Hirdetés

Ezért jobbak az Intel Whiskey Lake processzorai



|

Eddig mindenki azt hitte, hogy a gyártástechnológia fejlődött, de az Intel végül tiszta vizet öntött a pohárba. Kiderült miért jobbak a Whiskey Lake CPU-k, mint a Coffee Lake processzorok.

Hirdetés

Az Intel az IFA kiállítás alkalmából mutatta be a legújabb, Whiskey Lake mikroarchitektúrára építkező processzorait. A Whiskey Lake-U chipeket alapvetően könnyű laptopokba tervezte az óriás. 

Hirdetés

Számos gyártó mutatott be a kiállításon ezekre építő laptopokat, ugyanakkor mindenkiben felmerült a kérdés, hogy vajon miben jobb a Whiskey Lake széria, mint a Coffee Lake? Pláne úgy, hogy a 2015-ös Skylake óta nem tud igazi fejlődést felmutatni az Intel, csak az akkori architektúrát csiszolgatja. 

A legtöbben arra tippeltek, hogy a gyártástechnológiát finomhangolták, és bár a 14 nm-es technológiáról egyszerűen nem bír továbblépni az Intel (miközben a mobilos piacon már 7 nm-es lapkákat kapunk), azért a 14 nm+++ eljárás tartogathat előnyöket az LGA115x világ számára. 

Most kiderült, hogy valójában a gyártástechnológia nem változott, az Intel ugyanazt a 14 nm++ technológiát használja, mint korábban. 

Az AnandTech-hez eljutott közlemény szerint a Whiskey Lake és a Coffee Lake szériák között az a különbség, hogy az újabb sorozat már hardverszintű védelmet garantál a Meltdown sérülékenység 3-as és 5-ös variánsa ellen. Mivel a védettség hardveres, ezért nincs szoftveres frissítésből adódó teljesítménycsökkenés, ami 3-10 százalékos visszaesést is jelenthetne. Az arány itt jóval kisebb az Intel szerint. A legfontosabb, Spectre-2 elleni hardveres védelem azonban csak a Cascade Lake szériával érkezik. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.