Hirdetés

Folyadékhűtéses videokártyákkal küzd a klímaváltozás ellen az Nvidia



|

Az Nvidia új technológiája jelentősen visszafoghatja a nagy tech cégek energiafogyasztását.

Hirdetés

Május 24. és 27. között zajlik a tajpeji Computex 2022 konferencia, a világ egyik legjelentősebb számítógépes és technológiai expója. A rendezvényen az Nvidia is képviselteti magát, egy jelentős újítást harangozva be az adatközpontokban felhasznált videokártyák energiafogyasztásának csökkentésére.

A zöldek új, folyadékhűtéses technológiájával 30%-kal csökkenthető a hardverek áraméhsége, ami összességében a bolygónak is jót tesz, a számítások szerint ugyanis a szerverek már a globális energiafogyasztás 1%-áért felelnek.

Hirdetés

A zöldek összesen 4 "mainstream szerverekbe" szánt folyadékhűtéses GPU-t jelentettek be a következő egy évre. A sort a már szállítás alatt álló HGX A100 vízhűtéses variánsa nyitotta, ezt követi a harmadik negyedévben az A100 PCIe, majd a negyedik negyedévben a HGX H100, valamikor 2023 elején pedig a HA100 PCIe.

Az Nvidia szerint a folyadékhűtés olyan hatékony, hogy az ezzel ellátott, grafikus gyorsítókra épülő szerverek takarékosabbnak bizonyulhatnak, mint a pusztán processzorokon alapuló társaik, a mesterséges intelligenciában és egyéb, nagy teljesítményt igénylő feladatokkal kapcsolatos számítások során.

Arra utaló jeleket egyelőre sajnos nem látni, hogy a vízhűtéses megoldás az Nvidia fogyasztói videokártyáiban is visszaköszönhet, pedig a pletykák szerint az akár 600W-ot is felemésztő RTX 4090-nél már tényleg kapóra jöhetne egy ilyen megoldás.  Ami viszont a szervereket illeti, nem csak a zöldek fantáziáját mozgatta meg a vízhűtés ötlete: a Microsoft néhány éve sikeres kísérletet hajtott végre az adatközpontok tengerbe költöztetésével.   

Az Nvidia computexes műsora az alábbi videóban nézhető vissza:

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.