Hirdetés

Feltámad a nagy kijelző? – új tableteket teszteltünk!



|

Erős start után zuhanórepülésbe kezdett a tabletpiac, de azért nem halt ki teljesen a termékkategória, sőt mintha feltámadni látszana. Kipróbáltunk néhány elérhető árú készüléket.

Hirdetés

Notebookok gyilkosaként, a mobilitás forradalmáraként kezdte hódító útját a tablet, a felhasználók pedig boldogan vásárolták meg a félévente érkező újabb és újabb modelleket. Aztán némi használat után szépen lassan mindenki rádöbbent, hogy a képernyő-billentyűzet nem túl hatékony, a kijelző egy ablakhoz sok, munkához kicsi, az operációs rendszerek tudása erősen korlátozott, a takarékos központi egységek pedig gyengék. A tabletről hamar kiderült, hogy pontosan egyvalamire jó, arra viszont tökéletes: tartalomfogyasztásra.

Hirdetés

Erre azonban alkalmasak a phabletek is, ahogy az okostelefonok átlagos képátlója is hatalmasra nőtt: a kezdeti 3,5 colról 5-5,2 colra. S mivel a felhasználók nem szeretnek túl sok kütyüt magukkal hordani, illetve a felhő- és streamingszolgáltatások sem tartottak még ott, ahol most, ezzel szép lassan elapadt a kereslet a termékkategória iránt, a gyártók pedig leálltak a tabletfejlesztéssel. A kihalás szélére sodródva azonban megtorpant a táblagépek piacvesztése, sőt a legfrissebb jelentések szerint erősödésbe kezdett. Persze nem holmi nagy visszatérésről van itt szó, de néhány feladatra még mindig ideális a nagy kijelzős "mobil". Megnéztük, az elmúlt időszakban fejlődtek-e a tabletek, mire számíthatunk ma a legnépszerűbb, belépő kategóriában.

Szerény okostelefon-alapok

A tabletek piaca teljesen kettészakadt az elmúlt néhány évben. A csúcskategóriában - a Windows 10-es hibrid laptopokat ezúttal nem soroljuk ide - szuper kijelzőt és erős hardvert tartalmaznak, a kiegészítőgyártók pedig drága, prémium tokokat, billentyűzeteket kínálnak ezekhez a táblagépekhez. Az egyértelmű uralkodó ebben a szegmensben az Apple iPad, amelyből Pro változat is létezik. Mérhető piaci részesedéssel rendelkezik még a Samsung, és készülékei valóban jók, de az iPadek népszerűsége megtörhetetlen. A középkategória szinte teljesen kihalt, itt csupán elvétve találunk egy-két leárazott, régebbi csúcsmodellt, illetve túlkonfigurált, igazából csak a belépőszinten elfogadható készüléket. Marad hát az olcsó tabletek világa; az árak nem sokkal 20 ezer forint felett kezdődnek, és 60 ezer forintig tartanak. Az alsóház kínálatában alacsony felbontású, rossz minőségű kijelzőt, gyenge SoC-t, kevés RAM-ot és elavult Android OS-t találunk - ezek a modellek leginkább az évek óta a piacon lévő termékek. 50 ezer forintért már újabb hardvert kínálnak a cégek, nem ritka a 6-os vagy akár 7.1-es Android, a több RAM és a 3G, illetve az LTE-modem. Persze ezekben a készülékekben sincs túlzottan erős SoC (tesztünkben a Snapdragon 425 számított a csúcsnak), illetve a 2 GB-nál több RAM és a 16 GB-nál nagyobb flashtárhely is ritkaság.

Egy tablet méretét alapvetően a kijelző határozza meg, amely általánosan 7, 8 vagy 10 colos ebben a kategóriában. A képátló növekedése azonban nem jár együtt a felbontás javulásával, minden méretben HD minőséget kapunk, ami 10 colon már pixelesedik, és 8 colon sem tűéles.

A tabletvilág él

2011-ben a Motorola úttörő szerepet játszott az első androidos tablet bemutatásával, aztán szép lassan kiszállt a piacról. Mi sem mutatja jobban a tabletek világának stabilizálódását, hogy az azóta a Lenovo kézbe került cég hosszú szünet után most új táblagéppel jelentkezett. A hazai piacon is tetten érhető a kereslet fellendülése, ezt támasztja alá, hogy felhívásunkra szinte minden cég lelkesen nevezett egy-egy modellel. A tablet azonban már nem a notebookok uralmára tör, és a phabletekkel sem szeretne versenyezni. A tartalomfogyasztás az elsődleges cél, tehát a streamingszolgáltatások, a zenék, a játékok és a videochat. Emellett sokan használnak táblagépet autóban navigációra, és egyre gyakoribb, hogy az okosotthonok központi vezérléséhez is egy ilyen eszközt választanak. Az Android Play Store rengeteg appot kínál mindegyik felhasználásra, az üzemidő átlagosan jó, a mobilitás ezekhez a felhasználásokhoz ideális, ráadásul az ár is abszolút elérhető, ahogy a kínálat is bőséges.

Acer Iconia One 10 B3-A40

Meglehetősen nagy, 10 colos táblagépet küldött tesztünkre az Acer, ráadásul a gép méretét tovább növeli a két, rövidebb oldalon elhelyezett hangszórórács. Ezek jól mutatnak, és mi rögtön hallani is akartuk, mire képesek. Sajnos csalódtunk, hangzásuk nem túl erőteljes, mintha egy dobozból szólna. A 10 colos kijelző HD felbontású, ám a panel nem rossz, talán csak a fényerő lehetne nagyobb. Központi egységnek egy négymagos Mediatek SoC-t választottak az Acer mérnökei, azonban e mellé egy PowerVR GE8300-as GPU-t párosítottak, amely a mezőny egyik legerősebb tagja, és támogatja az OpenGL ES3.1 szabványt is. A memóriaalrendszer átlagos, ezért 2 GB RAM-mal gazdálkodhat a gép, ellenben a magas árért cserébe már 32 GB tárhelyet kínálnak. Persze ez a tároló is bővíthető, méghozzá mSD-kártyával vagy akár külső, microUSB-n csatlakozó tárolóval, ugyanis a készülék oldalára, egy kis ajtó mögé második mUSB-portot is rejtettek.

Fontos kiemelni a hálózati részt; 3G- vagy LTE-modemet ugyan nem találunk rajta, ellenben a Wi-Fi-vezérlő 802.11ac szabványú, ami ritkaság ebben a mezőnyben. A közepes minőségű, átlagosan masszív, műanyag hátlap nekünk kevéssé tetszett, de örömmel tapasztaltuk, hogy a táblagépen Android 7.0 fut. Ez viszonylag frissnek számít a mezőnyben, igaz, biztonsági frissítést utoljára áprilisban kapott a gép. A kezelőfelület teljesen lecsupaszított és egyedi, ami a kezdőknek hasznos lesz, a haladók pedig egyszerűen telepíthetnek más launcher appot. Az Acer Iconia One 10 felemásan teljesített tesztünkön. Kinézetre nem rossz, de az anyaghasználatból kitalálható a megcélzott árkategória; a CPU gyenge, a GPU azonban egészen jó; az Android 7 szintén üdvözlendő, de az erősen módosított kezelőfelület már kevésbé. Mindezek fényében az ár kissé magas.

Alcatel A3 10 Wi-Fi

Ahogy a mobiltelefonok világában, úgy a tabletek között is otthonosan mozog belépőszinten az Alcatel. Az A3 10-es jelölésű modell egészen új a piacon, ilyeténképpen alapjai, illetve a szoftvere is friss. A 10 colos, többféle színben is elérhető táblagép külső borítása teljes egészében műanyag, hátlapja érdesített, ami megakadályozza, hogy csúszkáljon a kezünkben. Az Acer Iconia One-nál érkezhetően vékonyabb és valamivel könnyebb gép azonban nem tűnik túl masszívnak, inkább törékeny, és a borítás anyagminőségén is érezhető, hová is pozicionálta a gyártó a terméket. Az előlapot a HD felbontású, IPS-paneles kijelző foglalja el, amelynek képminősége és fényereje is kielégítő. Kétoldalt diszkrét hangszórórácsokat láthatunk, amelyek mögött megfelelő minőségű, egészen szépen szóló hangszórók rejtőznek.

Tervezésekor az agresszívan alacsony ár volt a fő szempont, ezért az SoC egy négymagos Mediatek MT8735-ös chip, amelyhez 2 GB RAM kapcsolódik. A GPU Mali-T720-as típusú, amely HD felbontáshoz még elegendő, de abszolút belépőszintűnek számít. A jelenlegi mezőnyben logikusan az Acer tabletjével lehet összehasonlítani az Alcatel A3 10-et, amelynél érezhetően gyengébb. A CPU nem marad el túlságosan a másik Mediatek processzortól (MT8167), azonban az Alcatel tabletet hajtó Mali GPU csak fele olyan erős, mint az Acer PowerVR chipje. A tárhely mindössze 16 GB, amit csupán 32 GB-os mSD-kártyával bővíthetünk, és sajnos hiányzik a Wi-Fi ac-vezérlő, illetve a 3G/4G-modem is. 10 colos táblagép létére meglepően kicsi az akkumulátora az A3 10-nek, 4600 mAh-jával mégis átlagosan jó üzemidőt mértünk. Szoftveresen megnyugtató a helyzet, az Alcatel Android 7.0-val szállítja a tabletet, a kezelőfelület pedig kevéssé módosított, kifejezetten barátságos.

Lenovo Tab 4 8"

Tesztünk legifjabb tagja a Lenovótól érkezett, és hatalmas szerencsénkre a mérnökök kihasználták, hogy újabb hardverkomponensekhez is hozzáférnek. A Tab 4 alapjait egy Snapdragon 425-ös, 64 bites SoC adja, amely a legfejlettebb a mezőnyben. Ehhez egy már kevésbé acélos, de azért nem alsó polcos GPU, egy Adreno 308 csatlakozik - ennek kell meghajtania az 1280×800-as HD-kijelzőt. A 8 hüvelykes panel természetesen IPS-technológiával készült, színei kiválóak, ahogy a fényereje is. Ez a méret érezhetően nagyobb a 7 colnál, de a plusz 1 col még nem megy a mobilitás rovására, miközben a HD felbontás sem mutat rajta olyan pixelesen, mint egy 10 colos kijelzőn. Mindössze 16 GB tárhely került a Tab 4-be, ellenben 2 GB RAM-mal gazdálkodhatunk, hogy ne akadozzon sem a kezelőfelület, sem pedig az appok. Ahogy a többi, tesztelt tabletnél, úgy a kameráról itt sem érdemes sokat beszélni: videochathez tökéletes, de egy fényképezőgépet vagy videokamerát nem helyettesít.

A hangzást mindenképpen meg kell említenünk: noha volt a tesztben nála nagyobb gép, mégis a Tab 4 szólt a legerőteljesebben és a legszebben, ráadásul a rejtett, előlapi hangszórónyílások sztereó hangot sugároznak. A 2017-es hardveralapokhoz friss operációs rendszer dukál, tehát az Android 7.1.1, méghozzá szeptemberi biztonsági frissítéssel. A kezelőfelület is barátságos - jó néhány új vagy átalakított app és menü fogad, de azért minden gyári Android-beállításhoz is hozzáférhetünk. A Lenovo nem vitte túlzásba az akkumulátor méretezését, így azonban a Tab 4 viszonylag könnyű és vékony tudott maradni. Szerencsére a gép takarékos, nagyon sokáig bírja egyetlen feltöltéssel: több mint 10 óra aktív használatot sikerült kipréselnünk belőle, ami a tesztben abszolút rekord. Összességében kiváló tabletet készített a Lenovo, amely belépőszintű mivolta ellenére kívül-belül modern, igaz, a frissességnek ára is van.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.