Hirdetés

PC-irányítás elegánsan



|

Érdemes jól megválasztanod egeredet és billentyűzetedet, különösen akkor, ha leszámolnál a zsinórokkal. A jól megépített, minőségi példányok hosszú éveken át hű társaid lesznek munkában, tanulásban és szórakozásban.

Hirdetés

Első pillantásra vagy akár webes áruházban, képek alapján egy ezerforintos egér vagy billentyűzet is jól nézhet ki, amikor azonban kézbe fogod, azonnal tudod, hogy holnap másikat kell venned. Öreg hiba éppen a periférián spórolni: ha körültekintően választasz, hosszú évekig megbízható, pontos és szép eszközeid lesznek. Ehhez érdemes olyan gyártó háza táján szétnézned, amelynek nagy tapasztalata van, különösen abban az esetben, ha te is megszabadulnál a kábelektől, és zsinórmentes asztalra váltanál.

Hirdetés

Tapasztalat

2002-ben indult útjára a Rapoo nevezetű gyártó, amely első éveiben ismert világmárkák beszállítója volt. 2005-ben már saját arculattal és egyedi termékekkel jelentkezett Rapoo néven, majd 2007-ben elsőként dobott piacra 2,4 GHz-es frekvencián kommunikáló, zsinór nélküli termékeket. Ezt később a stabil és takarékos, 5 GHz-es technológia követte, a siker pedig nem váratott magára túl sokat. 2010-ben már meghatározó gyártója volt a zsinór nélküli perifériáknak, piacvezető státuszát pedig azóta is tartja. Ez a kis történelmi visszatekintő jól mutatja, hogy a Rapoo termékek kipróbált, megbízható technológiára épülnek, a cég mérnökei tudják, milyen is egy jól használható, megbízható periféria.

Kényelem és funkciók

Ideális billentyűzetről és egérről akkor beszélhetünk, ha kezelése magától értetődő, és használatát nagyon hamar megtanulod. Ha túlzottan egyedi, a szabványoktól eltérő méretű vagy elrendezésű például a tasztatúra, az sok bosszús percet okozhat. A Rapoo termékeinek tervezésekor gondosan odafigyelnek arra, hogy a gombsapkák mérete, illetve az azok közti távolság éppen ideális méretű legyen, így már első használat közben is kevés a félregépelés, a bizonytalanság. Egyre többen szeretnének csendes billentyűzetet, amelyen a gombok leütése nem csap túl nagy zajt. A 8200M és 9900M szettekben kifejezetten ilyen megoldásokkal találkozhatsz, sőt a csúcskategóriás 9900M lapos kialakítása még kényelmesebbé teszi a gépelést.

Az egerek világában szintén számtalan trükk ismeretes, amelyeknek köszönhetően több órás használat során sem fárad el a kezed. Az MT550-ben például ilyen a hüvelyujj-alátámasztás, amelynek köszönhetően nem kell a levegőben tartanod ujjadat, miközben az egérrel dolgozol. Szintén kényelmes a tenyérbe simuló készülékház, a csúszásmentes oldallapok, a nagy méretű gombok és a gumírozott görgő, mely utóbbi hajszálpontosan használható, és sohasem csúszik meg rajta az ujjad.

Nagyban növeli kényelmedet, ha a billentyűzeten dedikált gombsor van a fontosabb parancsok számára. A 8200M szetten ez adott, így a hangerőszabályzás, a zenelejátszás vagy például egy fájlkezelő elindítása egyetlen gombnyomással elvégezhető. Az egereken a menet közbeni felbontásszabályzás jöhet kapóra, illetve a gombok funkciójának beállítása.
Zsinór nélküli perifériák lévén még akad néhány fontos szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni választáskor.

Egyrészt ellenőrizd, hogy hány méteres hatótávolságban használható az adott periféria. Az ideális távolság a tíz méter, amelyre a Rapoo eszközei is képesek. Az adatátviteli technológia kiválasztása sem fog túlzottan nagy fejtörést okozni, ugyanis a Bluetooth és a saját, nanoméretű vevőegység is támogatott. Előbbi hatalmas segítség például tablethez vagy okostelefonhoz, de így a notebookod oldalán sem kell feláldozni egy USB-portot. A nanovevővel azonnali és stabil, 2,4 GHz-es kapcsolatot hozhatsz létre, ha pedig éppen utazol, a vevőegységet az egérben vagy billentyűzetben tárolhatod. Végül az üzemidőt ellenőrizd. Ha ez csupán egy-két hónap, nézz másik periféria után. A 9-12 hónap már ideális, így nem kell folyton az elemcsere miatt aggodalmaskodnod.

Mi is az a Multi-mód?

Napjainkban természetes, hogy több eszközzel is rendelkezünk, sőt gyakran több PC-t is használunk napi szinten. Az ilyen helyzetekhez ideális a Multi-módra képes Rapoo periféria, ugyanis képes több eszközhöz is kapcsolódni, amelyek között egy egyszerű kapcsolóval válthatsz. Ezek az eszközök nem mind egyforma zsinór nélküli technológiát támogatnak, de ez nem jelent gondot a Rapoo Multi-mód-eszközök számára, ugyanis képesek Bluetooth 3.0, 4.0 és saját nanovevővel egyedi, 2,4 GHz-es kapcsolatra is. A nanovevőt tárolhatod a billentyűzetben vagy egérben is, ha pedig BT-n kapcsolódsz, a multi point technológiát is kihasználhatod.

Egerek minden eszközödhöz

Rapoo MT350

Ár: 9399 Ft
Felbontás: 1600 dpi
Gombok száma: 6
Programozhatóság: Igen
Csatlakozás: Multi-mód, BT 3.0/4.0, nanovevő 2,4 GHz
Üzemidő: 12 hónap

Notebookokhoz vagy akár tablethez ideális a kis méretű MT350, amely mindenféle zsinór nélküli technológiát támogat, emellett a Multi-mód sem hiányzik belőle. A hat gomb mindegyike programozható, az 1600 dpi pedig nagyobb felbontású kijelzőhöz is ideális. A lézeres szenzor jól működik többféle felületen is, az egyéves üzemidő pedig megnyugtatóan hosszú, elemet csak ritkán kell majd cserélned.

Rapoo MT550

Ár: 10 999 Ft
Felbontás: 1600 dpi
Gombok száma: 6
Programozhatóság: igen
Csatlakozás: Multi-mód, BT 3.0/4.0, nano vevő 2,4 GHz
Üzemidő: 12 hónap

A nagy méretű gombok, a gumírozott görgő és a hüvelykujj-alátámasztás nagyon kényelmessé teszik az MT550-et, amely a Multi-mód technológiával szinte bármilyen eszközhöz képes zsinór nélkül kapcsolódni. A lézeres szenzor 1600 dpi-s felbontása általános felhasználáshoz tökéletesen elegendő, ráadásul egyszerűen szabályozható is. Az MT550 zoomfunkcióját például képszerkesztés során fogod igazán hasznosnak találni.

Elegáns zsinór nélküli szettek

Rapoo 8200M

Ár: 11 999 Ft
Multimédiás gombok: dedikált vezérlőgombok
Egér felbontása: 1600 dpi
Csatlakozás: Multi-mód, BT 3.0/4.0, nanovevő 2,4 GHz
Működési távolság: 10 méter
Üzemidő: 9 hónap

Modern formájával hívja fel magára a figyelmet a 8200M készlet. A billentyűzet extra szolgáltatása a dedikált multimédia-vezérlő gombsor, ahol kényelmesen és gyorsan elérheted az összes fontos szolgáltatást, beleértve a hangerőszabályzót is. Az egér dizájnban passzol a billentyűzethez, szintén zsinór nélküli, programozható, és akár 1600 dpi felbontásra képes.

Rapoo 9900M

Ár: 23 499 Ft
Multimédiás gombok: Fn-gombbal
Egér felbontása: 1600 dpi
Csatlakozás: Multi-mód, BT 4.0, nanovevő 2,4 GHz
Működési távolság: 10 méter
Üzemidő: 12 hónap

Leheletvékony, mindössze 4,5 mm vastagságú, mégis masszív és elegáns az alumínium készülékházba rejtett 9900M szett billentyűzete. A lapos és csendes gombok kellő méretűek, és a köztük lévő távolság ideális azok számára is, akik gyorsan gépelnek. A nagyobb méretű egér kényelmesen alátámasztja a hüvelykujjad, így egy átdolgozott nap után sem fájdul meg kezed.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.