, hogy az megbízható forrásból származik. De mi van akkor, ha egy programról utólag derül ki, hogy biztonsági rést tartalmaz?

Hirdetés

Nos, ilyenkor a Microsoft felteszi azt egy fekete listára, így védve a felhasználókat. A Windows 11 megjelenésekor a gamerek körében nagy port kavart a VBS és annak egyik alegysége, a hypervisor-protected code integrity (HVCI), amelynek ezeket a drivereket kéne kiszűrni, csakhogy a funkció nem működik.

Will Dormann biztonságtechnikai szakértő még szeptemberben osztotta meg, hogy simán feltelepített a gépére egy olyan drivert, ami rajta van a Microsoft tiltólistáján, annak ellenére, hogy be van kapcsolva a HVCI. Ezt követően derült ki, hogy a felhasználóknál 2019 óta nem frissül a tiltólista, úgyhogy 3 éve védtelenek vagyunk az ilyen driverekkel szemben.

A Microsoft csak a napokban reagált az ügyre. Egyrészt létrehoztak egy útmutatót, ami alapján manuálisan frissíthetjük a listát, másrészt elkezdtek dolgozni a hiba kijavításán, de egyelőre nem tudni, mikor érkezhet meg a frissítés.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.