Hirdetés

Ez a kártevő bármelyik európai erőművet kiütheti



|

Amerikában és más országokban is szabotálhatják az áramellátást a Crash Override nevű kártevővel.

Hirdetés

A biztonsági szakértők szerint egy új kártevő a felelős az Ukrajnában tavaly bekövetkezett, számítógépes hiba által előidézett áramkimaradásért. A szakemberek szerint a kártevőt felhasználhatják, hogy Amerikában és máshol is fennakadásokat okozzanak az áramellátásban. 

Hirdetés

A Dragos szerint a Crash Override nevű kártevő a második malware, amit arra terveztek, hogy ipari környezetben és erőművekben okozzon károkat. Az első az amerikai kormány által fejlesztett Stuxnet volt, amit 2015-ben sikeresen vetettek be Ukrajnában is. 

Egyelőre nem tudni, hogy ki áll a Crash Override támadás mögött, ami tavaly decemberben történt. Az ukrán vezetés Oroszországot vádolta, Moszkva tagadott. A Dragos szerint a háttérben egy Electrum nevű hackersejt áll. 

A Crash Override megfertőzi az erőmű számítógépeit, majd egy szoftveres loopon keresztül kényszeríti az áramköri megszakítók nyitva tartását, ezáltal az erőmű lekapcsolását. Kikerülni csak úgy tudja a személyzet, ha manuálisan veszi át az irányítást a megszakítók fölött. 

Ha a megszakítókat számítógép vezérli, a Crash Override bármilyen erőművet le tud kapcsolni, és persze más ipari környezetben is hatásos. A keretrendszert olyan hatékonyra tervezték, hogy a Dragos szerint jelenleg bármelyik európai erőművet kiüthetnék vele. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.