Hirdetés

Ezek a legnépszerűbb Windows-appok



|

Megmutatjuk azokat a programokat, amelyeknek bérelt helyük van minden, Microsoft operációs rendszerrel működő PC-n.

Hirdetés

Tagadhatatlan, hogy a legjobb hardver is csak annyit ér, mint a szoftver, amivel kihasználod a képességeit. Jó kezdés lehet a Windows operációs rendszer sokféle felhasználónak a kevésbé tapasztaltaktól kezdve a játékosokon keresztül egészen az üzleti felhasználókig, de erre az alapra is a megfelelő alkalmazásokkal építhetsz csak igazán erős rendszert. Cikkünkben áttekintjük, mi a felhasználók közötti általános konszenzus abban, melyek ma a legfontosabb programok egy windowsos PC-n.

Az elengedhetetlenek

Kezdjük azokkal az alkalmazásokkal, amelyeket egy modern felhasználó sem nélkülözhet, ezek közül is talán a legalapvetőbb a böngésző. Mivel a Microsoft előre telepített megoldása, az Edge is immár Chromium alapokra épül, a Google böngészőjéhez hasonlóan gyors, a bővítményekkel pedig új funkciókat adhatsz hozzá. Érdemes meggondolni tehát, hogy ne csak a bevált webböngésződ letöltésére használd - igaz, a Chrome még mindig messze a legnépszerűbb választás. Akik jobban előtérbe szeretnék helyezni adatbiztonságukat és digitális magánszférájuk védelmét, azoknak érdemes megnézni, mit tud a Firefox, a Brave és a DuckDuckGo hármasa, végső megoldásnak pedig ott van a titkosítást magas fokon űző Tor böngésző.

Hirdetés

Továbbmenve a listán, egy PC nehezen elképzelhető dokumentumkezelő programcsomag nélkül, ezen a téren pedig szinte megkerülhetetlen a Microsoft dominanciája. Ez persze nem jelenti azt, hogy az Office (illetve új nevén Microsoft 365) az egyetlen lehetőséged, de az ingyenességük miatt vonzó alternatívákat is általában aszerint ítélik meg, hogy képesek-e kezelni a piacvezető fájlformátumait. Mivel az OpenOffice fejlesztése leállt, ebben a szegmensben a LibreOffice a legnépszerűbb csomag manapság, de a WPS Office-nak is érdemes lehet adnod egy esélyt.

Az e-mail-kliensek létjogosultságát ugyan sokan megkérdőjelezik a kiváló webes kliensek korában, sokaknak mégis ez teszi igazán kényelmessé az elektronikus levelezést. Így az olyan klasszikusok, mint az Outlook vagy épp a Thunderbird még sok PC-n kapnak helyet, de a Microsoft előre telepített, egyszerűbb megoldása, a Posta is sok felhasználó igényeit el tudja látni (főleg, ha microsoftos e-mail-fiókkal tervezed használni), ahogy a Mailbirdöt is gyakran ajánlják.

De e-mailek mellett másfajta üzeneteket is rendszeresen váltunk manapság, így ezek kezelésére is érdemes lehet egy-egy alkalmazást telepíteni. Ezek kiválasztásánál értelemszerűen az a meghatározó, hogy ismerőseid melyik chatplatformot használják, de Windowsra könnyen telepíthetsz olyan programokat, mint a Beeper, a Franz vagy az All-In-One Messenger, amelyek több üzenetküldő platformon meglévő fiókjaidat kezelik egy kliensen belül.

Végül érdemes megemlíteni az egyes közösségimédia-felületek alkalmazásait. Ezek esetenként jobb integrációt tesznek lehetővé a Windowszal, mint böngészős változataik, például elérhetővé teszik az operációs rendszer menüjében a képek megosztásának lehetőségét is.

A legfontosabb fájltípusokhoz

A PC-s felhasználók visszatérő segítői a különböző, tömörítést szolgáló archívumok, ezek kezeléséhez a WinRAR vagy épp a 7-Zip telepítése tulajdonképpen elengedhetetlen. Ennél viszont még gyakrabban használjuk számítógépünket multimédiás tartalmak kezelésére, amire szintén vannak bejáratott alkalmazások.

A képek nézegetéséhez és kezeléséhez talán még mindig az IrfanView a legjobb választás, köszönhetően például a tömeges átnevezést, a konverziót vagy épp az átméretezést lehetővé tévő funkciójának. Ami pedig a képek szerkesztését illeti, az Adobe programjai továbbra is szinte alapértelmezettnek számítanak, de ha valaki ingyenes alternatívák után nézne, a Photoshop helyett a GIMP vagy a Paint.NET is jó megoldás.

A zenék terén a streaming előretörésével rendkívül sok felhasználó gépén ott ülnek az egyes platformok (Spotify, Apple Music, Tidal stb.) saját alkalmazásai, de az offline gyűjteményekre kihegyezett lejátszók olykor többet tudnak. Ebben a Winamp még mindig népszerű, de a hozzá kifejezetten hasonló MediaMonkey rendelkezik néhány extra funkcióval, amelyekkel a mi ajánlásunkat is kiérdemli. A videók terén viszont nyugodtan hallgathatsz a közvéleményre, a VLC egyszerűsége és számos támogatott formátuma miatt továbbra is a legjobb választás.

Ha szintet lépnél

Bármilyen szinten is használod PC-det, az szinte biztos, hogy jól jön, ha még jobban ki tudod aknázni a rendelkezésedre álló tárolókapacitást. Ebben segíthetnek a különböző felhőtárhely-szolgáltatások, amelyek közül a népszerűbbek, mint a Dropbox, a Google Drive vagy a Microsoft-féle OneDrive, mind rendelkezik asztali klienssel, így ezeket majdhogynem egy extra meghajtóként használhatod.

De a helyi meghajtóidon is sokkal jobban rendet tarthatsz mondjuk a WinDirStat nevű alkalmazással, amely egyszerűen átláthatóvá teszi, mely mappák és fájlok foglalják el a legtöbb helyet a tárolóidon. Annak érdekében pedig, hogy adataid semmiképp se vesszenek el, érdemes olykor biztonsági másolatot is készíteni róluk - ebben az R-Drive Image vagy ingyenes változatként az AOMEI Backupper Standard segíthet.

Végül a netes biztonságod megalapozásaként még két programot érdemes telepítened: egy VPN-t, ami a netes adatforgalmadat rejtheti el a kíváncsi szemek elől, illetve egy jelszókezelőt, ami biztosítja, hogy az összes fiókod erős jelszóval üzemeljen, és ezeket használhasd is belépéskor. Az előbbire jó választás az ExpressVPN, a Sufrshark vagy épp a NordVPN, míg utóbbira a Keeper, a Bitwarden, a LastPass vagy a Dashlane ajánlott.

Ha hasznosnak találtad a cikket, akkor vedd meg a 2022/04-es PC World magazint, abban ugyanis még több ilyet találsz, ráadásul ajándékba jár hozzá néhány értékes szoftver és egy PC-s játék is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.