Hirdetés

Mit jelent ma be a Google?



|

Ma este 7-kor elstartol az idei Google I/O konferencia: a nyitó előadáson mindig egy rakás újdonságot jelentenek be, megnéztük, mire lehet számítani.

Hirdetés

A Google I/O konferencia weboldalán már pörög visszafelé a számláló, magyar idő szerint ma este hétkor indul az idei esemény. Természetesen nézzük mi is, és nagy erőkkel írjuk a történteket, de azért már előre lehet készülni arra, mik várhatóak, össze is gyűjtöttük őket szépen egy csokorba.

Hirdetés

Szóval este hétkor kezdődik az élő közvetítés, ahol a nyitó előadást szokás szerint Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója celebrálja különféle vendégekkel. A livestreamet egyébként már fellőtték, szóval lehet menteni a címet, és emlékeztetőt beállítani mindenkinek, aki szintén élőben szeretné követni, íme:

Na de mit várhatunk? Szinte biztos, hogy lesz új Pixel mobil, nem is egy. Felturbózott kiadást kap a cég okoskijelzője, és bizonyára bemutatják majd a legújabb Android főverziót is. Ami kevésbé biztos, de akár előfordulhat, az egy Android TV-hez kapcsolódó bejelentés, kaphatunk frissebb infókat a Stadia játékstreamingről, jöhetnek a Chrome böngészővel (és esetleg a Chrome OS-szal) kapcsolatos újdonságok, és fejlesztések az Asszisztens mesterséges intelligenciáján. Nézzük részletesebben!

Pixel 3a és 3a XL

Más gyártók több-kevesebb sikerrel összehozott titoktartási kísérleteivel szemben a Google nem is nagyon igyekezett fedő alatt tartani a mobilos fejlesztéseit, legalábbis annyit már jó ideje tudni, hogy a méretében középkategóriás Pixel 3a és nagytesója, a 3a XL bemutatkozik az I/O konferencián.

Mindezt egy titokzatosnak szánt poszter vezette fel április közepén, egész pontosan ez:

Aztán a Google webáruházában simán nevén is nevezték a készülékeket, és rövid ideig fotó is elérhető volt, méghozzá ez:

Az előzetes hírek szerint mindkét telefon 12 megapixeles, szimpla kamerával érkezik, viszont a Google saját Pixel Visual Core technológiájával felvértezve. Az viszont látszik, hogy hardveresen is középkategóriás mobilokról van szó, a 3a-ban Snapdragon 670, a 3a XL-ben pedig Snapdragon 710 rendszerchip dolgozik. A kisebb modell kijelzője 5,6 hüvelykes, felbontása 1080x2160 képpont, míg a nagytesó 6 hüvelykes megjelenítője 1080x2220-as panelt kap. Mindkét modellen lesz normál audió jack csatlakozó is. Azt viszont nem tudni, mikortól és mennyiért lesz kapható a két telefon, ahogy azt sem, hogy a Pixel mobilok végre hivatalosan is elérhetőek lesznek-e az eddiginél nagyobb területen, például Magyarországról is.

Nest Hub Max

A Google új okoskijelzőjét szintén ők maguk buktatták le, többek között egy olyan okosotthon-hirdetésen, ahol már megjelenítették az újdonság nevét is. Tessék, ilyen ügyesek voltak, ni:

A már kapható Home Hub 7 hüvelykjéhez képest itt egy 10 hüvelykes kijelzőt kapunk, de nem csak egy megnövelt méretű, fizikai Google Asszisztens lesz az eszköz.Lesz benne egy mozgás- és hangérzékelős Nest kamera, ami egyszerre lesz Duo videóhívásokat bonyolító távközlési segéd és biztonsági kamera. A sztereó hangszórók pedig akár mini szórakoztató központtá is változtathatják, ha mondjuk sütés-főzés közben épp a konyhában néznénk YouTube videókat.

Android Q

Nagyjából egyértelmű, hogy az új Android főverzióról is szó esik, hiszen márciusban már a bétáját is elérhetővé tették, meg hát ugye az egész I/O egy fejlesztői konferencia, szóval mi másról szólna, mint a következő mobil oprendszerről, amire mostantól mindenki fejleszteni fog (remélhetőleg). A bétából már kiderült, hogy az appok szigorúbb privacy beállításokat kapnak, sokkal több helyről tudunk közvetlenül tartalmakat és hivatkozásokat küldeni a kontaktjainknak, és appoktól függő, felugró beállítási ablakok is megjelennek. Újrafaragták a navigációs gesztusokat, és appok futása közben is lehet chatelni buborékokban. Emellett a Q már natív módon támogatja a hajtogatható mobilokat (már ha tényleg lesz belőlük valami ugyebár, és itt rád nézünk, kedves Galaxy Fold). Egyvalamit nem tudni, hogy a betűrendben következő Q-hoz vajon milyen sütemény vagy édesség nevét sikerül hozzápasszolni, ha követni akarják saját hagyományaikat, mert esküszöm, végignéztem egy tonna forrást, de nem találtam igazán ismert, Q-val kezdődő finomságot.

Egyebek

A Stadia játéksreaming-platform bejelentése óta még nem telt el túl sok idő, szóval kérdéses, hogy tudnak-e újat mondani róla, vagy ezzel megvárják az őszt. Mindenesetre kíváncsiak lennénk néhány azóta felmerült kérdés válaszaira, például hogy már induláskor elérhető lesz-e a 8K támogatás, a jelenlegi kiszolgálók hardvereit folyamatosan tervezik-e frissíteni, lehet-e már tudni valamit a havidíjakról és így tovább.

Esélyes, hogy lesz szó az Android TV-ről is, bár a fene tudja, mit lehet még belőle kihozni, az Asszisztenssel már együttműködik, szóval ha csak kávét nem főz, akkor nagy durranásra nem számíthatunk. A Chrome böngészővel és a Chrome OS-szal kapcsolatban egyesek azt várják, hogy valamilyen módon Android app támogatást kapnak, magyarul simán tudunk Androidra írt alkalmazásokat futtatni Chrome vagy az erre épülő rendszer alól. Az viszont száz százalék, hogy megint lesz valamilyen demonstráció arra nézve, mennyit fejlődik a Google mesterséges intelligenciája - igaz, ez simán lehet megint szemfényvesztés is, mint a tavalyi "robotnéni rendel neked pizzát és ő jelent be a fodrászhoz" eset. Meglátjuk, héttől mi is a streamre tapadunk és írjuk, amit megtudtunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.