Hirdetés

Fellázadtak a Foxconn karanténban élő, pénz és étel nélkül hagyott munkásai



|

Összecsaptak a biztonságiakkal, aki tud, megszökik, a kormány káderekkel tölti fel a gyárat.

Hirdetés

Lázadnak a legnagyobb Foxconn koronavírus miatt szó szerint bezárt dolgozói: a kiszivárgott felvételek szerint szerint a felháborodott gyári munkások szerdán botokkal felszerelkezve kezdtek el ablakokat és biztonsági kamerákat törni, sőt még a vegyvédelmi ruhába öltözött biztonsági személyzettel is összecsaptak. Egyes jelentések szerint a hatóságok könnygázt is bevetettek, több embert megvertek, elvittek. A videók tanúsága szerint a tajvani tulajdonú, Csengcsouban lévő Foxconn-gyár dolgozói magasabb fizetést és több ételt követeltek, a harcok pedig később az utcán is folytatódtak.

Itt található a Foxconn 200 ezres üzeme, ahol a világpiacra szánt iPhone-ok 70 százaléka készül. A munkások hetek óta karanténban vannak a koronavírus megjelenése miatt, nem mehetnek sehova, az összeszerelő üzemben élnek és a gyár területén található otthonaikban kell étkezniük és aludniuk.

Hirdetés

A mostani tiltakozások azért robbantak ki, mert a dolgozók körében elterjedt a hír, hogy nem fizetik ki időben a nekik járó bónuszokat. Korábban már az is megtörtént, hogy étel nélkül maradtak. Azóta több ezren megszöktek, a kínai kormány pedig a hírek szerint hivatalnokokkal és katonákkal igyekszik feltölteni az állományt, hogy ne álljon le a termelés. Hiába: az iPhone 14 Pro modellből máris hatalmas a hiány.

Hogy lecsillapítsa az elszabadult indulatokat és folytatódjék a gyártás, a Foxconn közleményt adott ki, amelyben technikai okokkal magyarázza, hogy alkalmazottak azt hihették, nem fizetik ki őket rendesen. A Bloomberg beszámolója szerint még arra is hajlandó a cég, hogy 8 ezer yüan, (kb. 440 ezer forint) lelépési pénzt fizessen azoknak akik azonnal fel kívánnak mondani, és további 2 ezret (kb. 110 ezer forintot), ha fel is ülnek az első távolsági buszjáratra, ami hazaviszi őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.