Hirdetés

Megérkezett az új Gmail, mutatjuk a legfontosabb változásokat



|

Már elkezdték átállítani az összes felhasználónál, pár nap alatt végigmennek mindenkin. Nem csak a felület újul meg, de egy csomó érdekes funkció is bekerül.

Hirdetés

A Gmail az egyik legnépszerűbb ingyenes levelezőkliens a világon, és ehhez képest kifejezetten régóta maradt változatlan a felületét és a működését tekintve is. Azt is megszokhattuk, hogy a Gmail webes kinézete kifejezetten puritán, nincsenek felesleges sallangok és túlbonyolított menük. Szerencsére ez most sem változik, viszont a jelek szerint a Google is érzi, hogy a mobilos kliensből érdemes a böngészőben elérhető verzióba is átemelni egy jó adagnyi újdonságot, mert az érintőkijelzős laptop-tablet hibridek elterjedésével már "nagy képernyőn" is egyre többen használják máshogy a böngésző alapú szolgáltatásokat.

Hirdetés

Rend a lelke

A kinézet változásait is a praktikusság jegyében tervezték meg. Erre szolgál például az, hogy az egyébként is átláthatóbb felület jobb oldalán egy vékony sávban megtaláljuk majd a többi Google-féle webes szolgáltatás ikonját, amelyekre kattintva a Gmailen belül egy felugró ablakban végezhetünk el más feladatokat. Például anélkül adhatunk hozzá új időpontot a naptárunkhoz, hogy ehhez ki kellene lépnünk a levelezőből, vagy egy új böngészőffülön megnyitni a Calendart.

Jóval egyszerűbb lesz innentől a csatolt tartalmak kezelése is, ezekhez ugyanis már nem kell feltétlenül megnyitnunk az e-mailt. A választható főoldali sablonok között van ugyanis olyan, amelyben a beérkező levelek listájában a levél címe alatt, kis gombok formájában találjuk a csatolmányokat, és ezekre kattintva közvetlenül meg is nyithatjuk őket.

Könnyebb lett az internetkapcsolat nélküli munka is, ugyanis a Gmail az utolsó 90 nap összes levelét szinkronizálja és az eszközeinken is tart belőlük másolatot. Ezáltal akkor is meg tudjuk nyitni őket, ha ideiglenesen nincs netünk (például repülőn vagy roaming nélküli külföldi úton). Még válaszokat is írhatunk, de ezeket persze csak akkor küldi el a rendszer, ha újra csatlakozunk az internetre.

Könnyen kezelt levelek

Sokkal egyszerűbbé válik a beérkező levelek kezelése. Elég csak az adott e-mail fölé vinni az egérkuzort, máris felbukkan négy lehetőség, így egyetlen kattintással törölhetjük, olvasottnak jelölhetjük vagy archiválhatjuk azt, újdonságként pedig megjelenik a szundi opció. Ezzel annyit teszünk, hogy megadott időre eltűnik a levél az olvasatlan üzenetek közül, majd újra előbukkan. Ez jó megoldás arra, ha épp egy sürgős munka miatt nem tudunk foglalkozni az éppen beérkezett levéllel, de nem szeretnénk elfeledkezni sem róla.

A mobilos Gmailből érkezik az a lehetőség is, amellyel előre definiált gyorsválaszokat küldhetünk egy levélre. Például ha valaki megkérdezi, megfelel-e nekünk egy üzleti ebéd ma egykor, a felbukkanó válaszlehetőségekkel egy kattintásra elküldhetünk olyan opciókat, miszerint "ott leszek", "nem tudok elmenni" vagy "később tudok válaszolni". Esélyes viszont, hogy ez a funkció első körben csak az angolul érkező levelek esetében lesz elérhető (de persze tessék minket meglepni).

Azoknak is lesz újdonság, akik sok hírlevelet, akciós üzenetet, reklámot és egyéb csodát kapnak, aztán a körülményes leiratkozás helyett inkább egyenként törölgetik őket. Ezentúl, ha a Gmail azt érzékeli, hogy egy adott feladótól valamilyen üzenettípust olvasatlanul töröltünk, a következő hasonló levélnél máris feldob egy olyan kártyát, amiben egy kattintással leiratkozhatunk róla. Ugyanígy figyelmeztet majd a különféle levélszemetek esetén: bár ezeket eddig is viszonylag jó hatékonysággal kapta el és továbbította a Spam mappába, mostantól egy nagy, piros hátterű felirattal is felhívja a figyelmünket arra, hogy inkább ne nyissuk meg és főleg ne válaszoljunk rá.

Idegeseknek és feledékenyeknek

Mobilos felületen is akad persze újdonság: a levelek fölött időnként felugranak olyan kis kártyák, amelyek különféle segédfunkciókat ajánlanak fel annak függvényében, hogyan használjuk a levelezőt. Javasolhatja például a Gmail, hogy csak a fontosnak jelölt e-mailekről csipogtasson értesítést, de itt jelennek meg a feljebb már említett leiratkozást segítő gyorsüzenetek is.

Abban is segít az újrafaragott kliens, hogy ne felejthessünk el megválaszolni egy levelet. Épp ezért figyelmeztetéseket küldhet olyan levelekről, amelyeket a mesterséges intelligencia szerint úgy küldtek el, hogy arra választ várnak (például kérdéssel végződnek). Helló, kedves felhasználó, erre az e-mailre nem kéne válaszolnod már napok óta? Na ugye. Hasonló módon arról is üzenhet a Gmail, ha mi küldtünk valakinek kérdést, és az illetőtől nem érkezett válasz egy ideje: ilyenkor újra "rászólhatunk" az illetőre.

További lehetőségeket kapunk a biztonság terén is. Gmailbe is megérkeznek a megsemmisülő üzenetek, tehát előre beállíthatjuk, hogy egy adott levél mennyi ideig legyen elérhető a címzettnél. Emellett pedig megadhatunk egy olyan kétfaktoros hitelesítési opciót is, ami garantálja, hogy valóban csak a címzett olvashatja el a neki küldött e-mailt.

Már a kanyarban van

Az új funkciókat a nagy szolgáltatókhoz hasonlóan itt is fokozatosan állítja át a Google minden felhasználónál, a folyamatot tegnap kezdték hivatalosan, és az előrejelzés szerint pár nap alatt mindenki átállhat a frissített kliensre. Szóval lehet, hogy már most az új felületet látod, ha bejelentkezel, de ha mégsem, nemsokára nálad is megjelenik.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.