Hirdetés

Megint egy csomót okosodik a Google



|

Kereső plusz mindentudó segéd a világ legolcsóbb telefonjaira, automatikusan mindent elintéző Asszisztens és egy rakás újdonság mutatkozott be a Google fejlesztői konferenciáján.

Hirdetés

"Korábban az a cég voltunk, amelyik segít neked megkeresni dolgokat, de afelé haladunk, hogy ehelyett segítsünk minden dolgodat elvégezni." Ezzel a felütéssel nyitotta a Google I/O idei eseményét Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója. És bár való igaz, hogy a Google annak idején az internetes kereséssel lépett be a nagyok közé, már jó ideje ennél sokkal bővebb tevékenységi körrel rendelkezik az Android operációs rendszertől az okosotthonokon át a mesterséges intelligenciáig. És a jelek szerint minden téren újra lép is egy nagyot előre.

Hirdetés

Az új, erős középkategóriás Pixel 3a és 3a XL mobilok, valamint az Android Q bemutatása mellett egy rakásnyi olyan újdonságot is megvillantottak a tegnapi rendezvényen, amik nem tartoznak egyik nagy termékcsoporthoz sem, inkább egy egyre okosabb, mindent mindennel összekapcsoló ökoszisztéma darabkái.

Vissza a kereséshez

Egyrészt hiába sokkal rétegezettebb már a Google annál, hogy szimplán "a keresőcég" legyen, alapvető tevékenységüket is folyamatosan faragják jobbá. A mobilos keresés például egyre lenyűgözőbb eredményeket ad, nem csak szöveges linkeket és képeket, mint ahogy megszoktuk. Ahogy a partnerekkel együtt egyre sokrétűbb tartalmak készülnek, simán lehetővé válik például az, hogy ha rákeresünk a nagy fehér cápára, egy körbeforgatható 3D modellt is elérhessünk róla. Sőt, ezt a telefon kamerája és a kiterjesztett valóság segítségével élő méretben megnézhetünk saját környezetünkre vetítve, körüljárhatjuk, épp csak megsimogatni nem tudjuk. Ugyanígy egy receptre keresve akár interaktív videó is lehet a találat, ahol részletesen elmutogatják nekünk, mit hogy pucoljunk, süssünk sé főzzünk.

Kifejezetten rágyúrtak arra is, hogy a kereső az összes extrájával együtt a lehető legkisebb méretű szoftvercsomagként, pehelysúlyban a világ legszegényebb területein is elérhető és használható legyen, ezért kiadnak egy Google Go nevű csomagot, ami már egy 35 dolláros, ultraolcsó mobilon is fut. Ebben összeér a kereső, a kamerát használó élő fordító és szövegfelolvasó, valamint a képeket felismerő és ezek alapján információkat közlő rendszer. Az egész ráadásul mindössze 100KB, szóval sem tárhelyet, sem erőforrást nem zabál.

Szintén a keresést segíti az egyre okosabb Google Lens. A telefon kamerájával ráfókuszálva egy virágra megtudhatjuk, pontosan milyen növény is az, egy képről megmondja a címet és a festőt, egy asztali lámpánál pedig megtudhatjuk, hol vehetünk mi is ilyet. Ha a kamerát egy étterem étlapjára irányítjuk, a telefonon futó mesterséges intelligencia felismeri a szöveget, elkülöníti az ételeket és azt is megmutatja, hogy a hely látogatói között melyek a kedvencek - ezekről akár fotót is tud mutatni, ha valaki korábban ugyanott lefényképezte és megosztotta. A Google Go-ba is beépített Lens egy szövegre fókuszálva azonnal felolvassa nekünk, de fordítani is tudja (és a fordítást olvassa fel), vagy rákeres a látottakra.

Minden mindennel összefügg

A Google Duplex az a kísérleti szolgáltatás, amely a tavalyi I/O nyitó előadásán meghökkentett mindenkit: ekkor egy Asszisztensnek adott hangutasítást követően egy emberre tökéletesen hasonlító géphang élőben hívott fel egy fodrászt, hogy időpontot foglaljon, és a hívott fél hallhatóan nem ismerte fel, hogy nem emberrel beszél. A Duplex még tovább fejlődik, most már internetes szolgáltatásokon és appokon is átível. Ha szóban megkérjük az Asszisztenst, hogy egy naptárbejegyzésünkben megjelölt utazásunkhoz foglaljon autót, a szolgáltatás belép a kért alkalmazásba vagy webes szolgáltatásra és automatikusan megoldja a szükséges lépéseket, csupán a részletekre kérdez rá (például hogy hány üléses legyen az autó), majd elküldi a rendelést és már kapjuk is a visszaigazolást. A Duplex egyelőre kísérleti szinten érhető el az Egyesült Államok bizonyos területein, arról még nincs hír, hogy mikor lesz belőle végleges termék és világszintű terjesztés.

Az újgenerációs Asszisztens teljesen a telefonon értelmezi a hangunkat, ráadásul újrafaragott motorra épül, ezért az előzőnél tízszer gyorsabb. A bemutatón egy csomó alkalmazást indítottak el egymás után egyszerű hangparancsokkal, ráadásul a folyékony beszéd elősegítésére nem is kellett mindegyik esetben "Hey Google" megszólítások tömkelegével kezdeni mindegyik utasítást. A folyamatos beszédet jól illusztrálja, amikor a bemutató hölgy azt az utasítást adta: "Mutasd meg a Yellowstone-ban készült fotóimat". Majd rögtön ezzel folytatta: "most csak azokat, amin állatok vannak". Az Asszisztens simán megértette, hogy a második parancs az elsőre épül, így tényleg szinte emberi beszéd szintjén lehet használni, nem úgy, mintha egy lobotómián átesett ősembernek magyaráznánk. Az új asszisztens még idén bemutatkozik, elsőként az új Pixel telefonokon. Persze a magyar nyelvre ne várjunk féllábon.

Ha az Asszisztensnek azt mondjuk, hogy mutasd az utat anyu házáig, a mesterséges intelligencia a korábbi kereséseink, az eszközön elmentett adataink és a környezeti változók alapján magától eldönti, hogy tényleg saját anyukánk lakhelyére, esetleg egy Anyu Háza nevű vendéglőbe vagy egy ilyen nevű bútorboltba szeretnénk menni. Az Asszisztenshez kapcsolódó új adatlap (amely nemes egyszerűséggel a You névre hallgat) segít abban, hogy a legfontosabb személyes adatokat és preferenciákat előre megadhassuk, így egy helyen lesz a lakcímünk, a munkahelyünk címe, a legközelebbi ismerőseink adatai, és egy rakás egyéb olyan dolog, ami alapján a gépi intelligencia meg tudja határozni, hogy egy egyszerű "mutasd, mit csináljak ma este a környéken" kérdésre is valóban nekünk fontos válaszokkal szolgálhasson. Persze a személyes adatok védelmével kapcsolatos paranoia miatt itt is hangoztatták, hogy ezek az adatok semmiképp nem jutnak ki a mobilunkról.

Az Asszisztens a Google Auto mellett már a Térképbe is beépült, de idén bekerül a szintén Google által birtokolt Waze rendszerébe is. Autóba helyezve az Asszisztens nem csak az utat mutatja, hanem releváns információkat is (például miket hallgassunk útközben, ki lakik közel). Ha valaki hív, azt is hanggal közli a telefon, ahogy mi is utasíthatjuk így, hogy fogadjuk-e a hívást, nem kell kézzel kapadozni a készülékhez. A Driving Mode jelenleg több mint 30 nyelvet tud és 80 országban elérhető, ezek száma pedig folyamatosan nőni fog. Nyáron jön minden olyan androidos mobilra, amin fut az Asszisztens.

Ja, és otthonra is van egy újítás, ami a notórius visszaalvóknak nem tudjuk, mennyire áldás lesz vagy épp átok, de az ébresztőt innentől simán egy STOP paranccsal le lehet állítani, juhé.

Adatpara ellen

Privacy, privacy, privacy - manapság minden az adataink biztonságáról szól, tavaly a tech-cégek bőven tettek azért, hogy egészségesnél is erősebb paranoia alakuljon ki ezzel kapcsolatban. Épp ezért a Google is gyakran érintette a témát, ahgy már feljebb is pedzegettük.

A Google Fiókunkban mostantól minden adatunk még szorosabban egy helyen található. Ha be vagyunk jelentkezve, keresés közben elég csak a profilképünkre kattintani és máris látjuk a legfontosabb adatainkat, valamint beállíthatjuk, mit szeretnénk ebből megtartani. Bekapcsolhatunk egy inkognitó módot a Térképen is, így utólag nem keresheti vissza más, merre jártunk. Elstartolt a gyors adattörlés is, ami azonnal letöröl minden rólunk tárolt adatot, de azt is megadhatjuk, mennyi idő mulva törlődjenek ezek automatikusan. Ez már közvetlenül elérhető a kereső és a Térkép mellett a Chrome böngészőből, az Asszisztensből, a YouTube-ról, valamint a News szolgáltatásból egyaránt.

Ráfekszenek a kétfaktoros belépésre is, ezért mostantól egyre több Google szolgáltatásban azonosíthatjuk magunkat úgy, hogy belépéskor saját androidos mobilunk lesz a "kulcs", ezen villan fel, hogy valahová épp bejelentkeznek az adatainkkal, engedélyezzük-e.

Mindentudás, egyetemesen

Azt is megtudtuk, hogyan lesznek egyre okosabbak a Google alkalmazásai úgy, hogy közben a fentiekben vázolt adatvédelmi aggályok miatt nem fecsegnek rólunk mindenfélét szanaszét a felhőbe. A különféle appok a Federated Learning (ez legjobban talán központosított tanulásnak fordítható) segítségével minden esetben a felhasználó saját eszközén dolgozzák fel az adatokat, majd ezek összességét mások által értelmezhetetlen, titkosított adatcsomagokként küldik el a Google szervereire, ahol minden ilyen csomag hozzájárul ahhoz, hogy az appokat vezérlő mesterséges intelligenciát tovább tanítsák. Bizonyos időközönként az így okosodó gépi agyat újra és újra frissítik a felhasználók telefonjaival, hogy aztán a végrehajtandó feladatokat továbbra is magán a készüléken lehessen elvégezni, de mégis egyre okosabb MI segítségével.

Egyrészt tehát jó látni, hogy sokféle területen tényleg egyre okosabb alkalmazásokkal és technológiákkal teszi könnyebbé az életünket a Google, ráadásul ezt láthatóan tényleg igyekeznek úgy megtenni, hogy ehhez ne cirkuláljanak folyamatosan az adataink internet-szerte. Az egyetlen hátulütő egy magyar felhasználó számára, hogy a legtöbb területen (főleg a szövegértéssel és a hangutasításokkal kapcsolatosokban) még mindig az angol, valamint a leggyakrabban használt világnyelvek élveznek előnyt, teljesen érthetően az még jó messze van, ha egyáltalán bekövetkezik, hogy az Asszisztens magyarul fog elnavigálni anyu házához és szintén ékes magyarsággal foglal nekünk időpontot a fodrászhoz. Szóval tessék angolul tanulni, ezt nem lehet megúszni még egy ideig.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.