Hirdetés

Hamarosan viheted az Apple Lisa forráskódját



|

2018-tól ingyenesen lesz vihető a legendás operációs rendszer forráskódja.

Hirdetés

Az Apple Lisa számítógépe 1983-ban jelent meg, 10 000 dolláros áron. Akkor 5 MHz-es processzort, 1 MB RAM-ot és egy 5 MB-os adattárolót kínált. Az asztali gépek egyik első olyan verziója volt, amely grafikus kezelőfelülettel rendelkezett, és utat nyitott a sokkal népszerűbb és olcsóbb Macintosh vonal irányába, ami egy évvel később érkezett. 

Hirdetés

A Computer History Museum és az Apple most közös munkával dolgoznak azon, hogy 2018-ban kiadják az Apple Lisa forráskódját. A számítógépes történelem egy legendás darabja így 35 évvel a megjelenése után most mindenki számára elérhető lesz, ingyenesen. 

A kódban benne lesz az operációs rendszer magja, illetve az olyan appok, mint a LisaWrite, a LisaCalc, a LisaDraw vagy a LisaTerminal. Elképzelhető, hogy nem minden szoftver lesz elérhető, ugyanis az Apple nem rendelkezik az összesnek a jogaival. 

A Computer History Museum egyébként korábban is sokat tett egy fontos rendszer forráskódjának kiadásáért és megőrzéséért. 2014-ben a Microsofttal karöltve kiadták az MS DOS 1.1 és 2.0 forráskódját, illetve a Word for Windows 1.1a kódját is. 

Bár oktatási célokból igen érdekes ez a régi kód, a legtöbben nem tudnak majd mit kezdeni a több mint 30 éves rendszerrel. Szerencsére az ingyenes és a nyílt forráskódú szoftverek rajongóinak bőven van miből választaniuk, hiszen régóta velünk van az Ubuntu, a Fedora, a Debian, az Arch és a Linux Mint is. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.