Hirdetés

Pixel 4 és okos barátai: mutatjuk a Google mai bejelentéseit



|

Bár mindenki a legújabb Google mobilt várta, ezen kívül is egész szép felhozatalt mutatott be a Google mini fülestől laptopon át új otthoni Wi-Fi rendszerig.

Hirdetés

Eljött ismét az éves Google hardver-bejelentősdi, amelyet természetesen a Pixel 4 bejelentése miatt vártak a legtöbben, de most az "ambient computing" kifejezés szellemében egy csomó egyéb is érkezett. Az első bejelentés csak egy gyors mondat volt, de annál fontosabb: a korábban már bemutatott játék-streaming szolgáltatás, a Stadia hivatalos indulási dátumát szórták a megjelentek közé. November 14-től lehet ráugrani a telefontól laptopon át tévéig bármin elérhető, távolról futtatható játékokra (igaz, azt még pontosan nem tudtuk meg, milyen régiókban lesz elérhető első körben).

Hirdetés

Vissza az új termékekhez, és nézzük, mi is ez az ambient computing. Kissé ködös az egész, legalábbis nem sikerült teljesen körülhatárolni abból, milyen marketingszöveges köntösbe csomagolták, valami olyasmi akar lenni, miszerint technológiák, amelyek körbevesznek minket az összes lehetséges információval, de közben saját személyes adatainkat teljes biztonságban tartják. Okosabbak lettünk? Nem. Sebaj. Szóval maradjunk a konkrétumoknál, ehhez kapcsolódóan annyit mondtak el, hogy például a legtöbb új Google eszközön ott figyel egy Titan nevű chip, amely kizárólag a biztonságért felel, és a Google fiókot is egyre jobban afelé pöcögtetik, hogy mindent részletesen láthassunk és beállíthassunk az adatainkkal kapcsolatban. Ugorjunk.

Pixel Buds

Naná, hogy a Google-nek is ki kellett hoznia egy okos fülbogyót, tehát egy olyan apró fülhallgatót, amely egyrészt vezeték nélkül működik, és természetesen mindenféle tappantás és hadonászás nélkül elérhetjük vele a Google Asszisztens segítségét. A kis füles otthon akkor is kapcsolódik a telefonhoz, ha 3 szobával arrébb vagyunk tőle, de ha valahol szabad ég alatt vagyunk, akár egy teljes focipályányi távolságra is elkószálhatunk a mobilunktól, a Pixel Buds ekkor is kapcsolatban marad. Izmos Bluetooth, az biztos.

Az apróság az AirPods-hoz hasonló akkuidővel rendelkezik, de érdekes "fülbe csavart" formája miatt nincs az Apple fülesekhez hasonló kilógó pöcke. Ez egyébként 5 órányi folyamatos zenehallgatási időt jelent, a vezeték nélküli töltőtokkal pedig 24 órán át elláthatjuk árammal. A Buds formája miatt teljesen illeszkedik a fülbe, ezért tiszta magasakat és komoly mélyeket ad át, a környezet zajaiból pedig "csak annyit ereszt át, amennyi szükséges", bármit is jelentsen ez. A hangerejüket a környezet hangerejétől függően automatikusan változtatják, szóval nem kell folyamatosan bizgetnünk.

Sajnos a mostani bejelentés még nem jelenti azt, hogy hamarosan rendelhetjük is a kis fülbogyókat, a Pixel Buds jövő tavasszal érkezik 179 dolláros áron.

Pixelbook Go

Bár Magyarországot még mindig nem hódították meg a Chromebookok, világszerte azért már egész jóféle népszerűséget sikerült elérnie a Chrome OS-t futtató ultravékony klienseknek. A kategória új versenyzője a Pixelbook Go, amelyről egyelőre csak néhány képet és apróságot árultak el. Például az árát, ami 649 dolláron indul, de ezen kívül csak annyit tudunk, hogy "simán fekete" (just black) és "nem pink" (not pink) színekben lesz előrendelhető - ez mondjuk azért fura, mert a promóképeken felbukkan egy fehér változat is, de nem emiatt az információhiány miatt fogunk a kardunkba dőlni, inkább azért, mert kábé semmi konkrétat nem árultak el a gépről, azt is korábbi szivárogtatásból lehet tudni, hogy állítólag Core m3 processzor, 8GB RAM, 64 / 128 GB tárhely lehet benne 1080p és 4K kijelző variánsokkal. A kijelző 13,3 hüvelykes, viszont érdemes megjegyezni, hogy bár sokan 360 fokban átforgatható kijelzős hibridnek várták, a Pixelbook Go hagyományos laptop formátumú maradt.

Nest Mini és Nest WiFi

A "sima" és kijelzős okoshangszórókkal kapcsolatos első bejelentés az volt, hogy a környezettudatosság jegyében az új Nesteket már teljesen újrafeldolgozott műanyagból készítik, így az eldobált zacskók és üdítős palackok nem a tengerekben végzik, hanem "új életre kelnek". Egyébként a Stadia kontrollerek is ugyanígy reciklált műanyagból készülnek.

Az eddigi termékcsaládhoz érkezik a Nest Mini, ami a Google Home Mini ráncfelvarrott változata - elődjével szinte teljesen megegyezik külsőre egy új, kék színváltozaton kívül. A hangszóróit viszont felújították, és vásárláskor egy falra erősítést segítő kiegészítőt is kapunk. Az új hangszórókkal az apró méret ellenére az elődnél kétszer erősebb basszusra képes a Nest Mini, és sokkal természetesebb hangképet ad, miközben egy harmadik mikrofon beépítésével zajos környezetben is hatékonyabban érti meg az utasításokat. A gépi tanulásra képes eszköz ráadásul "házon belül" képes egy csomó feladat elvégzésére anélkül, hogy ehhez adatokat kellene kiküldenie a Google felé. Az apró hangszóró 49 dollárért október 22-től kapható a boldogabb országokban.

A Nest WiFi hardvere is megújult: a routert a Google szerint nem kell elrejteni, hanem formája miatt simán beleillik bármilyen modern lakásba. Ez egyébként a Nest eszközök lekerekített hengeres kinézetét követi, szóval a maga egyszerűségével tényleg nem csúnya. Emellett az elődnél kétszer gyorsabb, 20 százalékkal megnövelt lefedettséget ad, és egy Nest WiFi point hozzáadásával már nagyobb lakásokat is képes ellátni. A Google WiFi-hez hasonlóan kifejezetten könnyű telepíteni, a Family Control pedig szülőknek kiváló, ezzel például megadhatjuk, milyen eszközök csatlakozhatnak az otthoni netre, sorrendbe állíthatjuk a legfontosabbakat, és le is tilthatjuk a gyerekek eszközeit éjszakára.

A WiFi pointokba ráadásul beépítettek egy Nest Minit is, szóval amellett, hogy segítenek a hálózati lefedettségben, használhatjuk őket okosasszisztensként is. A Nest WiFi november 4-én startol és egy két eszközös pakk 269 dollárba kerül, 3 eszközzel (tehát egy routerrel és két WiFi pointtal) 349 dollár.

A Pixel 4 tesók

A Google legújabb telefonjával kapcsolatban ismét nem a hardveres erőmű részleteire épült a bemutató. Mondjuk az is tény, hogy már minden kiszivárgott a legújabb sorozatról, szóval hatalmas megdöbbenés senkit sem ért. Azért menjünk gyorsan végig az alapokon. A Pixel 4 XL kijelzője 6,3 hüvelykes Quad HD, míg a Pixel 4 megjelenítője 5,7 hüvelykes 1080p. Mindkettő maximális képfrissítése 90Hz, de alapesetben, ha nincs erre szükség, magától visszaállnak 60Hz-re, hogy kíméljék az akkut.

A bemutatóban kiemelték a Project Soli alapjain működő mozgásérzékelést: a Motion Sense segítségével már megérinteni sem kell a telefont, különböző kézmozdulatokra is reagál, így léptethetjük a zenét, változtathatjuk a hangerőt, fogadhatunk vagy elutasíthatunk bejövő hívásokat. A Motion Sense is teljesen az eszköz erőforrásait használja, ezért az érzékelő felvételei és egyéb adatai sem kerülnek ki a mobilról.

A Pixel 4 mobilokon új Recorder appot is találunk, amely villámgyorsan megérti és szöveggé alakítja a bemondott szöveget (persze nem magyarul). Egyébként a korábbi felvételek között is keresgélhetünk egyes szavak alapján, és ez szintén csak az eszközünkön tárolódik, tehát itt sem szivároghatnak adatok a felhő közvetítésével.

Természetesen itt is kihangsúlyozták a kamerás képességeket, bár a Pixel telefonok eddig sem igazán szálltak be a csilliónyi lencsés divatőrületbe. Most egy normál és egy telefotós lencse került a hátoldalra, a konkrét adatokat a cikk végén összegezzük. A Google továbbra is azt hangoztatja, hogy itt a szoftver sokkal többet jelent, mint a végletekig turbózott hardver, a gépi tanulással felvértezett fényképezéssel minden eddiginél tisztább képeket ígérnek gyenge fényviszonyok között is. A mintaképek között volt pár meggyőző, például az, amikor egy csupa kék jégbarlangban is sikerült a fotó alanyának bőrét természetes színűre állítani.

Az új mobilok értékesítésével kapcsolatban annyit lehet tudni, hogy már az összes amerikai mobilszolgáltatónál megjelennek, ami biztos nagy juhé az óceán túloldalán, de azt még mindig nem tudjuk, milyen egyéb piacokon lesznek hivatalosan elérhető. Az amerikai start október 24-e, a Pixel 4 alapára 799 dollár, míg a Pixel 4 XL 999 dollárba kerül. Mindkettő 64 GB tárhelyet kapott, ami a manapság pörgő csúcsmobilokhoz képest elég karcsú, a 128 gigabájtos változatokért 100 dollárral többet kell fizetni (és még ez is hol van az 1 terabájtos versenytársaktól).

Nézzük gyorsan a hardveres adatokat!

  • Kijelző: OLED 5,7" FHD+, 444ppi (Pixel 4), 6,3" QHD+, 537ppi (Pixel 4 XL), HDR UHDA kompatibilitár, 19:9 képarány, maximum 90Hz, Ambient EQ automatikus színbeállítás
  • Méretek: 68,8x147,1x8,2mm, 162g (Pixel 4), 75,1x160,4x8,2m, 193g (Pixel 4 XL)
  • Processzor: Snapdragon 855 + Pixel Neural Core társprocesszor
  • Memória: 6GB
  • Tárhely: 64 / 128 GB
  • Akku: 2800mAh (Pixel 4), 3700mAh (Pixel 4 XL), 18W gyorstöltés, vezeték nélküli töltés
  • Főkamera: 12,2 mpx főkamera, 1.4 μm pixelszélesség, duál pixel fázisérzékelés, optikai stabilizátor, f/1,7, 77 fokos látószög
  • Telefotós kamera: 16 mpx, 1,4 μm pixelszélesség, duál pixel fázisérzékelés, optikai stabilizátor, f/2,4, 53 fokos látószög
  • Videó: 1080p max 120fps, 720p max 240fps, 4K 30fps, előlapi kamera 1080p 30fps
  • Egyéb tulajdonságok: sztereó hangszóró, dual SIM (nano + eSIM), Active Edge nyomásérzékelő káva, Motion Sense mozgásérzékelő, arcfelismerés (érdekes módon ujjlenyomat-olvasó nincs), IP68 védelem
  • Színek: "just black", "clearly white" és limitált "oh so orange"
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.