Hirdetés

Ettől lesz egy notebook valóban gamer



|

Két marék RGB LED-től és dedikált GPU-tól még nem nevezhetünk egy gépet gamernek, sőt, attól, hogy valamiben GeForce van, még lehet csalódás. Meghúztuk a vonalat, ami felett már szerintünk is használható egy gamer notebook.

Hirdetés

Vagány vonalak, villogó fedlap, a szivárvány összes színében ragyogó billentyűzet és menő terméknév - ilyet egyszerűen kitalálhat bármelyik PC-gyártó, és ezzel akár be is lehet csalogatni a boltokba a kezdőket, vagy azokat a kispénzűeket, akik elhiszik, hogy az árcímkén feltüntetett összegért már valóban játékra képes hardvert kapnak - de ettől még nem lesz gamer egy notebook. Ne hagyd átverni magad, mert ha minden marketingmaszlagnak hiszel, könnyen fájdalmas csalódást okozhat a rád sózott, előnyös árú, gamer megnevezéssel hirdetett gép!

 

Hirdetés

Ha gamer gép, akkor csak egy chip számít

Ha igazán pontosak akarunk lenni, akkor kettő számít. Az első és legfontosabb a grafikus lapka, amit az adott modellbe beszereltek. Ez alapvetően meghatározza, hogy milyen teljesítménye lesz a notebooknak játékok alatt. Persze ehhez olyan processzort érdemes társítani, ami kellőképpen gyors ahhoz, hogy elegendő adatot szolgáltasson a GPU-nak és elbánjon minden más számítási feladattal is - beleértve a háttérben futó appokat is.

A második vonalban ott a RAM és az SSD, amelyekre szintén érdemes figyelni, de egy gamerlaptopnál ez a két komponens az, amit egész egyszerűen lehet cserélni, bővíteni. Jelenleg a minimum beugró gamerlaptopnál a 8 GB RAM és a 256 GB SSD, de ez tényleg az alap, a 16 GB RAM és az 512 GB NVMe SSD az ideális (és árban is elérhető). Végül még a kijelzőt érdemes megemlíteni, ma már nem kerül sokkal többe egy 120-144 Hz-es VA-panel. Full HD felbontás fölé is jó lenne már felmerészkedni, azonban a mai mobil GPU-k számára már a QHD felbontás (2560×1440) is megerőltető lenne.

Dedikált videokártya, garantált csalódás

A laptophirdetésekben kiválóan mutat a "dedikált grafikus vezérlő" felirat, de az már eleve gyanúra adhat okot, ha ezt egy 60-100 ezer forintos gép reklámján látod. A Radeon 520M/530M, a GeForce MX110/MX230 és hasonló grafikus lapkák nem csupán elavult, régi architektúrákra épülnek, de rettentő kevés shaderrel dolgoznak és nagyon alacsony órajeleken pörögnek. A dedikált videómemória is harmatosan kevés, így hiába győzködnek arról, hogy azért az egyszerűbb játékok el fognak döcögni rajtuk szerény részletesség mellett, ne higgyél nekik.

Merthogy nem fog elfutni semmilyen értelmes 3D-s játék, és itt a futás alatt arra gondolunk, hogy közepes részletesség mellett a 30 fps összejöjjön natív felbontásban (FHD). Nem fog. Persze egy ilyen notebookon is játszhatsz parádésan jó játékokkal, azonban ezek mind egy szálig olyan címek, amikhez az integrált GPU is bőségesen elegendő lenne.

Amire számíthatsz az ilyen dedikált mobil GPU-kkal, az a szenvedés szoftveres és hardveres fronton. Szoftveresen meg kell oldani az átkapcsolást, ami ugyan automatának van hirdetve, de jó pár olyan notebook járt már nálunk, ahol végül manuálisan kellett ezt beállítanunk. Az is probléma, hogy ezek a chipek bizony fogyasztanak, vagyis az üzemidő is csökken és hát ugyebár fizettél érte felárat, így letiltani kész pénzkidobás lenne.
 

Milyen akkor a jó gamer laptop?

A GeForce MX250-ekre, illetve a legfrissebb MX300-as szériára már többen rásütik, hogy itt bizony kitárul a gamer mennyország, de azért ezt is érdemes fenntartásokkal kezelni. Jó esetben egy-egy e-sport-cím 25 fps körül fog futni HD-felbontásban, alacsony-közepes részletesség mellett. Miután az ilyen GPU-khoz általában alacsony fogyasztású CPU-t társítanak, ez sem fog sokat segíteni a sebességen.

Szintén fontos háttérinformáció, hogy még az alapos technikai leírásokban sem említik a mobil GPU pontos chip-megnevezését és az órajeleket sem. Márpedig több gyártó hajlamos a referenciától - általában lefelé - eltérő órajeleket beállítani. A másik rizikó a hűtés: amennyiben ez elégtelen, a GPU nem fog magasabb órajelre kapcsolni, vagy csak rövid időre, így a sebesség 20-40%-ot is romolhat.

Az már egyértelművé válhatott mindenki számára, hogy egyelőre Nvidia egyeduralom van itt, azonban még egy GTX 1050-es, sőt, egy GTX 1650-es GPU-val szerelt gamer laptopra sem szívesen bólintunk rá, hogy ez bizony ajánlható játékra. Merthogy tesztlaborunkban volt már mindkét GPU-val szerelt gamer laptopunk és egyikre sem tudtuk nyugodt szívvel azt mondani, hogy megveheti az, aki évekre választ magának gamer notebookot. 

Alulról haladva az első, tényleg jó teljesítményt nyújtó és hosszú távon használható gamer mobil GPU a GeForce GTX 1660 Ti.

A GTX 1660 Ti esetén már Turing architektúrával van dolgunk, 1536 CUDA shaderrel és 6 GB igen gyors videomemóriával. Full HD-s kijelzőre kapcsolva ez a teljesítmény elegendő minden mai játéknak arra, hogy élvezhető sebességet kapjon a gamer. Egy Core i5 vagy Ryzen 7 CPU-val párosítva a Deus Ex 67 fps-sel megy, a Far Cry 5 68 fps-sel, a Strange Brigade pedig majdnem 90 fps-sel - úgy, hogy mindegyik játék a lehető legjobb grafikai beállításokkal fut.

Megéri egy drága laptop GPU?

Innen feljebb még jó pár Nvidia GPU-val találkozhatsz az árlistákban. A sorban a következő a RTX 2060, majd a 2070 és a 2080 következnek, azonban az elnevezések ne tévesszenek meg senkit: ezek a chipek nem képesek arra, amire asztali PC-kbe szánt társaik. Persze, az alapok megegyeznek és rendre erősebbek alacsonyabb számozású társaiknál, azonban az órajelek és turbo ablakok sokkal kisebbek (hogy meddig növekedhet automatikusan a GPU-órajel és meddig képes ezen a szinten dolgozni, mielőtt túlmelegedne, vagy túl sokat fogyasztana). Szintén bonyolítja a helyzetet, hogy sokszor Max-Q verzió kerül egy-egy elegánsan vékony laptopba, ami még alacsonyabb órajeleket jelent.
 

Intel vagy AMD? Mire érdemes lecsapni?

Aki gamer laptopot szeretne mostanában, Core i5 és Ryzen 7 alá ne adja, de itt is jön hamarosan változás: az Intel CPU-k kicsit, az AMD-k sokkal erősebbek lesznek, miközben az ár nem változik. Ehhez jöhet 512 GB NVMe SSD, 8 vagy 16 GB RAM, egy 120-144 Hz-es, full HD, VA-paneles kijelző és sok-sok port. A GPU-nál a beugró a GeForce GTX 1660 Ti legyen - itt már nem kell fájdalmas kompromisszumoktól tartanod és órákon keresztül a grafikai beállításokat bogarásznod. Ha ennél feljebb merészkednél, 500-600 ezer forint magasságában már RTX 2070-nel szerelt modelleket is találhatsz, amik azért sokkal erősebbek a 1660 Ti-nél és várhatóan a körítés is ugrik 1-2 szintet. Tavasszal amúgy az Nvidia is frissíti GTX/RTX mobil GPU-it várhatóan az asztali világban már megismert Super-verziókra és az AMD is beszáll a harcba Navi megoldásaival.

Ma sokkal feljebb merészkedni gamer laptopban egy anyagi csőd, ami pedig a GTX 1660 Ti alatt vár rád, az a nagybetűs Kompromisszum - ilyenről pedig egy valamirevaló gamer (jogosan) hallani sem akar. Szóval csak okosan és előrelátóan a boltokban, így nem érhet csalódás játék közben sem!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.