Hirdetés

Fáj a fejed a vörösbortól? Ez lehet az oka!



|

És nem, most nem a másnaposság okozta fejfájásra gondolunk.

Hirdetés

Igen komoly múltra tekint vissza a borászat Magyarországon, ráadásul országunk több védett eredetű borral is büszkélkedhet. Már csak ezért sem annyira meglepő az, hogy vannak, akik napi szinten elfogyasztanak egy pohárral, akár az ehhez társított potenciális jótékony hatások miatt. Közkedvelt fajta erre a célra a vörös, melyet azonban egy évezredes rejtély övez: miért fáj a fejünk, ha ezt isszuk?

Bizonyára már többen is megtapasztalták az érzést, amely a fogyasztás után akár már fél órán belül is jelentkezhet. Egészen mostanáig leginkább csak találgatásokba bocsátkozhattunk azzal kapcsolatban, hogy mi is állhat pontosan a fejfájás hátterében, azonban most nagyon úgy néz ki, hogy a Kaliforniai Egyetem kutatóinak sikerült előállniuk egy, a jelenséget leíró konkrét magyarázattal.

Hirdetés

A legutóbbi kutatásaik alapján most arra következtettek, hogy egy természetesen előforduló vegyület, az úgynevezett kvercetin állhat a fejfájás hátterében. A kvercetin egy olyan növényi flavonol, amely elsősorban a gyümölcsök és zöldségek színéért felelős, de a vörösborral együttesen jelentősen belezavarhat az alkoholbontó képességünkbe.

A kutatásban résztvevő egyik professzor, Andrew Waterhouse szerint a kvercetin véráramba kerülése, és az ott történő lebontása után egy olyan vegyületté alakul át a kvercetin-glükuronid formájában, amely már gátolja az alkohol anyagcseréjét. Így ez idővel az acetaldehid nevezetű toxin felhalmozódásához vezethet a szervezetben, melynek a kelleténél magasabb szintje a már jól ismert fejfájáson túl akár kipirosodást, hőhullámokat és hányingert is kiválthat.

Persze a kutatás arra is felhívta a figyelmet, hogy a panaszokat és azok erősségét jelentősen befolyásolhatják az olyan tényezők, mint például a fogyasztott bor kora, a készítés folyamata, sőt, még a szőlőt ért napfény is, így akár még az is előfordulhat, hogy egy pohár elfogyasztása után semmilyen panaszt nem észlelünk majd, ellenben egy másik fajtával.

A tanulmány egy másik szerzője, Morris Levin még arra is felhívta a figyelmet, hogy a fejfájásra és a migrénre hajlamosaknak érdemes lehet jobban odafigyelniük erre, hiszen náluk nagyobb eséllyel jelentkezhetnek a fájdalmak is.

A kutatók a tervek szerint a továbbiakban gyakorlatban tesztelik majd a magasabb és alacsonyabb kvercetin tartalmú vörösborokat, ezek mentén vizsgálva az általuk kiváltott hatásokat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.