Hirdetés

Hamarosan megépül a magyar szuperszámítógép



|

Jövőre akár öt petafloppal is hasíthat.

Hirdetés

Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős államtitkár Magyar Nemzetnek adott interjúja szerint 2022 elején indulhat el a Debrecenben létrejövő, nagy teljesítményű szuperszámítógép (High-Performance Computer, azaz HPC) próbaüzeme, kapacitása pedig a tervek szerint még abban az évben eléri az öt petaflopot - tehát "másodpercenként ötmilliárdszor millió műveletet" fog majd végrehajtani.

"A kétfázisú szuperszámítógépes infrastruktúra-fejlesztés célja az, hogy 2030-ig a világ élvonalába kerülő HPC-vel és nagy sebességű számítási szolgáltatásokkal rendelkezzen Magyarország" - mondta Solymár.

Hirdetés

A kormány hamarosan uniós nyílt közbeszerzési eljárást hirdet a projektre, melynek nyertese 2021 végéig szállíthatja le a konfigurációt, de a gyors technológiai fejlődés miatt a kormányhatározat arra is kitér, hogy 2022-t követően is gondoskodni kell a fejlesztésekről.

Mivel nemcsak "a tudományos, kutatói, komplex matematikai modellvizsgálati igények" növekszenek rohamosan, de már most is vannak olyan feladatok a hazai kutató műhelyekben, amire még az új HPC sem lesz alkalmas, ezért Magyarország alapító tagként csatlakozott az uniós EuroHPC Közös Vállalkozáshoz is. Ennek tagjai idén három nagy szuperszámítógépet is építenek, Magyarország pedig ily módon részt vesz egy 250 petaflopos HPC megépítésében is az olasz Cineca központban.

A hazai HPC-ismeretek kapcsán Solymár hozzátette, a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökségben létrejött egy hazai HPC-kompetenciaközpont, melynek feladatai közé tartozik "a szuperszámítógépek használatának népszerűsítése, a felhasználói ismeretek terjesztése és a képzési programok kidolgozása".

Említésre került továbbá, hogy

  • hálózatfejlesztés terén "kiemelkedő évet zártunk" - közel 400 ezer háztartás jutott legalább 30 Mbps sebességű internethez;
  • közel 1100 településen valósultak meg az állami támogatású projektek fejlesztései - ennek révén immáron több mint 265 ezer háztartásban van nagy sávszélességű vezetékes internet;
  • tízmilliárd forintot fordítottak arra, hogy civil szervezetek segítségével szólítsák meg azokat, akik távol tartották magukat a digitális világtól, míg a digitális szakadék csökkentésére létrehozott képzéseken eddig több mint 240 ezren vettek részt;
  • a 2016 eleje óta működő (és legalább még ez év végéig tartó) Modern vállalkozások programban 12 és fél kis- és középvállalkozást értek el, pályázat útján pedig 1100 cég jutott 11 milliárd forintnyi támogatáshoz.
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.