Hirdetés

Ez az 5 legjobb rendszerprogram Windowshoz



|

Rengeteg olyan minialkalmazás létezik, amelynek egyetlen apró, ámde annál fontosabb feladata van, amivel megkönnyítheti mindennapjaidat. Mutatunk közülük ötöt.

Hirdetés

Rendkívül komplex rendszer a Windows, amely tele van hasznos funkciókkal, de mindenre nem gondolhattak a készítők, ezért egy csomó olyan szolgáltatásra és funkcióra is szüksége lehet a felhasználóknak, amire Redmondban nem készítettek megoldást.

Vannak egészen apró dolgok is; a rendszer megjegyzi például azoknak a Wi-Fi-hálózatoknak az adatait, amelyekre csatlakoztál, de az eltárolt jelszót nem tudja túl egyszerűen megmutatni, így ha nem emlékszel rá, de kéne mondjuk a telefonhoz, akkor máris bajba kerültél. Erre, és más, hasonló problémákra kínál megoldást az ebben a gyűjteményben szereplő öt alkalmazás.

Hirdetés

WiFi Password Revealer

Ha már a Windowsban eltárolt Wi-Fi jelszavakat hoztuk fel példának, akkor kezdjük a sort a WiFi Password Revealerrel, amely táblázatos formában mutatja meg a rendszer által már ismert hálózatokat, azok jelszavait és még néhány fontos adatot - például azt, hogy az adott hálózat milyen titkosítást használ. A szoftver sajnos nem létezik hordozható verzióban, tehát mindenképpen telepíteni kell, viszont nagyon apró, mindössze néhány MB helyet igényel a merevlemezen. Egy rendszerfunkciót vált ki, hiszen a Windowsban is meg lehet nézni a jelszavakat, de ez nem egy túl egyszerű művelet, ráadásul a hálózatok adatait csak egyesével lehet ellenőrizni.

Letöltés

Keyfinder

A WiFi Password Revealer fejlesztőjének nevéhez egy másik hasznos alkalmazás is kapcsolódik, amely nem a Wi-Fi hálózatok jelszavait, hanem a telepített szoftverek licenckulcsait tudja kiolvasni a rendszerből. Erre szükség lehet például akkor, ha újratelepítenéd a rendszert, de nincs meg minden szoftver kódja - de az app akkor is hasznos, ha csak arra van szükség, hogy egyik vagy másik alkalmazást egy másik PC-re telepíthesd fel. Tekintve, hogy a licenckulcsot minden szoftver máshol és máshogy tárolja, sajnos nincs garancia arra, hogy az app minden más program termékkulcsát meg tudja találni a rendszerben, de a több százas repertoár arra azért bőven elég, hogy a népszerű szoftverekkel ne legyen probléma. A kódokat TXT vagy CSV fájlba lehet exportálni.

Jó alternatíva a Recover Keys, amely bár nem ingyenes, de cserébe 10 ezernél is több szoftvert ismer.

Letöltés

CCleaner

A Windows és a telepített alkalmazások működése során rengeteg átmeneti fájl és adat keletkezik, sajnos sem a Windows sem a programok nem elég alaposak ahhoz, hogy ezeket a fájlokat, amikor már nincs rájuk szükség, töröljék. Amellett, hogy ezek az adatok rengeteg helyet foglalnak, idővel a rendszert is lassítják - érdemes tehát megszabadulni tőlük. A CCleaner megszabadít az internetezés során felgyülemlett cache fájloktól, a böngészési előzményektől és a tárolt jelszavaktól éppúgy, mint a letöltött fájloktól, a naplóktól és így tovább. Nemcsak hatékonyan, hanem gyorsan is dolgozik: egy átlagos gépen, ha hetente futtatod, pár perc alatt minden szemetet megtalál.

Letöltés

MiniTool Partition Wizard

A Windows beépített partíciókezelője helyett érdemes a MiniTool Partition Wizardot használni, amely ingyenes változatban is létezik - és a helyzet az, hogy túl sok olyan korlátozás nincs is benne, amellyel átlagos felhasználóként foglalkoznod kellene. A programot amellett, hogy partíciók átméretezésére is remekül használhatod, akkor is munkára foghatod, ha a partíciókat teljes tartalmukkal együtt szeretnéd másik meghajtóra másolni, vagy a Windowst költöztetnéd új, nagyobb kapacitású adattárolóra vagy HDD-ről SSD-re. Emellett az MT Partition Wizard a leggyakrabban előforduló meghajtóhibákat is képes kezelni, így problémás HDD-ről is van esélyed megmenteni adataidat.

Letöltés

LockHunter

A Windows használata közben gyakran előfordul, hogy a rendszerfolyamat vagy egy beragadt alkalmazás lezár egy fájlt, amihez így más programmal nem, vagy csak korlátozottan tudsz hozzáférni. A legidegesítőbb ebben az, hogy amikor hibaüzenetet kapsz, akkor abból nem feltétlen derül ki, hogy melyik program az, amelyik a galibát okozza. Itt jön képbe a LockHunter, amely nemcsak arra képes, hogy megtalálja a zárolásért felelős fájlt, hanem arra is, hogy az adott fájlt feloldja vagy törölje, esetleg másolatot készítsen róla vagy akár át is nevezze. A LockHunter funkciója nemcsak saját alkalmazáson belül elérhető, beépül a Fájlkezelő helyi menüjébe is.

Letöltés

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.