Hirdetés

Gyökeres változások jönnek az Ubuntu életében



|

A rendszer visszaáll a GNOME asztali környezetre, a mobilos és táblagépes Ubuntu pedig halott.

Hirdetés

Sok nagy változásra számíthatunk az Ubuntu operációs rendszerrel kapcsolatban. Mark Shuttleworth, a Canonical alapítója elárulta, hogy a népszerű Linux-disztribúció örökre elfelejti a Unity asztali környezetet, és 2018. áprilisával, valamint az Ubuntu 18.04 LTS-sel kezdődően GNOME-ra vált vissza. 

Hirdetés

Mit jelent ez az ubuntus okostelefonok és táblagépek számára? Semmi jót, a mobilos Ubuntu ugyanis ezzel halott. A Canonical minden ehhez kapcsolódó munkát befejezett, immáron nem cél, hogy az operációs rendszer asztali gépeken és laptopokon, valamint minden platformon egyformán működjön. 

Aki tehát az okostelefonját asztali gépként is használná, annak máshol kell nézelődnie. Bár a Canonical a kategóriában az elsők között kezdett a fejlesztésekbe, a gyakorlatban a Microsoft Continuum és a Samsung DeX megoldása lett emlékezetes. Az előbbi a Windows 10 Mobile-t futtató okostelefonokból csinált korlátozott asztali PC-t egy billentyűzettel, egérrel és monitorral, bár nagy siker nem lett belőle. A DeX a Galaxy S8-cal próbál majd meg hasonlót. 

A Windows 10 Mobile fokozatos eltűnése, a Firefox OS leállása, az Ubuntu visszalépése és a Sailfish OS megakadása után gyakorlatilag a Tizen maradt az egyetlen életképes alternatíva az iOS és az Android mellett, de riválisnak nem igazán nevezhető egyelőre. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.