Hirdetés

Ha 80 Gbps-os teljesítményű USB4 2.0-s termékeket keresel, ezt az emblémát figyeld



|

Nyilvános az USB4 szabvány hivatalos specifikációja és a termékeknél használt megjelölések is.

Hirdetés

Az USB (Universal Serial Bus) szabványt kezelő nonprofit szervezet, az USB Implementers Forum még szeptemberben harangozta be, hogy az érkező USB4 2.0 technológia akár 80 Gbps-os adatátvitelre is képes lesz, amelyet még a meglévő, 40 Gbps-os teljesítményű, passzív Type-C kábelekkel is elérhetünk.

Az USB IF akkor későbbre ígérte a szabvány teljes specifikációját, amit végül nemrég tettek közzé az ide kattintva olvasható dokumentumban, méghozzá a technológiához kapcsoló branding szabályokkal együtt.

Hirdetés

Ezek értelmében az alábbi képen látható logókat kell majd keresnünk, ha a 80 Gbps-os sebességre képes USB4 2.0 kábelekre, vagy az azok használatához szükséges eszközökre vadászunk. Az emblémák illeszkednek a szervezet nemrég bemutatott új jelölési rendszerébe, amely az 5 Gbps-os termékekig visszamenően egységesíti az USB-tanúsítványok kissé kusza arculatát.

Érdemes megjegyezni, hogy az új szabvány maximális teljesítménye az ún. aszimmetrikus kapcsolatokkal akár a 120 Gbps-ot is elérheti, például a nagy teljesítményű USB4-alapú kijelzők használata során. Az adatátvitel ilyenkor az egyik irányban 120 Gbps-os sebességgel zajlik, míg a másik iránynak 40 Gbps jut.

A szabvány kompatibilis a PCIe 4-gyel és a DisplayPort 2.1-gyel, visszafelé pedig az USB 2.0-ig és a Thunderbolt 3-ig kommunikál. S ha már az utóbbinál tartunk, az Intel is igyekszik felvenni a tempót, és a múlt hónapban leleplezte a Thunderbolt 4 utódját, amely szintén eléri majd a 80 Gbps-os sávszélességet.

Az első USB 4 2.0-s és Thunderbolt 5-ös eszközök megjelenésére leghamarabb a jövő év során számíthatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.