Hirdetés

Ezek a programok megmenthetik a laptopod merevlemezét



|

A megfelelő szoftver használatával időben észrevehetjük, ha a meleg fojtogatja a PC adattárolóját.

Hirdetés

A túl magas hőmérséklet könnyen megöli a PC-ket, főként a laptopokat. A nem megfelelő házak és a por lerakódása egyébként is ront a szellőzésen, anélkül pedig a meleg megreked a gép belsejében. Ha ezt a problémát és az egyre emelkedő hőmérsékleteket figyelmen kívül hagyjuk, biztosak lehetünk benne, hogy egy-két alkatrész előbb-utóbb bedobja a törölközőt.

Az egyik leginkább érintett hardverelem a merevlemez. Ha egy HDD látszólag az utolsókat rúgja, elsőként a hőmérsékletét érdemes ellenőriznünk. Ha azonban folyamatosan monitorozzuk ezt az értéket, akkor sok jövőbeli kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat. Ehhez a feladathoz mutatunk öt remek szoftvert. 

Hirdetés

CrystalDiskInfo

Ha leginkább az adattároló hőmérséklete érdekel minket, akkor nem is érdemes sokat keresgetni, a CrystalDiskInfo telitalálat. HDD-k és SSD-k egészségi állapotáról tart nekünk tükröt, elengedhetetlen kellék egy windowsos PC-n. Letisztult és egyszerűen használható kezelőfelülettel rendelkezik, ami minden szükséges információt megjelenít, és a haladó felhasználóknak is praktikus. Hordozható, vagyis telepítést nem igénylő verziója is van. 

Core Temp

Gyors, pontos és sokoldalú a Core Temp, amely valós időben képes tájékoztatni minket a helyzetről a Windows tálcáján (a többi hasonló program általában szintén tudja ezt). Az alkalmazás szól, ha a hőmérséklet túl magas lenne, és követi a rendszeradatokat is. A telepítésénél vigyázni kell a mellékelt kéretlen alkalmazásokra. 

HWiNFO

Könnyűsúlyú diagnosztikai eszköz, amely részletes hardverinformációkkal szolgál, illetve valós idejű monitorozásra is alkalmas. A használata egyszerű, és szerencsére gyakran frissítik. A processzorról, a memóriáról és az akkumulátorról is ír ki adatokat. Hordozható verziója is van. 

SpeedFan

A magas hőmérsékletek nem csak a hardverekre károsak, a laptopban lévő ventilátorokat is leterhelik. A légkavaró így hamarabb tönkremegy, és még nagyobb baj, hogy hangos is. A SpeedFan segítségével ugyanakkor manuálisan adható meg a percenkénti fordulatok száma. A hőmérséklet monitorozására szintén alkalmas, és bár nem olyan fejlett, mint a lista többi szereplője, igazi kettő az egyben megoldás. 

Open Hardware Monitor

Nagyon hasonló a HWiNFO és a HWMonitor szoftverekhez, ez ugyanakkor nyílt forráskódú. Sajnos frissítés csak ritkán érkezik hozzá, és az újabb rendszereken nem biztos, hogy képes minden szenzort olvasni. A régebbi rendszerekhez ugyanakkor tökéletes, és telepítést sem igényel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.