Hirdetés

Feltörték az amerikai nukleáris biztonsági hatóság rendszereit



|

A hírek alapján az amerikai Energiaügyi Minisztérium mellett a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóság rendszereit is feltörték a hackerek.

Hirdetés

A Politico és a Bloomberg egyaránt arról értesültek, hogy külföldi hackerek sikeresen feltörték az amerikai Energiaügyi Minisztérium mellett a Nemzeti Nukleáris Biztonsági Igazgatóság rendszereit is.

A részleteket egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de ezzel párhuzamosan állítólag legalább három állam is cybertámadást szenvedett el Amerikában. Azt MTI értesülései szerint a a belbiztonsági minisztériumhoz tartozó infrastrukturális és kiberbiztonsági ügynökség, a CISA állítja: legalább március óta tart az a kiterjedt kibertámadás, amelynek révén hackereknek sikerült behatolniuk az Egyesült Államok kormányzati intézményeinek és kulcsfontosságú infrastrukturális létesítményeinek számítógépes hálózatába. 

Hirdetés

A mostani ügy azért is kiemelten fontos a nyomozók számára, mert a fentebb említett második hatóság Amerika nukleáris fegyvereiért felel.

Jelenleg nem tudják, hogy a hackerek mihez férhettek hozzá, a veszély nagysága pedig több hetes nyomozással mérhető csak le igazán, nem kell nagyon magyarázni, hogy ez mennyire aggasztó.

A tippek szerint a SolarWinds szoftvere volt a gyenge pont a támadók számára, de állítólag a Microsoft is a hackerek áldozata lett. A médiajelentésekben orosz hírszerzőket említenek lehetséges támadókként (újra felmerült az APT29 neve is), Oroszország azonban minden vádat tagad. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.