Hirdetés

GoodRAM IRDM Pro SSD 2 TB teszt – Ha kell a turbó PC-dnek vagy konzolodnak



|

Kiver a víz, ha Loading-feliratot látsz? Mutatunk egy komponenst, amivel elűzheted a kényszerű várakozást. Figyelem! Nem mindenkinek ajánlott!

Hirdetés

Az elmúlt évtizedben a számítógépek titkos hozzávalója egyértelműen az SSD, vagyis a Solid State Drive volt. Ez egy olyan hardverelem, amely nem igényel speciális átalakítást gépedben, nem kell mindenféle driverekkel bűvészkedned és még csak a szoftveres támogatás (hiánya) sem okoz kellemetlen perceket. Egyszerűen beszereled és géped varázsütésre máris villámgyors lesz. Legyen szó akár irodai munkáról, szerkesztésről vagy gamingről, minden sokkal gyorsabban történik.

A kezdeti sokk tényleg lenyűgöző volt, a lassú HDD-k után az SSD-re váltás óriási ugrás volt, ám azóta a felhasználók megszokták a SATA-s meghajtók jó sebességét és arra vágynak, hogy

újra átélhessék ugyanazt az első érzést.

Ezt a szimpla M.2-es NVMe SSD-re váltás nem hozta el, vagy legalábbis nem olyan drasztikus teljesítményugrással, amire oly sokan vágytak. Ezúttal az újabb, PCIe 4.0-s SSD-k futnak neki, hogy lenyűgözzék a régebbi SSD-vel rendelkező felhasználókat. Az ígéret: dupla teljesítmény, nagyobb megbízhatóság, jobb strapabíróság: a GoodRAM prémium meghajtóján néztük meg, mire is lehet számítani, illetve kinek is ajánlható igazán az új SSD és kik azok, akik inkább keressenek mást.

Hirdetés

Ilyen egy igazán prémium komponens!

Egészen furcsa, meglehetősen nagy dobozban kapható a GoodRAM prémium Solid State Drive-ja, ám odabent nem levegő van, hanem hasznos kiegészítők. Az M.2 2280-as szabványú SSD mellett ugyanis a hűtést találod, amit a gyártó nagyon bölcsen és előrelátón nem szerelt fel a NYÁK-lapra. Ez azért előnyös, mert így notebookba könnyebben beépíthető az adattároló. Ha azonban PC-be vagy PS5-be építenéd be az IRDM Pro SSD-t, az alsó dobozból szerezd meg az apró csavarokat és a csavarhúzót, így tudod a robosztus és menő, koromfekete hűtést felszerelni. A GoodRAM itt nem a szimpla, egyoldalas felépítésre szavazott, hanem bölcsen kétoldalas bordát tervezett, amelyeknél megfelelő méretű és minőségű hőátadó lapkát is előre felhelyezett.

Hogy ez mennyire nem szimpla szemfényvesztés és felesleges pénzkidobás, azt egy teszttel is alátámasztottuk. Az SSD-t elsőként a hűtőborda nélkül helyeztük be a Gigabyte X570 Aorus Pro alaplap M2A foglalatába (ez van közvetlenül bekötve a CPU integrált PCIe vezérlőjébe). Pár perces terhelést követően az SSD 72 Celsius fokra melegedett, és a szekvenciális tempó nagyjából a felére-kétharmadára esett vissza.

A gyári adatok szerint 84 Celsius foknál az SSD ennél is drasztikusabban visszafogja a tempót és akár hibával le is állíthatja a rendszert a hardver sérülésének elkerülése végett. Ezt követően felszereltük a kétoldalas bordát, így több órás teszt során, extra léghűtés nélkül is stabilan tartotta az SSD a csúcstempót és nem melegedett 55 Celsius fok fölé. A dobozban ezen felül még néhány vagány matricát is találsz, amivel mondjuk feldíszítheted az IRDM SSD-vel szerelt PC-det.

Ez ma (még) az elérhető plafon

A GoodRAM bevált receptet alkalmazott IRDM Pro SSD-jénél. Az M.2 2280-as lapkán egy Phison E18-as vezérlő kapta a főszerepet, amely PCIe 4.0 x4-es képes csatlakozni, ötmagos és 8-csatornán kezeli a mögé kapcsolt NAND flash chipeket. A vezérlőhöz gyorsítótárat is tapasztott a GoodRAM, méghozzá 2 GB-nyi DDR4 RAM-ot.

A NAND flash chipeket a Micron gyártotta, méghozzá 176-rétegű 3D NAND típusúakat, de ami ennél is jobb hír, hogy TLC-szervezésűek. Ez azt jelenti, hogy cellánként három biten tárolják az adatot, ami így nyolcféle állapotot vehet fel. Ennél sokkal nagyobb tárhelyet képes biztosítani a manapság egyre divatosabb QLC, ahol 4 biten tárolják a cellánkénti adatot, ám a TLC strapabíróbb és gyorsabb is. Márpedig az IRDM Pro SSD egyik legfontosabb tulajdonsága a sebesség, a gyártó szerint 7 GB/s szekvenciális tempót kell tapasztalnod olvasásnál és 6850 MB/s-ot írásnál.

A formázást követően 1863 GB hasznos tárterületet használhatsz, ami átlagos (de már láttunk jobbat is). A szintetikus mérések során az IRDM Pro gyári ajánlott tempóját nem csupán sikerült mérésekkel is alátámasztanunk, de az SSD még egy kicsit túl is teljesített: 7363,3 MB/s-ot mértünk olvasásnál és 6920 MB/s-ot írásnál, ami kiváló eredmény. A 675/601 ezer IOPS is meglehetősen magas értékek, de a hasonló felépítésű Kingston KC3000 ennél írásban egy hajszálnyival jobb volt. A valós felhasználást szimuláló mérések során szintén toronymagasan végzett az IRDM Pro a PCMark10 adattároló-mérésén. A játékbetöltési teszten (Final Fantasy XIV) egy hajszálnyival volt rosszabb, mint a szintén E18-ra épített KC3000-es, ahogy Anvil mérésnél is volt egy minimális lemaradása. Ezek azonban mind nagyon magas értékek, egy szimpla SATA-s SSD-nek a sokszorosát jelentik és még a PCIe 3.0 x4-es modelleket is állva hagyják.

Verdikt

A GoodRAM nem ismeretlen márka hazánkban, a lengyel gyártó termékei kiváló minőséget képviselnek, amit az 5 éves garancia is alátámaszt. Az IRDM Pro SSD tetszetős csomagolásban kínál komplett, prémium megoldást adattárolási gondjaidra, főként akkor, ha asztali gépbe szerelnéd. Az egyedi, kétoldalas hűtést megéri előnyben részesíteni még az alaplapi hűtéssel szemben is, de zsúfolt házban a légáramlásról ne felejts el gondoskodni. A szerelhető bordának köszönhetően notebookban is jól teljesít az IRDM Pro SSD na és persze a matricák itt is kapóra jöhetnek.

A mérési eredmények bizonyították, hogy a GoodRAM nem vétett hibát az E18-as receptjénél: a szintetikus teszteken és a valós használatot szimuláló méréseknél is nagyon jól teljesített az IRDM Pro, fej-fej mellett a hasonló felépítésű KC3000-es meghajtóval. Az SSD-t tartós teleírással is teszteltük, a gyorsítótár nagyjából 40% környékéig bírta a terhelést, ami mindenképpen jó eredmény, átlagos, sőt, kiemelten terhelő használat során sem kell ingadozó teljesítményre számítanod. A GoodRAM saját programot is ad a meghajtóhoz Optimum SSD Tool néven hasznos extra funkciókkal.

A GoodRAM IRDM Pro SSD-je topligás SSD, a PCIe 4.0 x4-es technológiából kihozza, amit csak lehet, ennél gyorsabbat majd csak a PCIe 5.0 hoz. A tálalás és a hűtés szintén kiváló, a garancia és az 1400 TBW érték úgyszintén arról árulkodnak, hogy sokáig lesz hű adattárolód ez az SSD. Ugyanakkor az ár egy kissé magas, a konkurensek között akad olyan, amit hasonló teljesítmény mellett is olcsóbban beszerezhetsz és mindössze a hűtést kell utólagosan megoldanod. Reméljük, hogy hamarosan az IRDM Pro ára is kicsit szelídül, mert kiváló csúcs-SSD-ről van szó, ami akár konzolban is képes meggyőzőt alakítani.

GoodRAM IRDM Pro SSD 2 TB

Ár: 159 900 Ft
A GoodRAM IRDM Pro SSD-je topligás SSD, a PCIe 4.0 x4-es technológiából kihozza, amit csak lehet, ennél gyorsabbat majd csak a PCIe 5.0 hoz.
  • Phison E18-as vezérlő
  • Micron 176-rétegű TLC NAND-flash
  • 2 GB DDR4 gyorsítótár
  • 2 TB/1863 GB gyári/valós kapacitás
  • PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4, M.2 2280, kétoldalas
  • nagy méretű, kétoldalas hűtőborda
  • Optimum SSD Tool szoftver
  • 7345,1/6887,4 MB/s szekvenciális olvasás/írás
  • 675556/601073 IOPS olvasás/írás
  • 4708 pont PCMark10 SSD Bench
  • 9,644 s FFXIV: Shadowbringer bench
  • 1400 TBW, 5 év garancia
PRO
  • villámgyors tempó
  • kétoldalas hűtés
  • strapabíró
Kontra
  • az IOPS-értékek lehetnének magasabbak
  • drága
                        Array
(
    [gameinfo_id] => 7912
    [topic] => 1
    [group] => 10
    [gameinfo_name] => GoodRAM IRDM Pro SSD 2 TB
    [gameinfo_name_alias] => 
    [gameinfo_platform] => 
    [gameinfo_gamestyle] => 
    [publisher_id] => 0
    [developer_id] => 0
    [manufacturer_id] => 356
    [gameinfo_game_released] => 0
    [gallery_id] => 0
    [gameinfo_description] => 
    [gameinfo_date] => 2022-06-20 16:31:57
    [gameinfo_webpage] => https://hopp.pcworld.hu/16977
    [gameinfo_tags] => goodram, irdm, ssd, adattároló, teszt, konzol, gyorsítás, tuning
    [gameinfo_url] => goodram-irdm-pro-ssd-2-tb
    [gameinfo_pro] => villámgyors tempó
kétoldalas hűtés
strapabíró
    [gameinfo_kontra] => az IOPS-értékek lehetnének magasabbak
drága
    [gameinfo_data] => Phison E18-as vezérlő
Micron 176-rétegű TLC NAND-flash
2 GB DDR4 gyorsítótár
2 TB/1863 GB gyári/valós kapacitás
PCIe 4.0 x4, NVMe 1.4, M.2 2280, kétoldalas
nagy méretű, kétoldalas hűtőborda
Optimum SSD Tool szoftver
7345,1/6887,4 MB/s szekvenciális olvasás/írás
675556/601073 IOPS olvasás/írás
4708 pont PCMark10 SSD Bench
9,644 s FFXIV: Shadowbringer bench
1400 TBW, 5 év garancia
    [gameinfo_gs_rating] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_performance] => 10
    [gameinfo_pcw_rating_service] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_pricevalue] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_display] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_materialquality] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_extrafunctions] => 7
    [gameinfo_pcw_rating_software] => 8
    [gameinfo_pcw_rating_battery] => 0
    [gameinfo_pcw_rating_look] => 9
    [gameinfo_pcw_awards] => Array
        (
            [0] => 
        )

    [gameinfo_price] => 159 900
    [gameinfo_forum_url] => 
    [gameinfo_embed] => 
    [gameinfo_quote] => A GoodRAM IRDM Pro SSD-je topligás SSD, a PCIe 4.0 x4-es technológiából kihozza, amit csak lehet, ennél gyorsabbat majd csak a PCIe 5.0 hoz.
    [gameinfo_format] => 
    [gameinfo_pegi] => 
    [gameinfo_pegi_descriptor] => 
    [gameinfo_multiplayer_online] => 
    [gameinfo_multiplayer_offline] => 
    [gameinfo_numofplayers] => 
    [gameinfo_pack] => 
    [gameinfo_language] => 
    [gameinfo_subscription] => 0
    [gameinfo_important] => 0
    [gameinfo_release_date] => 0000-00-00
    [gameinfo_collectors_edition] => 0
    [gameinfo_need_internet] => 0
    [gameinfo_cover] => 
    [gameinfo_screenshot1] => 
    [gameinfo_screenshot2] => 
    [gameinfo_screenshot3] => 
    [gameinfo_screenshot4] => 
    [manufacturer] => Array
        (
            [manufacturer_id] => 356
            [manufacturer_name] => Gogroove
            [manufacturer_url] => gogroove
            [manufacturer_link] => http://www.gogroove.hu/hu/
            [link] => /gyarto/gogroove
        )

    [link] => /termekinfo/goodram-irdm-pro-ssd-2-tb-7912.html
    [gameinfo_pro_list] => Array
        (
            [0] => villámgyors tempó
            [1] => kétoldalas hűtés
            [2] => strapabíró
        )

    [gameinfo_kontra_list] => Array
        (
            [0] => az IOPS-értékek lehetnének magasabbak
            [1] => drága
        )

    [gameinfo_pcw_rating] => 8.0
)
1
                        
  • Teljesítmény:

    10

  • Ár/Érték:

    7

  • Extra funkciók:

    7

  • Szoftver:

    8

  • Kinézet:

    9

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.